martes, 14 de enero de 2025

14 gener 2025 (5) elmon.cat (opinió) (link)

 

14 gener 2025 



El CNI va lloar la intel·ligència de l’imam de Ripoll pels informes que escrivia

Els documents desclassificats confirmen que la retirada de l'ordre d'expulsió, amb la implicació de l'advocat de l'Estat, es va fer en l'època de la relació d'Es-Satty amb el CNI i la Guàrdia Civil

Aquest dilluns, els portaveus de la comissió d’investigació dels atemptats jihadistes del 17-A han rebut uns documents que temien que mai no arribarien. En concret, els documents que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i el Ministeri de l’Interior tenien sobre Abdelbaki es-Satty, l’imam de Ripoll que va ser el cervell de la cèl·lula jihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 d’agost de 2017. Uns informes que detallen les reunions que van mantenir amb l’imam a la presó i els contactes posteriors tant amb el CNI com amb el servei d’Informació de la Guàrdia Civil.

D’entrada els documents contravenen el primer informe del Ministeri de l’Interior, que computava quatre reunions amb els dos serveis de seguretat quan en realitat en van ser sis, tres amb cada servei de seguretat. En tot cas, els informes avalen la tesi que el CNI no només tenia controlat l’imam, sinó que a més el va aprofitar com a col·laborador, informador i confident. A més, el mateix imam va aportar informes manuscrits a canvi de protegir la seva seguretat i, curiosament, dies abans d’aconseguir la seva sortida de la presó i en plena tramitació del seu dret d’asil –una de les condicions de treballar amb els serveis d’intel·ligència era no haver de tornar al Marroc–, se li va suspendre la pena d’expulsió de l’Estat.

Gràcies als informes manuscrits que va aportar a petició dels “entrevistadors” del CNI, els serveis d’intel·ligència de l’Estat li van fer un perfil. Un informe grafològic-psicològic que el definia com un “individu amb una alta intel·ligència i molta memòria” que seria “capaç de manipular amb eficàcia”. De fet, arriben a concloure que si no recorda alguna cosa del que “hagi d’informar, el més probable és que estigui mentint”. Fins i tot, arriben a descriure’l de “fiable” perquè “percep molt bé l’entorn” i té tendència a dir “el que els altres volen conèixer”. Li reconeixen una gran capacitat de “discernir”.

Tres entrevistes i un informe

La primera entrevista del CNI es concreta el 17 de març de 2014 a la presó de Castelló. Una trobada on Es-Satty assegura davant els agents que té por de difondre els seus coneixements tant sobre els implicats en l’operació Chacal, cas antijihadista de l’any 2006 a Vilanova i la Geltrú, com sobre els de l’11M. Temia sobre “possibles conseqüències” pel fet de passar la informació. Amb els agents van pactar les “qüestions de seguretat” i van concertar una nova entrevista per a l’1 d’abril de 2014. Una trobada on hauria de tenir enllestit un relat dels fets del seu pas per Vilanova.

La reunió se celebra un dia abans del previst, el 31 de març. S’allarga dues hores i mitja. Abans de lliurar la informació demana quin ús se’n farà i sobretot es preocupa que el seu testimoni i dades no siguin materials per utilitzar judicialment. Accepta facilitar tots els seus coneixements del passat sobre els processos a Catalunya, Ceuta i el Marroc, dels quals, segons informa, hi havia “ramificacions”. En aquesta reunió identifica una sèrie de noms i assenyala “dos dels pitjors” del grup jihadista desarticulat. També admet ser el responsable de Bellill Belgacem, un jihadista immolat a Nasiriya, a l’Iraq, en un atemptat que va causar la mort 12 carabineris italians. “També va citar els altres marroquins que van intentar immolar-se i van ser detinguts”, apunten els agents.

La mateixa trobada també va servir per proporcionar i recollir informació de la mesquita de Cambrils i de l’operació Lago de l’any 2003, en què es va desarticular una suposada trama de preparació d’explosius. En aquesta entrevista li tornen a reclamar els informes per escrit. Els agents reconeixen que, quan li convé, es mostra dispers o desvia el focus o “juga amb els seus coneixements”. Per exemple, es mostra refractari a delatar islamistes engarjolats a la mateixa presó o detallar les relacions amb Mohamed Atta, immolat en l’atemptat de les Torres Bessones, o la seva coneixença amb un altre jihadista –el nom del qual està guixat pel CNI en el document desclassificat perquè no es pugui llegir– que havia tornat de l’Afganistan i que es va instal·lar en una masia a Tarragona que coneixia, on també va afegir que hi havien fet estades “persones relacionades amb terrorisme i delinqüència”. Pacten una nova entrevista per a finals d’abril. En l’informe del CNI els agents fan constar que “es tracta d’una persona prou intel·ligent i molt desconfiada, que intenta jugar amb els seus coneixements”.

Una tercera entrevista amb el CNI i tres amb la Guàrdia Civil

El 24 d’abril, els agents es tornen a trobar a la presó amb Abdelbaki es-Satty. No li fan “cap proposta informativa per no revelar els objectius del Centre [CNI]”. La trobada dura una hora i mitja. En aquesta ocasió dona el seu número de telèfon i lliura un informe manuscrit de quatre pàgines. Els agents li donen un telèfon de contacte per a quan sortís de la presó “a condició que no el proporcioni a ningú”. La informació, segons els agents, cal analitzar-la. Un document amb un castellà molt raonable i amb parts censurades detalla els seus contactes a la presó, a Vilanova i la Geltrú, al Marroc o a Segur de Calafell.

A aquestes entrevistes cal afegir les tres realitzades per la Guàrdia Civil un any i mig abans. El cinc d’abril, el 24 de maig i el 27 de juny de l’any 2012. En aquestes entrevistes, els agents expliquen que ha aportat dades “relacionades indistintament amb activitats criminals com tràfic de drogues, radicalització, recaptació de fins amb finalitat terrorista i pretensió de comissió d’atemptats”. En aquestes entrevistes, Es-Satty també demana que no ser retornat al Marroc i que no s’executi l’ordre d’expulsió que hi ha contra ell.

Es-Satty se’n va sortir: no va ser expulsat

Els precs a la Guàrdia Civil i els posteriors pactes amb la Guàrdia Civil es van complir. En concret el 22 de maig del 2014, just quan feina un mes que havia sortit de la presó, el Ministeri de l’Interior, a través de la Direcció General de Política Interior, va emetre una resolució, signada pel sotsdirector general d’Asil, amb què admetia a tràmit la “sol·licitud de protecció internacional” d’Abdelbaki es-Satty, registrada el 29 d’abril del mateix any. Una petició d’asil que finalment es va veure superada perquè el jutjat contenciós número 2 de Castelló va córrer més i va anul·lar la seva expulsió d’Espanya –que hauria anat associada a la prohibició d’entrada a l’Estat espanyol per si intentava tornar–, amb la complicitat de l’advocat de l’Estat.

La sol·licitud d’asil va ser paral·lela a la reclamació de suspensió “cautelar” de l’ordre d’expulsió implícita en la pena de presó davant el jutjat contenciós administratiu número dos de Castelló. L’ordre d’expulsió es va dictar el 22 d’abril del 2014 i Abdelbaki es-Satty va interposar el recurs oposant-se a ser repatriat al Marroc, on va néixer l’any 1973. El jutjat, en un temps rècord, va tramitar el recurs. A més, l’advocat de l’Estat no es va oposar a la suspensió demanada per l’imam. Així, el 19 de maig del 2014, en la interlocutòria 123 del procediment abreujat 170/2014, el jutjat va decidir a la vista de “l’arrelament” d’Es-Satty i “la no oposició expressa de l’administració” suspendre l’expulsió.

La decisió d’aturar l’expulsió es va convertir en ferma per sentència 59/2015 del mateix jutjat dictada el dos de març del 2015. La decisió del jutge va obligar el Ministeri de l’Interior no només a deixar sense efecte l’ordre d’expulsió sinó que, a més, va anul·lar també “l’extinció de l’autorització de residència de llarga durada” de la qual era titular l’imam. Tot va quedar regulat pel Ministeri de l’Interior el 9 de juny del 2015, per ordre de l’aleshores subdelegat del govern espanyol a Castelló, David Barelles. Aquesta ordre feia decaure la petició d’asil perquè se li reconeixia a l’imam la vigència del número d’identificació d’estranger (NIE) i el seu empadronament a l’Estat espanyol, és a dir, el reconvertia en ciutadà lliure a Espanya. Al final, doncs, l’imam sí que va tenir una llarga col·laboració amb els serveis de seguretat i d’intel·ligència de l’Estat.

