lunes, 5 de agosto de 2019

05 agost 2019 (9) Ara

05 agosto 2019 



Barcelona demana al Congrés una comissió d'investigació del 17-A
La petició d'explicacions sobre la relació l'imam de Ripoll i el CNI divideix el govern municipal

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha donat suport avui a la petició de Junts per Catalunya i ERC d'instar el Congrés a crear una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17-A per esclarir la relació de l'imam de Ripoll amb els serveis d'intel·ligència espanyols. El text ha tirat endavant amb l'únic suport afegit de Barcelona en Comú, mentre que el soci de govern, el PSC, hi ha votat en contra en considerar que no s'ha de "donar ales a la teoria de la conspiració" i que la proposició "oblida les víctimes". Els més durs, amb tot, han estat els grups de l'ex primer ministre francès Manuel Valls, Cs i PP, que han acusat els partits independentistes d'utilitzar els atemptats amb finalitats polítiques. El text –una transacció pactada entre els comuns, ERC i JXCat– s'ha acabat aprovant per la mínima, amb 16 vots a favor i 15 en contra, a causa de les moltes absències al ple extraordinari, que es va sol·licitar la setmana passada. Fins a nou regidors estaven de vacances i no han assistit a la sessió. Entre les absències destaca la de l'alcaldessa, Ada Colau, que era una de les set baixes a les files dels comuns. El ple d'avui l'ha presidit l'alcaldessa accidental Janet Sanz.
El portaveu d'ERC, Jordi Coronas, ha defensat la necessitat de crea una comissió d'investigació sobre el 17-A per "qualitat democràtica" i no, ha dit, per sumar-se a cap teoria de la conspiració, i ha lamentat que el Congrés ja hagi rebutjat en dues ocasions impulsar aquest espai. En nom de Junts per Catalunya, Elsa Artadi ha remarcat que altres països que han patit atemptats, com França o Anglaterra, han creat aquestes comissions i que, de fet, l'Estat espanyol ho va fer amb l'11-M: "Nosaltres tenim por d'una Espanya que decideix amagar informació a la ciutadania. No podem donar per bo el silenci".

Artadi ha demanat a l'alcaldessa i al seu primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, que ja que les seves formacions negocien per governar a Madrid, que agafin la "responsabilitat" de fer possible aquesta comissió. Però els grups de Colau i Collboni han votat dividits sobre la qüestió en la que és la primera discrepància política dels dos socis de govern després del debat sobre la restauració del llaç groc a la façana de l'Ajuntament que es va resoldre a la junta de portaveus. El d'avui ha sigut el primer desacord en un ple des que es va segellar el pacte de govern. L'alcaldessa accidental, Janet Sanz, ha posat en qüestió que fos necessari celebrar aquesta sessió extraordinari en ple agost i a pocs dies del segon aniversari dels atemptats, però s'ha posicionat a favor de totes les actuacions que s'encaminen a aclarir els fets. I, per tant, ha donat suport a demanar la comissió d'investigació i instar les autoritats judicials i especialment la Fiscalia a investigar tots els "dubtes" generats a l'entorn del 17-A.
Els grups unionistes han sigut els més durs en la crítica. Des de Cs, María Luz Guilarte ha qualificat la sessió d'"infame i vergonyosa" per alimentar, ha dit, les teories conspiratòries. La regidora de la formació taronja ha considerat que "per reforçar l'obsessió independentista fan el més absolut ridícul". "El seu odi a Espanya els ha portat a organitzar un espectacle vergonyós", ha lamentat. Valls, al seu torn, ha acusat ERC i JxCat d'intentar posar la ciutat de Barcelona "al servei de la seva causa minoritària" i ha definit el ple com una "pallassada".
El líder del PP, Josep Bou, ha demanat "responsabilitat política" i ha recordat que ell va assistir a l'acte d'homenatge a les víctimes del 17-A amb una pancarta en què defensava el paper del rei d'Espanya. "Aquell dia es va dir assassí al rei i també a mi per portar la pancarta", ha assegurat Bou, que ha defensat que "es preferia fer un aquelarre separatista i rodejar el rei d'estelades". El líder del PP, a més, ha assenyalat la foto del cap de files de JxCat, Joaquim Forn, empresonat, per remarcar que ell era responsable de seguretat al Govern en el moment de l'atemptat.
El ple l'han seguit des de la grada de convidats Javier Martínez, el pare del nen de tres anys que va morir a la Rambla, i Robert Manrique, de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT). Martínez ja havia atacat a través de Twitter i abans de la sessió el posicionament de Valls, que va criticar la convocatòria del ple: "A les víctimes no els molesta la veritat, els molesta la mentida i el tracta denigrant".



No hay comentarios:

Publicar un comentario