Opinió:

Per tal de poder veure alguna de la documentació, aporto el link de la noticia:

https://elmon.cat/politica/tribunals/cni-lloava-intelligencia-imam-ripoll-informes-escrivia-951515/

14 gener 2025 (4) Diari de Girona

14 gener 2025 




El CNI es va entrevistar diversos cops amb l'imam de Ripoll però després el va descartar com a col·laborador

Els serveis secrets no es refiaven de les seves informacions i tampoc van detectar que fos un risc

Els serveis d’informació de l’Estat espanyol van entrevistar-se diversos cops amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, per obtenir informació sobre entorns gihadistes entre el 2012 i el 2014, mentre era a la presó de Castelló i abans que anés a viure a la capital ripollesa, però el van acabar descartant com a col·laborador perquè no es refiaven de les seves informacions. A més no van detectar que fos un risc i el 2014 i 2015, davant l’augment de l’activitat gihadista a Europa, el CNI va centrar els esforços en altres individus. Ho revelen documents desclassificats pel govern espanyol i ho va dir el propi exdirector del centre Félix Sanz Roldán a la comissió de secrets oficials del Congrés el 2018.

En una trentena de pàgines desclassificades per l’executiu socialista a petició de JxCat, s’inclouen els informes arran de diverses entrevistes del CNI i la Guàrdia Civil amb Es Satty a la presó, una carta manuscrita del propi imam, l’informe grafològic sobre aquesta carta i la compareixença de Sanz Roldán a la comissió del Congrés. La conclusió de tots els informes és que Es Satty era molt intel·ligent i tenia “tendència a l’engany”. Això l’inhabilitava per ser informador dels serveis secrets. Quan el van seguir per descobrir si tenia vincles amb el terrorisme, tampoc van detectar res sospitós, i davant del creixent nombre de possibles sospitosos reals, van deixar de seguir-lo i de contactar-hi.

En la seva intervenció el març del 2018 al Congrés, Sanz Roldán va recordar als diputats que el nom d’Es Satty, nascut el 1973 i arribat a l’Estat el 2000, va sortir en el marc de l’’operació Xacal’ a Vilanova i la Geltrú el gener del 2006 per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i amb la participació del CNI contra dues cèl·lules gihadistes que enviaven combatents d’Al Qaeda a Irak des del 2003. Una de les cèl·lules estava a l’entorn de la mesquita de Vilanova, on era imam suplent. Però Es Satty mai va ser investigat ni detingut. Després d’aquella operació, es Satty va seguir sent una persona “d’interès genèric” per al CNI per les seves possibles vinculacions amb entorns radicals.

Es Satty va residir a Vilanova i es relacionava amb altres musulmans joves i realitzava viatges contínuament al Marroc, el seu país d’origen, on, a més de veure la seva família, sobretot a Tànger, venia ferralla procedent d’Espanya. “En cap cas el CNI va rebre durant aquell temps cap informació procedent de fonts pròpies, dels cossos i forces de seguretat de l’Estat o serveis d’intel·ligència estrangers que alertés sobre la seva radicalitat, ni que ell fos suposés un perill per a la seguretat nacional”, va dir el director del CNI d’aleshores.

Sis entrevistes a la presó de Castelló i seguiments

El 2010 va ser arrestat per transportar 130 quilos d’haixix a la frontera de Ceuta. Va ser condemnat a quatre anys de presó que va complir, gairebé completament, a la presó de Castelló 1. El 26 de març del 2012, el grup d’Informació de la Guàrdia Civil de Castelló va saber que Es Satty tenia interès en oferir informacions relacionades amb possibles activitats terroristes, ja que coneix un clan familiar que podria dedicar-se a captar persones per preparar-les i enviar-les a zones de conflicte. El grup es finançaria amb el tràfic de drogues i delictes contra el patrimoni. Va demanar entrevistar-se amb la Guàrdia Civil i deia que estava disposat a ampliar la informació i “col·laborar en el que fos necessari” diu l’informe d’intel·ligència.

La primera trobada va tenir lloc pocs dies després, el 5 d’abril. Es Satty va admetre que havia conegut dos germans a la mesquita de Vilanova que es dedicaven a enviar objectes robats al Marroc. Més tard el van amenaçar i obligar a transportar haixix cap a Espanya, quan va ser arrestat. També va explicar alguns contactes d’un dels germans amb gihadistes. En la segona trobada, el 24 de maig, va fer algunes precisions i va ampliar alguna informació i desvincula els responsables de la mesquita de Vilanova respecte les activitats il·legals, tot i que no descarta que les coneguessin.

En la tercera entrevista, el 27 de juny del 2012, va donar encara més informacions però demanava que, a canvi, no s’executés l’ordre d’expulsió del país que tenia pendent. Això va fer concloure als interlocutors d’Es Satty que les seves informacions poden ser “interessades i molt probablement esbiaixades, tot i que no han de ser incertes per força”.

Els contactes amb Es Satty per part d’efectius dels serveis d’intel·ligència espanyol sembla que s’aturen fins el 2013, quan el CNI va tornar a mostrar interès per les circumstàncies i activitats que desenvolupava. Aleshores Es Satty ja tenia alguns permisos penitenciaris que li permetien sortir de presó durant alguns caps de setmana, cosa que va aprofitar el CNI per vigilar-lo per si contactava amb individus perillosos o de l’entorn gihadista. En un d’aquests controls, el 29 d’abril del 2013 va mantenir contacte amb antics presos de Castelló vinculats al narcotràfic, però no pas al terrorisme.

Al cap d’uns mesos el CNI va decidir augmentar el coneixement sobre ell per determinar si era un risc i, en cas negatiu, “avaluar el seu possible reclutament com a font del CNI un cop abandonés la presó”. Es van demanar els permisos pertinents per entrevistar-s’hi i ell va accedir-hi. Sanz Roldán va recordar que del 2012 al 2017 el CNI van demanar fer entrevistes amb 46 presos vinculats al terrorisme: 32 van resultar d’interès per a la lluita antiterrorista.

El 17 de març del 2014, poques setmanes abans que expirés la seva pena de presó es van entrevistar amb ell i en l’informe posterior, ara desclassificat, els agents explicaven que els va dir que “no estava d’acord amb el missatge que es difonia des de la mesquita” de Vilanova, però no podia fer “cap altra cosa” i sabia que allò només el conduiria “a la mort o la presó”. Va dir que tenia amplis coneixements religiosos i s’havia format al Marroc.

Els membres del CNI van dir, arran de la primera reunió, que Es Satty es mostrava molt “desconfiat i temorós del desenllaç final”, ja que se sentia molt amenaçat pels seus antics coneguts de Vilanova i Cambrils (Baix Camp).

El 31 de març es va fer la segona reunió, de dues hores i mitja, quan va identificar les fotografies dels 20 arrestats en l’’operació Xacal’ de Vilanova del 2006. Els va donar informació d’altres persones, però els agents del CNI van destacar que els donava la impressió que Es Satty volia “jugar amb els seus coneixements” i els dels interlocutors: “Comença parlant d’un tema perquè sigui retroalimentat i d’aquesta manera valorar la seva progressió, i quan se li demana que continuï, sol quedar-se callat”. “Es tracta d’un individu bastant intel·ligent i molt desconfiat”, diu el CNI.

En la tercera trobada del 24 d’abril del 2014, cinc dies abans de sortir de la presó, els agents del CNI li reclamen un número de telèfon on localitzar-lo quan sigui excarcerat, i li donen un número on trucar si volia contactar amb el CNI. L’home també els va entregar una carta manuscrita sobre tot el que sabia de la seva estada a la mesquita de Vilanova. Els agents conclouen que Es Satty mostra “desconfiança” cap als agents i diuen que no es pot tenir cap “fiabilitat” sobre ell.

Arran de les entrevistes el 2014 els agents del CNI no van apreciar “cap indici” que Es Satty pogués estar radicalitzat o en procés de radicalització, va dir Sanz Roldán al Congrés.

Informe grafològic de la personalitat

Arran de la carta manuscrita, el CNI va elaborar un informe grafològic sobre la personalitat d’Es Satty, que deia que és un “individu amb una intel·ligència alta i molt bona memòria”. El consideren una persona “propensa a la insinceritat, a l’excés de tàctica i a deliberacions contaminades amb idees superficials” i té “un autocontrol alt en les manifestacions de còlera”. “És una persona molt independent, molt observadora i detallista”, diuen d’ell. “És fiable, ja que percep molt bé l’entorn, tot i que tindrà tendència a dir el que volen sentir els altres” i “és un individu precís, capaç i resolutiu, té les idees clares, treballa per a ell i va per lliure a causa de la seva alta independència”, asseguren.

“Es tracta d’una persona ansiosa, hipersensible i molt controladora, enginyosa, investigadora i que pot resultar pesada quan intenta detallar alguna cosa que el pot beneficiar”, conclouen. “És una persona que s’avorreix a casa, necessita acció, li agrada l’aventura, és pragmàtic i idealista, els diners no són la seva motivació principal, i és un punt obsessiva”, afegeix el document.

Per últim, conclouen que “en tractar-se d’un individu amb una alta intel·ligència i molta memòria, seria capaç de manipular amb eficàcia; si diu que no recorda alguna cosa del que hauria d’informar, el més probable és que estigui mentint”.

Sanz Roldán va destacar la “tendència a l’engany” que revelava l’informe grafològic, cosa que, juntament amb les entrevistes, “invalidava Es Satty per a qualsevol activitat informativa en benefici de les missions assignades al CNI”.

Finalització del seguiment

Després de sortir de la presó, el 29 de maig del 2014, el CNI va sotmetre Es Satty a un nou control de les seves activitats. “El resultat d’aquest seguiment tampoc va proporcionar informació sobre relacions d’interès per a la lluita contra el terrorisme”, va dir l’exdirector del CNI. Més tard també li van fer seguiments i vigilàncies durant set mesos, fins el desembre del 2014, temps durant el qual “no es van observar converses, activitats o contactes que permetessin deduir l’existència d’un pla per executar atacs terroristes a Espanya ni a cap altre lloc, que formés part de cap organització terrorista ni cap procés de radicalització cap a postulats pròxims al Daesh o a qualsevol altre grup terrorista”.

Des d’aleshores, Es Satty va buscar mantenir “algun contacte telefònic, esporàdic, amb personal del CNI. “Era evident que intentava mantenir aquest canal obert”, però mai va proporcionar informació d’un mínim interès ni tampoc es va detectar cap indici de radicalització.

El febrer del 2015 Es Satty es va traslladar a Ripoll, on es va fer càrrec d’una mesquita, i quan el CNI ja l’havia descartat com a possible informador ni era “objectiu d’interès”.

A més, Sanz Roldán va assegurar que cap servei secret estranger va doemanar informació sobre Es Satty perquè hagués cridat l’atenció. “Un cop que, com a conseqüència de l’activitat duta a terme, es va poder establir que Es Satty continuava sense ser un risc per a la seguretat, ja que no van aparèixer indicis d’activitats extremistes en un temps en que el número de persones sobre les que apareixien elements objectius preocupats creixia dia a dia, es va decidir abandonar el seguiment de les activitats d’Es Satty”, que no semblava una “amenaça”, concloïa Sanz Roldán.

De fet, en aquella època Estat Islàmic havia proclamat el califat i hi havia hagut importants atemptats terroristes com el de ‘Charlie Hebdo’ a París. Roldán va explicar que en aquella època el CNI investigava 369 objectius d’interès terrorista dins i fora d’Espanya, i tenia obertes 610 investigacions en l’àmbit gihadista. Del total d’investigacions, el 88% eren físiques, i el 12% eren en l’àmbit virtual. En les investigacions fetes fora d’Espanya, el 60%, 267, es van fer amb col·laboració amb altres serveis d’intel·ligència. També es van fer controls a més de 268 imams, i hi havia 1.340 mesquites.

Puigdemont acusa l'Estat de no actuar contra el terrorisme

L'expresident de la Generalitat i actual líder de Junts, Carles Puigdemont, considera provat que l'imam de Ripoll va ser confident del CNI. "Teníem raó: el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils l'agost de 2017, un mes i mig abans del referèndum d'independència de Catalunya, tenia tractes amb els serveis secrets espanyols", ha publicat a X després de saber-se que el CNI s'hi havia entrevistat diverses vegades per obtenir informació sobre entorns gihadistes entre els anys 2012 i 2014, mentre era a la presó de Castelló de la Plana.

Documents desclassificats pel govern espanyol també asseguren que els serveis secrets van acabar-lo descartant com a font perquè no se'n refiaven. Es tracta d'informació que ha sortit a la llum precisment perquè el PSOE va accedir a la demanda de Junts de desclassificar la informació sobre l'imam de Ripoll.

 

14 January 2025 (3) Regarding the declassification of documents.

14 January 2025 



Regarding the declassification of documents.

Regarding the declassification of the documents mentioned today in various media, I would like to give my opinion... and more so after seven years of assisting victims of these attacks, reaching more than 270. And with sufficient resources we could have done it for many more who appear in the summary, but the Data Protection Law prevents it.

To begin with, I must say that I do not understand those who say that declassification is bad news for those who defend the conspiracy theory. Let's be serious. When suspicions are raised about the work carried out by the Imam of Ripoll Abdelbakky Es-Satty, who was the key player in the commission of the August 2017 attacks in Catalonia, no type of conspiracy theory is being presented. What is being done is to demand answers to a series of questions that can be asked by anyone who has read (or better yet, studied and reviewed) the 68,000 pages of the summary. Reading only the 1,018 pages of the sentence would provide a small part of the investigation. And this demand for answers is being made based on what the court itself states on page 992 of the sentence, where it can be read that:

 

“In the present summary, the victims, notwithstanding the protection they deserve in light of the aforementioned Law 29/2011, have been the GREATLY FORGOTTEN during the investigation, which, within the limited procedural margins that the court has under the LECrim, has been attempted to alleviate by recognizing their LEGITIMATION to appear and exercise criminal and civil actions, thus granting at least their right to the truth and the right to be considered “victims of terrorism” for all the purposes included in the aforementioned Law 29/2011”… “the victims deserve recognition of this status which entails, in addition to financial compensation through administrative means, THE EVEN MORE ESSENTIAL RIGHT TO HISTORICAL MEMORY. THEY HAVE THE RIGHT TO KNOW THE TRUTH”. (Capital letters are my own.)

We could also talk about the chronology of events.

We could talk about who had responsibilities at that time in relation to national security.

We could talk about who was the genius who decided that the drug trafficking prisoner Abdelbakky Es-Satty could not be radicalized or in the process of radicalization.

We could talk about the political, police and administrative representatives who refused to appear before the Commission of Inquiry presented to the Parliament of Catalonia.

We could talk about whether someone has lied in parliament during their appearance before the Commission of Inquiry of the Congress of Deputies.

And we will do so in parliament if someone asks us.

But what we have to talk about is the assistance that the victims have received. We have to talk about the “official” versions presented by organizations on which the security of citizens depends. We need to talk about how many resources were allocated to anti-terrorist surveillance while other large amounts were allocated to issues that raise serious doubts about their legality. We need to talk about what is happening to the victims since December 13, 2024.

And all this is not a conspiracy. It is simply the “RIGHT TO KNOW THE TRUTH”. It is simply the RIGHT of the victims (after all, they are citizens of more than 30 different countries) TO KNOW THE TRUTH.

For anyone who is really interested in the subject, I recommend that they read the sentence in which the State was condemned for “poor functioning” for its attitude in the attack against Hipercor. Perhaps there is a lot of material there that very few people have thought about. Anyone who wishes can contact me.

I am finishing. Apart from the excellent colleagues of the Association 11-M Affected by Terrorism, does any other association, entity, platform “of” victims have something to say? Can they explain what they have done for “the” victims of the attacks of August 2017?

14 enero 2025 (2) RM En cuanto a la desclasificación de documentos.

 

14 enero 2025 



En cuanto a la desclasificación de documentos.

En relación a la desclasificación de los documentos que se mencionan hoy en varios medios de comunicación, me gustaría aportar mi opinión… y más tras siete años de asistencia a víctimas de esos atentados hasta llegar a más de 270. Y con recursos suficientes podríamos haberlo hecho por muchas más que aparecen en el sumario pero la Ley de Protección de Datos lo impide.

Para empezar, decir que no entiendo a los que dicen que la desclasificación es mala noticia para aquellos que defienden la teoría de la conspiración. Seamos serios. Cuando se plantean las sospechas sobre la labor realizada por el Imán de Ripoll Abdelbakky Es- Satty y que fue la pieza clave en la comisión de los atentados de agosto2017 en Catalunya, no se está presentando ningún tipo de teoría conspiratoria. Lo que se está haciendo es exigir respuestas a una serie de preguntas que se puede hacer cualquier persona que haya leído (o mejor estudiado y revisado) los 68.000 folios del sumario. Leer solamente los 1.018 de la sentencia aportarían una pequeña parte de la investigación. Y se está haciendo esa exigencia de respuestas basándose en lo que el propio tribunal marca en la página 992 de le sentencia en la que puede leerse que

 

“en el presente sumario las víctimas, no obstante el amparo que merecen a la luz de la citada Ley 29/2011, han sido las GRANDES OLVIDADAS durante la instrucción, lo que en los limitados márgenes procesales que conforme a la LECrim tiene el tribunal se ha tratado de paliar reconociéndoles la LEGITIMACION para personarse y ejercitar las acciones penales y civiles, otorgando así al menos su derecho a la verdad y el derecho a que se les tenga como “víctimas del terrorismo” a todos los efectos comprendidos en la referida Ley 29/2011”… “las víctimas merecen el reconocimiento de dicha condición que conlleva, además del resarcimiento económico por vía administrativa, EL TODAVIA MAS ESENCIAL DERECHO A LA MEMORIA HISTORICA. TIENEN DERECHO A CONOCER LA VERDAD”. (Las mayúsculas son propias).

 

También podríamos hablar sobre la cronología de los hechos.

Podríamos hablar sobre quien tenía las responsabilidades en aquel momento en relación a la seguridad nacional.

Podríamos hablar sobre quien fue el lumbreras que decidió que el preso por tráfico de drogas Abdelbakky Es- Satty no pudiera estar radicalizado o en proceso de radicalización.

Podríamos hablar sobre los representantes políticos, policiales y administrativos que se negaron a acudir a la Comisión de Investigación presentada en el Parlament de Catalunya.

Podríamos hablar sobre si alguien ha mentido en sede parlamentaria durante su personación en la Comisión de Investigación del Congreso de los Diputados.

Y lo haremos en sede parlamentaria si alguien nos pregunta.

Pero de lo que se tiene que hablar es de la asistencia que han recibido las víctimas. Hay que hablar de las versiones “oficiales” presentadas desde organismos de los que depende la seguridad de los ciudadanos. Hay que hablar de cuantos recursos se destinaron a la vigilancia antiterrorista mientras se destinaban otras altas cantidades a cuestiones que presentan serias dudas sobre su legalidad. Hay que hablar de qué sucede con las víctimas desde el pasado 13 de diciembre de 2024

Y todo esto no es ninguna conspiración. Es simplemente el “DERECHO A CONOCER LA VERDAD”. Es simplemente el DERECHO de las víctimas (a fin de cuentas, son ciudadanos de más de 30 países distintos) A CONOCER LA VERDAD.

A quien le interese realmente el tema, le recomiendo que se lea la sentencia en la que el Estado fue condenado por “mal funcionamiento” por su actitud en el atentado contra Hipercor. Quizás ahí haya mucho material en el que muy poca gente ha pensado. Quien lo desee puede contactar conmigo.

Termino. Aparte de los excelentes compañeros de la Asociación 11-M Afectados por Terrorismo ¿alguna otra asociación, entidad, plataforma “de” víctimas tiene algo que decir? ¿Pueden explicar lo que han hecho por “las” víctimas de los atentados de agosto2017?

 

 

 

 

14 gener 2025 RM Pel que fa a la desclassificació dels documents

14 gener 2025 



Pel que fa a la desclassificació de documents.

Pel que fa a la desclassificació dels documents que s'esmenten avui en diversos mitjans de comunicació, m'agradaria aportar la meva opinió... i més després de set anys d'assistència a víctimes d'aquests atemptats fins a arribar a més de 270. I amb prou recursos podríem haver-ho fet per moltes més que apareixen al sumari però la Llei de Protecció de Dades ho impedeix.

Per començar, dir que no entenc els que diuen que la desclassificació és mala notícia per a aquells que defensen la teoria de la conspiració. Siguem seriosos. va ser la peça clau a la comissió dels atemptats d'agost2017 a Catalunya, no s'està presentant cap tipus de teoria conspiratòria. fent és exigir respostes a una sèrie de preguntes que es pot fer qualsevol persona que hagi llegit (o millor estudiat i revisat) els 68.000 folis del sumari. Llegir només els 1.018 de la sentència aportarien una petita part de la investigació. aquesta exigència de respostes basant-se en el que el mateix tribunal marca a la pàgina 992 de la sentència en què es pot llegir que


“en el present sumari les víctimes, no obstant l'empara que mereixen a la llum de l'esmentada Llei 29/2011, han estat les GRANS OBLIDADES durant la instrucció, cosa que en els limitats marges processals que conforme a la LECrim té el tribunal ha tractat de pal·liar reconeixent-los la LEGITIMACIÓ per personar-se i exercitar les accions penals i civils, atorgant així almenys el seu dret a la veritat i el dret a què se'ls tingui com a “víctimes del terrorisme” amb caràcter general compresos en la referida Llei 29/2011”… “les víctimes mereixen el reconeixement de dita condició que comporta, a més del rescabalament econòmic per via administrativa, EL ENCARA MÉS ESSENCIAL DRET A LA MEMÒRIA HISTORICA. TENEN DRET A CONÈIXER LA VERITAT”. (Les majúscules són pròpies).

 

Tambè podríem parlar sobre la cronologia dels fets.

Podríem parlar sobre qui tenia les responsabilitats en aquell moment en relació amb la seguretat nacional.

Podríem parlar sobre qui va ser el llumeneres que va decidir que el pres per tràfic de drogues Abdelbakky Es-Satty no pogués estar radicalitzat o en procés de radicalització.

Podríem parlar sobre els representants polítics, policials i administratius que es van negar a acudir a la Comissió de Recerca presentada al Parlament de Catalunya.

Podríem parlar sobre si algú ha mentit en seu parlamentària durant la seva personació a la Comissió de Recerca del Congrés dels Diputats.

I ho farem a seu parlamentària si algú ens pregunta.

Però del que cal parlar és de l'assistència que han rebut les víctimes. Cal parlar de les versions “oficials” presentades des d'organismes de què depèn la seguretat dels ciutadans. Cal parlar de quants recursos es van destinar a la vigilància antiterrorista mentre es destinaven altres altes quantitats a qüestions que presenten seriosos dubtes sobre la seva legalitat. Cal parlar de què passa amb les víctimes des del passat 13 de desembre de 2024

I tot això no és cap conspiració. És simplement el “DRET A CONÈIXER LA VERITAT”. És simplement el DRET de les víctimes (al cap ia la fi, són ciutadans de més de 30 països diferents) A CONÈIXER LA VERITAT.

A qui li interessi realment el tema, li recomano que es llegeixi la sentència en què l'Estat va ser condemnat per “mal funcionament” per la seva actitud a l'atemptat contra Hipercor. Potser aquí hi ha molt de material en què molt poca gent ha pensat. Qui ho desitgi pot contactar amb mi.

Acabo. A banda dels excel·lents companys de l'Associació 11-M Afectats per Terrorisme, alguna altra associació, entitat, plataforma “de” víctimes té alguna cosa a dir? Poden explicar què han fet per “les” víctimes dels atemptats d'agost del 2017?

 

13 gener 2025 (4) Vilaweb

 

13 gener 2025 



Els documents desclassificats del CNI confirmen que va tenir contactes amb l’ex-imam de Ripoll

Es-Satti va donar informació i a ell li van donar un número de telèfon per si volia posar-se en contacte amb els serveis secrets

Els serveis d’intel·ligència de l’estat espanyol (CNI) van entrevistar-se unes quantes vegades amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satti, per obtenir informació sobre entorns gihadistes entre el 2012 i el 2014, mentre era a la presó de Castelló i abans no anés a viure a la capital ripollesa.

El CNI es va arribar a reunir amb ell per saber què en sabia de l’operació Xacal, de Vilanova i la Geltrú i més casos. Va donar informació i li van donar un número de telèfon per si volia posar-se en contacte amb els serveis secrets.

Però el maig del 2014 es va fer una anàlisi en què es va incidir en la seva tendència a enganyar i a no complir les directrius, afegida a les conclusions extretes de les entrevistes, que va fer que consideressin que es-Satti s’invalidava “per a qualsevol activitat informativa en benefici de les missions assignades al CNI”.

A més, no van detectar que fos un risc i el 2014 i 2015, davant l’augment de l’activitat gihadista a Europa, el CNI va centrar els esforços en uns altres individus. Ho revelen documents desclassificats pel govern espanyol i ho va dir l’ex-director del CNI Félix Sanz Roldán a la comissió de secrets oficials del congrés espanyol el 2018.

Més contactes de la policia española

La informació que s’ha desclassificat només fa referència fins al 2015. Tot i això, hi ha proves que confirmen que la policia espanyola va visitar tres vegades la mesquita cercant Es-Satti. L’última va ser tan sols un mes abans, de la qual cosa la policia catalana no sabia res. En aquell moment, ningú no sabia encara que Abdelbaki es-Satty, l’imam d’Annour fins feia poques setmanes, era el cap del grup que havia preparat els atemptats.

Això mateix ho va confirmar públicament Hamid Barbach, secretari de la comunitat islàmica Annour de Ripoll, a la comissió d’investigació del parlament sobre aquells atemptats. Segons Barbach, en la tercera visita de la policia, van trucar des d’un número ocult i van avisar que farien un escorcoll a l’entitat. L’última visita va ser tan sols un mes abans del 17-A.

Segons la informació de què disposa VilaWeb, el juliol del 2017, funcionaris de la policia espanyola van fer aquesta tercera visita i van demanar si hi havia hagut cap canvi en l’organigrama de l’oratori. Els van respondre que Es-Satti havia estat acomiadat i que havia dit que se n’anava al Marroc. Els policies espanyols no van fer cap comentari. Sabien que havia fugit.

Descartaren que tingués objectius terroristes

Segons que consta en els documents, les entrevistes amb es-Satti eren pensades per parlar sobre gent amb qui havia mantingut contactes i que podrien anar relacionades amb entorns del terrorisme gihadista. Segons el CNI, entre el març i l’abril del 2014 no es va apreciar mai cap indici que pogués estar radicalitzat o en procés de radicalització. L’entrevista del 24 d’abril de 2014 va ser quan el CNI li va proporcionar un telèfon de contacte per si volia aportar informació.

Una vegada va sortir de la presó, el 29 de maig de 2014 el CNI va tornar a controlar-li les activitats. “El resultat d’aquest seguiment tampoc no va aportar informació sobre relacions d’interès per a l’activitat del CNI en l’àmbit de la lluita contra el terrorisme”, diuen.

El CNI va seguir es-Satti durant set mesos i detalla que no van observar converses, activitats o contactes que permetessin de deduir l’existència d’un pla per a executar atacs terroristes a l’estat espanyol ni en qualsevol lloc més, ni que formés part de cap organització terrorista o islamista radical, o l’existència d’un procés de radicalització per part d’es-Satti cap a postulats pròxims a l’autoanomenat Estat Islàmic o a cap grup terrorista més.

D’aleshores ençà, es-Satti va mantenir algun contacte telefònic amb personal del CNI. “Aquests contactes eren cercats per part d’es-Satti. Era evident que tractava de mantenir aquest canal obert i constatar que a l’altra banda del telèfon hi havia algú. En cap cas va proporcionar informació d’un mínim interès sobre les seves activitats o contactes ni se li va detectar cap element o indici que permetés d’establir que avançava en un possible procés de radicalització o que radicalitzava persones del seu entorn”, insisteix el CNI.

El CNI recorda que es-Satti es va instal·lar a Ripoll el febrer del 2015, dos mesos després d’haver deixat de constituir un objectiu d’interès, i que cap servei d’intel·ligència d’Europa o el Marroc no havia sol·licitat informació sobre es-Satti perquè hagués cridat l’atenció sobre cap circumstància.

Reacció del president Puigdemont

El president Carles Puigdemont, que va haver de fer front als atemptats del 17 d’agost de 2017, ha criticat amb duresa el paper dels serveis secrets espanyols arran dels documents que s’han desclassificat sobre l’ex-imam de Ripoll. En una publicació a X, es queixa que hi ha hagut incompetència i que cal depurar responsabilitat. “Per culpa de la feina mal feta hi ha hagut 16 morts i nombrosos ferits”, diu.

El president Puigdemont s’ha preguntat per a quina raó no s’ha seguit ni monitorat Es-Satti, es queixa del fet que el CNI no obtingués “ni el més mínim indici que pogués suposar un risc o una amenaça per a la seguretat”, del document escrit a mà d’Es-Satti i de la denegació del jutge de l’ordre d’expulsió.

“Si aquest grau d’informació, coneixement i contactes que va donar Es Satty el proporciona un independentista català, l’operatiu policial i judicial que es muntaria per tenir-lo controlat seria impressionant. A nosaltres ens espien amb Pegasus; a un islamista radical connectat amb entorns terroristes, que acaba preparant un dels atemptats més greus que hem tingut a Catalunya, no”, diu el president Puigdemont.

 

 

 

 

13 enero 2025 (3) elnacional.cat

 

13 enero 2025 



El CNI quiso captar a Es Satty como confidente en tres reuniones, pero lo descartó

El CNI creyó en 2014 que no era un “riesgo para la seguridad” y no apreció “ningún indicio” de que estuviera “radicalizado”

“Se incidía en la tendencia al engaño y no sujeción al cumplimiento de directrices. Este análisis, unido a las conclusiones extraídas de las entrevistas, invalidaba Es Satty para cualquier actividad informativa a beneficio de las misiones asignadas al CNI”. La frase la pronunció en marzo de 2018 Félix Sanz Roldán, el entonces director del Centro Nacional de Inteligencia, en una comparecencia en la Comisión de Secretos Oficiales del Congreso de los Diputados. Y ahora forma parte de la documentación que el Gobierno ha desclasificado a instancias de Junts y ha remitido a la comisión de investigación sobre los atentados del 17 de agosto en Barcelona y Cambrils, avanzada por El Món y a la que ha tenido acceso ElNacional.cat. Pone de manifiesto que en 2014 el CNI tuvo interés en captar como confidente a Abdelbaki Es Satty, el eximán de Ripoll y que posteriormente sería el cerebro del 17-A. A pesar de eso, acabó cerrando la puerta a ello porque, después de tres entrevistas, consideró que había que mantener una “gran cautela” con un individuo de quien no se tenía “ninguna fiabilidad y confianza”. Después de que en abril de 2014 Es Satty saliera de la prisión (donde estaba recluido por una condena por narcotráfico), el CNI lo siguió durante siete meses, pero no apreció “ningún indicio” que “pudiera estar radicalizado o en proceso de radicalización”, concluyó que no era un “riesgo para la seguridad” y le perdió la pista. Previamente a todo esto, en 2012, Es Satty había mantenido tres reuniones con la Guardia Civil.

Tres entrevistas con el CNI: “Hay que mantener una gran cautela, es un individuo del que no se tiene ninguna fiabilidad y confianza”

En la documentación facilitada a la comisión de investigación, y a la que ha accedido ElNacional.cat, constan seis entrevistas con Es Satty en la prisión de Castellón: tres con la Guardia Civil en 2012 y tres con el CNI en 2014. Según relató en 2018 Félix Sanz Roldán, el interés del CNI era “conocer las circunstancias y actividades que desarrollaba” Es Satty, una persona de “interés genérico” para el CNI por sus “posibles vinculaciones con entornos radicales”. “Se tomó la decisión de aumentar el conocimiento sobre este individuo con el fin de determinar si era un riesgo para la seguridad y, en caso negativo, evaluar el posible reclutamiento como fuente del CNI”, expuso. El nombre de Es Satty había aparecido en el marco de la operación Chacal, impulsada en 2006 para desarticular dos células dedicadas a enviar combatientes a Iraq para integrarse a Al-Qaeda. Y una de ellas estaba implantada en torno a la mezquita de Vilanova i la Geltrú (de donde Es Satty era imán suplente).

¿Y cómo fueron las entrevistas? “Se le preguntó por su conocimiento sobre los detenidos del 11-M y manifestó su temor sobre las posibles consecuencias de difundir sus conocimientos”, relataba el informe del primer encuentro, en la que Es Satty aludió a un “condenado por falsificación de documentos del 11-M” y a una “persona que se inmoló en Iraq” y que aseguró que conocía, “sin dar más detalles”. En el segundo encuentro, hizo referencia al paso por Tarragona de los terroristas del 11-S y a una masía donde habrían estabado “personas relacionadas con el terrorismo”, entre ellas uno “huido de la justicia de Argelia condenado por terrorismo”.

En la segunda entrevista, el informe del CNI relata que Es Satty “aceptó facilitar todos sus conocimientos del pasado sobre los procesos en Catalunya, Ceuta y Marruecos donde aseguró que existían ramificaciones” y expresó que necesitaba saber el “uso que se daría” a la información que proporcionara. Entre otras cosas, identificó una serie de nombres del entorno de la operación Chacal que fueron detenidos en Vilanova “sin plantear problemas”, pero “sin entrar demasiado en profundidad”. Durante la entrevista, los agentes del CNI le recordaron que tenía que escribir “todos sus recuerdos sin renunciar a ningún dato, de su experiencia en Vilanova y en Catalunya”. Sin embargo, el informe detalla que durante el diálogo eran “continuos los cambios de orientación en relación con los temas tratados”, en los que Es Satty daba “pequeños retazos de conocer personas y episodios” sobre operaciones policiales terroristas, pero “eludía profundizar”.

“Se trata de una persona muy opaca, apenas ha mostrado interés por nada”, reconocieron el 17 de marzo de 2014 los entrevistadores, que consideraron que se había mostrado “muy desconfiado” y “siempre temeroso de su desenlace final”, dado que se sentía “muy amenazado”. Era el primer encuentro. “Un individuo bastante inteligente y muy desconfiado, que intenta jugar con sus conocimientos”, añadieron el 31 de marzo. Y los mayores recelos aparecieron después de la entrevista del 24 de abril: “En todo momento la actitud de Es Satty es de desconfianza hacia sus interlocutores. Hay que mantener una gran cautela. Es un individuo del que no se tiene ninguna fiabilidad y confianza del cual”. Posteriormente, un informe grafopsicológico del 12 de mayo relataba que era una persona con una “inteligencia alta” y “muy buena memoria” y un “individuo preciso, capaz y resolutivo”, pero reconocía que era “propenso a la insinceridad, al exceso de táctica y a deliberaciones contaminadas por ideas superficiales”. “Sería capaz de manipular con eficacia. Si dice que no recuerda alguna cosa de la que tenga que informar, lo más probable es que esté mintiendo”, remachaba.

Félix Sanz Roldán, en 2018: “En ningún caso se apreció ningún indicio que pudiera estar radicalizado o en proceso de radicalización”

Más revelaciones. Félix Sánz Roldán también expuso en 2018 en el Congreso que en 2014 el CNI no apreció “ningún indicio” que Es Satty “pudiera estar radicalizado o en proceso de radicalización”. Después de la última entrevista, el CNI proporcionó un número de teléfono de contacto a Es Satty por si, “por algún motivo”, quería hablar con las personas que se habían reunido con él, y cuando estaba fuera de la prisión “mantuvo algún contacto telefónico, esporádico, con personal del CNI”. “Estos contactos fueron buscados por parte de Es Satty. Era evidente que intentaba mantener este canal abierto y constatar que en la otro lado del teléfono había alguien”, relató el director del CNI. “En ningún caso proporcionó información de un mínimo interés sobre sus actividades o contactos”, añadió. Además, para tener más información sobre su “posible peligrosidad”, el CNI controló su actividad y le hizo un seguimiento que “no aportó información”.

Durante siete meses, el CNI no observó “conversaciones, actividades o contactos que permitieran deducir la existencia de un plan para ejecutar ataques terroristas en España, ni en ningún otro lugar, que formara parte de ninguna organización terrorista, de la existencia de un proceso de radicalización […] o que estaba radicalizando personas de su entorno”, subrayó a Sanz Roldán. “Una vez que se pudo establecer que Es Satty seguía sin ser un riesgo para la seguridad, ya que no aparecieron en ningún caso indicios de actividades extremistas, se decidió abandonar el seguimiento de las actividades de Es Satty. […] Se dedicaron los recursos a otros objetivos sobre los que confluían una serie de circunstancias que los hacían mucho más peligrosos”, justificó.

Tres entrevistas con la Guardia Civil: “Se mostró siempre temeroso de las posibles repercusiones personales de esta relación”

Previamente, entre abril y junio de 2012 Es Satty había tenido tres entrevistas con agentes de la Guardia Civil. “Es conocedor de estructuras radicales sin poder afirmar vínculos con organizaciones terroristas”, concluyeron los agentes después del primer contacto, el 5 de abril de 2012. Fue Es Satty quien solicitó mantener una entrevista con la Guardia Civil porque tenía interés en suministrar “informaciones relacionadas con posibles actividades terroristas” y estaba dispuesto a “ampliar la información y colaborar con lo que sea necesario”, según consta en el informe. En la segunda entrevista, el 24 de mayo, los agentes observaron “más precisión en las informaciones” que aportaba y lo vieron “tranquilo”, pero “temeroso de las posibles repercusiones personales de esta relación”. Después de la tercera entrevista, el 27 de junio, los agentes apuntaron que la “principal motivación” de Es Satty para colaborar eran las “amenazas de muerte” que había recibido y su “deseo de no volver a Marruecos”.

¿Y qué información aportó? Los informes de las entrevistas señalan que, entre otros detalles, Es Satty focalizó la información sobre uno de los dos hermanos de un clan de Vilanova a quien relacionó con “posibles actividades y conexiones con otras personas vinculadas al yihadismo y atribuyendo contactos por toda Europa y relaciones con personas detenidas en Catalunya vinculadas con el islamismo radical”. Además, aportó información sobre “individuos ya detenidos por presunta vinculación con el terrorismo” y sobre actividades que en 2006 realizaron algunos individuos relacionadas con actividades de “radicalización, recaudación de fondos con finalidad terrorista y pretensión de comisión de atentados”. La Guardia Civil concluyó que Es Satty insistía en la “inculpación” de las personas que lo habían amenazado y exculpaba los responsables de la mezquita que fueron detenidos. “Comenta la posibilidad de aportar más informaciones, así como identificar nuevos individuos e incluso denunciarlos, siempre que se salvaguarde su identidad, y no se ejecute la orden de expulsión que pesa sobre él”. recoge el último informe.

“Es una persona que se aburre en casa, necesita acción”

El informe grafopsicológico del 12 de mayo de 2014 también llega a otras conclusiones sobre la personalidad de Abdelbaki se Satty. “Puede distraerse en cuestiones de fama y presentación, de modo que se preocupará por su imagen, incluso al vestir. Se debe tener especial cuidado cuando esté comprometida su imagen, ya que tenderá a adornar su actuación e incluso a maquillarla”, apuntaba. “Es fiable, ya que percibe muy bien el entorno, aunque tendrá tendencia a decir aquello que quieren sentir los otros”, exponía. “Aparentemente, parece muy seguro de sí mismo, pero, posiblemente, sea una máscara para encubrir su inseguridad. [...] Es una persona que se aburre en casa, necesita acción. Le gusta la aventura. [...] El dinero no es su motivación principal. Tiene tendencia al hurto”, añadía el informe.

13 enero 2025 (2) El Mundo del Siglo XXI

 

13 enero 2025 



El CNI descartó como confidente al imam de Ripoll tres años antes de los atentados de Barcelona y Cambrils

Se realizaron con él tres entrevistas en prisión en marzo y abril de 2014 sin apreciar ningún signo de que pudiera estar radicalizado

El Centro Nacional de Inteligencia (CNI) descartó en 2014 reclutar como confidente a Abdelbaki Es Satty, el imam de Ripoll considerado líder de la célula yihadista que perpetró los atentados de Barcelona y Cambrils en agosto de 2017. Agentes del CNI se entrevistaron con él tres veces en la prisión de Castellón I, donde cumplía una condena de cuatro años por tráfico de drogas y le sometieron, a su salida de la cárcel, durante siete meses a vigilancia. Tras no encontrar indicio alguno que hiciera sospechar de su radicalización ni de mantener contacto con círculos yihadistas, el Centro decidió abandonar su seguimiento y concentrar sus medios "en otros elementos objetivos preocupantes".

Estas explicaciones forman parte de la declaración que realizó el 6 de marzo de 2018 el por entonces director del Centro Nacional de Inteligencia, Félix Sanz Roldán, ante la Comisión de Secretos Oficiales del Congreso de los Diputados y que ahora ha sido entregada a los miembros de la comisión que investiga en el Congreso la "verdad" de dichos atentados.

Sanz Roldán explicó, tal y como se recoge en el acta del Congreso ahora desclasificada, que Es Satty fue contactado en prisión e investigado por agentes del CNI tras haber aparecido su nombre en las actuaciones llevadas a cabo en el marco de la Operación Chacal desarrollada en 2006 para desarticular dos células que enviaban combatientes a Irak para sumarse a las fuerzas de Al Qaeda. Una de estas células estaba implantada en el entorno de la mezquita de Vilanova i la Geltrú.

Es Satty nunca fue ni detenido ni imputado en el marco de esta operación, pero el CNI mantuvo interés en él por si pudiera tener relación con círculos radicales. En 2010, fue detenido transportando 135 kilos de hachís desde Marruecos a España y fue condenado a cuatro años de prisión.

En 2013, antes de abandonar la cárcel, pero cuando ya contaba con algunos permisos de salida, el CNI volvió a centrar su interés en él y se le sometió a vigilancia sin detectarse "ningún dato mínimamente interesante" sobre su posible relación con entornos yihadistas, aunque sí con personas relacionadas con el tráfico de drogas.

Varios meses después se estrechó el foco sobre su persona para comprobar si podría constituir un riesgo para la seguridad nacional y, en caso negativo, decidir si podía ser reclutado como confidente. Se realizaron con él tres entrevistas en prisión en marzo y abril de 2014 sin apreciar ningún signo de que pudiera estar radicalizado e incluso se le sometió a un proceso grafopsicológico del que se concluyó que era persona con alta inteligencia, con tendencia al engaño y poco proclive a someterse a directrices.

Estas conclusiones, tal y como explicó Sanz Roldán, le invalidaban como fuente de información para el CNI. No obstante, se le sometió a seguimiento durante siete meses sin observar ningún indicio que permitiera deducir la existencia de un plan para ejecutar ataques terroristas. Fue entonces cuando el CNI decidió abandonar su seguimiento y concentrar sus medios en otros "elementos objetivos preocupantes". Dos meses después de dejar de ser objetivo del centro, en febrero de 2015, Es Satty se trasladó a Ripoll.

Sanz Roldán justificó la decisión de dejar de seguir y controlar a Es Satty con el argumento de que 2014 fue un año de muy alta actividad terrorista dentro y fuera de España, que obligaba a los servicios de inteligencia a concentrar muy bien sus investigaciones y sus objetivos. En este sentido, señaló que en esos meses el número de investigaciones que desarrollaba el CNI sobre objetivos vinculados a entornos terroristas era de 979, de las cuales 610 se centraban en el islamismo radical.

Tras la desclasificación del documento que recoge íntegra la comparecencia de Sanz Roldán en 2018 ante la comisión de Secretos Oficiales, Junts emitió un comunicado asegurando que del mismo se desprende que el imam de Ripoll "era confidente de los servicios secretos españoles". En su opinión, lo que ahora se sabe "es fundamental para los familiares de las víctimas y para todos los catalanes que merecen saber lo que sucedió el 17 de agosto de 2017".

Junts considera confirmado no sólo que el imam era confidente de los servicios secretos sino también que "los responsables del CNI le conocían perfectamente pero no actuaron con la diligencia necesaria para evitar los atentados", e insisten en que el imam "tenía un expediente de expulsión abierto que no se llegó a ejecutar porque colaboraba con la Guardia Civil a cambio de no ser devuelto a su país de origen". El partido de Puigdemont asegura que estudiará detenidamente toda la información disponible para "extraer las conclusiones pertinentes y exigir las responsabilidades que se deriven de ellas".

lunes, 13 de enero de 2025

13 gener 2025 elmon.cat (opinió)

 

13 gener 2025 



Els documents desclassificats mostren que l’imam era confident del CNI

Moncloa cedeix i remet a la comissió els documents confidencials

Sorpresa a la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya. Aquest matí, la Moncloa ha fet arribar els informes del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) sobre Abdelbaky Es Satty, l’imam de Ripoll, cervell de la trama dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost de 2017. Són trenta-quatre pàgines d’entrevistes entre agents del CNI així com documents de les trobades amb el Servei d’Informació de la Guàrdia Civil i la compareixença de l’exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, sobre les relacions de l’imam amb els responsables dels cossos i forces de seguretat de l’Estat.

Els documents mostren i avalen la tesi que els serveis de seguretat tenien controlat l’imam i li van oferir contramesures a canvi d’informació sobre les trames de jihadisme a Catalunya i Espanya així com el seu finançament. Tot i que en un principi Es Satty es va mostrar com uuna “persona opaca” va “acceptar facilitar tots els coneixements del passat sobre processos a Catalunya, Ceuta i Marroc. També apunta la seva relació amb organitzadors dels atemptats del 11-M i els coneixements sobre els atemptats als EUA de les Torres Bessones.

Els documents porten el segell de “confidencial” i el membret del CNI.Aquests documents posen en dubte la versió de Sanz Roldán, de l’excap del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), el comissari José Luis Olivera, que van negar qualsevol relació de l’imam com informador o confidents dels serveis de seguretat de l’Estat. Una versió avalada pels exresponsables del ministeri de l’Interior en el moment dels atemptats, el ministre Juan Ignacio Zoido i l’exsecretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto. Ara els diputats podran analitzar la documentació.

Opinió:

Només dir que aquesta información acaba de aparèixer i queda molt encara per saber… anirem informant.

 

12 enero 2025 (2) El Periódico de Catalunya (opinión)

12 enero 2025



Heridos por ETA: condenados a la convalecencia eterna

El azar colocó al guardia civil Alfonso Sánchez, de 19 años, sentado en la primera fila del bus que, a las 7:20 horas del 9 de septiembre de 1985, llevaba a su Grupo de Seguridad de Embajadas a la legación de la Unión Soviética. Su asiento fue el más próximo al punto de explosión de la bomba con la que esperaba al vehículo el etarra Ignacio de Juana Chaos en la plaza República Argentina de Madrid. Por eso la metralla y los pedazos de cristal le acribillaron el costado, el brazo derecho y la cabeza. ETA no consiguió su objetivo: la bomba acabó con la vida de un norteamericano que había salido a correr... e hirió a 14 guardias.

Cuarenta años después, cuando cambia el tiempo al hoy prejubilado Sánchez aún le muerden los trocitos de metralla que no le pudieron extraer. Le dura esa sensación “de haberte dejado la carne colgando de las farolas de la plaza”, secuelas de cuatro décadas de relación diaria con la medicación, las dolencias y el síndrome crónico de estrés postraumático.

“Somos un recuerdo vivo en una sociedad que está a otras cosas, que se acuerda de lo lejano y olvida lo cercano -dice Sánchez-, pero los heridos estamos condenados a no poder olvidar jamás, ni podemos permitir que olviden a quienes tuvieron peor suerte que nosotros”. Alude a su compromiso con los muertos, que ejerció como presidente de la Asociación Víctimas del Terrorismo y ejerce ahora en la entidad Vitepaz; pero alude también a los dolores y ataques de ansiedad que aún le causa la onda expansiva de aquellos 20 kilos de dinamita.      

Tragando sangre

En la persistencia del dolor, la de Sánchez enlaza con las historias de cinco millares de personas en España, heridas en acciones terroristas. “Cuando te hieren en un atentado, aunque te cures estás convaleciente toda tu vida”, dice José María Lobato.

El 5 de diciembre de 1997, con 27 años de edad, era escolta de una concejala del PP en San Sebastián. Desde aquel día de los años de plomo lleva alojado parte de ese metal en el cráneo. Javier García Gaztelu, ‘Txapote’, le disparó casi a bocajarro. Lobato estaba vigilando la calle por la que iba a pasar su VIP y reconoció al etarra José Luis Geresta, que se preparaba para atentar. Cuando le estaba mirando, de un coche salió Txapote y le apuntó por detrás con una escopeta de cañones recortados.

“Oí un clic, me volví pero ya era tarde”, recuerda Lobato. El disparo proyectó a su cabeza 200 postas del calibre 12 que le reventaron un ojo. Treinta se le incrustaron en el pómulo, la frente y la mandíbula. Algún balín llegó incluso al cerebro.

Desde el suelo, sin perder la consciencia, Lobato veía a su verdugo apuntarle para rematar. “Yo ya no podía abrir el ojo derecho, lo tenía pegado, quemado. Me quedé quieto, tratando de esconder que me estaba ahogando con mi sangre y tenía que escupirla. No sé qué le pasó por la cabeza, pero ya no vino a por mí”.

Lobato guarda la memoria exacta de cada segundo del suceso, que una y otra vez ha revivido en los pleitos y trámites que ha seguido durante años después del atentado, o cuando ha ayudado a otros heridos a pedir sus derechos.

Sin número exacto

En los registros de la Dirección de Atención a las Víctimas del Terrorismo, que depende de Interior, obran 5.025 expedientes resueltos por heridos que han solicitado ayuda. De esos, a 2.658 los quebró ETA. En Barcelona, los golpes de ETA dejaron 86 heridos. Fueron 166 en toda Catalunya, de los que 136 estaban empadronados como catalanes. La lista de expedientes abarca de julio de 1963 a junio de 2023. Desde entonces no ha variado, confirman en el ministerio.

La cifra real de heridos por ETA es mucho mayor. Pero nadie puede certificarlo ni dar cantidad exacta porque numerosos daños personales no se cuantificaron, ni registraron ni investigaron en los primeros lustros de historia de la banda terrorista.

En el largo reguero de tragedias que dejó ETA, a menudo los heridos pasan por una categoría secundaria, víctimas a las que hasta hace poco apenas se les prestó atención, salvo casos señeros, iconos mediáticos que concitan afecto popular como Irene Villa.

Secuelas permanentes

Pese a que su número oficial multiplica por más de dos el de los muertos, hasta 2019 no se ha editado una monografía dedicada a los heridos, la de los profesores de la Universidad de Navarra María Jiménez y Javier Marrodán ‘Heridos y olvidados. Los supervivientes del terrorismo en España’ (La Esfera).

Ahora los historiadores Gaizka Fernández Soldevilla y María Jiménez han publicado ‘Un rastro de sangre. La historia de ETA a la luz de los heridos que causó’, ensayo integrado en la reciente obra colectiva ‘Las víctimas frente al terrorismo de ETA. Narrativas, movilización y perspectiva comparada’ (Dykinson), que ha financiado la Fundación Víctimas del Terrorismo.

Basándose en las cifras de Interior, 40 personas afectadas por tiros y bombas están registradas como grandes inválidos, 222 con incapacidad permanente absoluta, 550 con permanente total y 59 con la parcial.

“Los atentados de ETA dejaron secuelas permanentes de distinto grado en un tercio de los heridos. Muchos de los más graves no pueden valerse por sí mismos y siguen necesitando cuidadores. Quizá no nos damos cuenta de que, para estos heridos y sus familias, ETA no es un hecho histórico, sino un problema de su día a día”, apunta Fernández Soldevilla a este diario.

Tratos desiguales

Cuenta Alfonso Sánchez que ha visto al magistrado de la Audiencia Nacional Alfonso Guevara fijar en un millón de euros la indemnización a un político vasco al que una bomba lapa arrancó una pierna y establecer en 150.000 la de un guardia civil con la misma lesión. “El mismo juez, a los pocos días y por el mismo tipo de atentado”, lamenta.

El exescolta Lobato cree que, “como en todo, entre las víctimas heridas hay clases: los que no han tenido problemas para obtener ayudas y los que no reciben nada porque no pueden probar nada ante la burocracia”.

María Jiménez cree que “el distinto trato que han tenido los heridos de ETA a lo largo de los años tiene que ver con el desarrollo que ha vivido la figura del herido en la legislación. Al principio, años 60, 70 y 80, la figura del herido no estaba reconocida, y de esa época muchos atentados están sin resolver y no tienen sentencia”.

La primera paliza

Hasta la promulgación de la Ley de Reconocimiento y Protección Integral a las Víctimas del Terrorismo, en 2011, no hubo en España un mandato específico al Estado sobre los heridos en atentados. Pero incluso con ese avance abunda en el colectivo de los que dejó ETA “la gente que ni sabía que podía pedir un reconocimiento ni guardó la documentación para acreditarlo años después”, relata Jiménez.

La percepción que el Estado tiene del fenómeno es más nítida cuanto más reciente. Son más visibles para la Administración los 57 heridos que arrojó el saldo de atentados de 2006 que los 257 de 1980. Hay de hecho un colectivo de damnificados en los primeros atentados que no reciben ayudas ni pensión, ni tienen forma de tramitarlas porque, por desconocimiento o temiendo represalias por acudir a las autoridades, no denunciaron en su día los daños que sufrieron.

Entre los heridos no reconocidos está el primero de todos, un maestro de escuela de Zaldívar (Vizcaya) al que molieron a palos. En el estudio de Soldevilla y Jiménez aparece la narración que del acto hizo ETA en un Zutik editado en su refugio de Caracas. A las 18:50 del seis de diciembre de 1963, el maestro recibió “una paliza de la que probablemente quedará marcado. Y esto no es violencia, sino autodefensa”.

De los 70 heridos que dejaron la dinamita y las tuercas colocadas en la cafetería Rolando de Madrid (13-9-1974) solo 13 tienen hoy una pensión del Gobierno.

1.800 euros

Uno de los últimos casos que ha conocido Alfonso Sánchez es de un guardia civil de élite que en la Valencia de los 90 mantuvo un tiroteo con un comando de ETA. Su estrés postraumático se puede probar, pero no la causa: no hubo parte médico y los libros rojos de servicio que cada cuartel de la Guardia Civil rellena cada año, en los que se pudo anotar la incidencia, se tiran una vez pasados cinco años.

Peor lo llevan los heridos en atentados de los 70 y 80, cuya media de espera para recibir ayudas, según el ensayo de Soldevilla y Jiménez, es de 26 años. A partir de la ley de 2011, la espera se reduce a 3,5.

En términos generales, a un herido en atentado terrorista reconocido por el Estado que el día del ataque no tuviera empleo le corresponde una pensión de alrededor de 1.800 euros, el triple del indicador oficial de rentas IPREM. A los miembros de las Fuerzas de Seguridad se les reconoce el doble del salario si acceden a la Pensión Extraordinaria por Terrorismo que para ellos prevé la ley.

Evolución

Lobato y Sánchez creen que la ley actual “es una buena ley”, que mejora cada comunidad autónoma, y que el Estado ahora “es generoso con los heridos”. “La ley española de víctimas siempre se pone como ejemplo a nivel internacional por avanzada y detallada”, abunda Jiménez.

Pero en su día, cuando se le avecinaba una larga espera y perdió su trabajo, Lobato no tuvo esperanza: “Cuando me quitaron la venda, pensaba: ‘Si te dicen: tú no te preocupes de nada, preocúpate’. Supe que vendría gente con buenas promesas, pero que todo se quedaría ahí. Las víctimas hemos tenido que pelear mucho por nuestros derechos”.

Sánchez, por su parte, describe una evolución en el trato a los heridos, desde las parcas indemnizaciones según baremo de accidente laboral de los 90 hasta el millón de euros que impuso una sentencia para algunos damnificados por las bombas yihadistas del 11-M.

Los heridos de ETA abrieron camino. Hay en su historia un hito, el de las iniciativas Oldartzen y Txinaurriak de ETA, cuando la banda, por la presión policial, vuelve del tiro en la nuca a la bomba indiscriminada y disemina más heridos. “Hasta 1995 el blanco predilecto de ETA eran policías, guardias civiles y militares. A partir de esa fecha la banda y los jóvenes de la izquierda abertzale pusieron en la diana a personas del PP, el PSOE y UPN, intelectuales, artistas, profesores, periodistas, juristas... y a las familias de todos sus objetivos -recuerda Fernández Soldevilla-. Durante este periodo el terrorismo y la kale borroka causaron 1.177 heridos. Significativamente, los civiles suponían cuatro quintas partes, cuando en periodos anteriores la proporción de funcionarios uniformados era mayoritaria”.

Incomprensión

Puede que la secuela más difícil de borrar para un herido por ETA es la que en su ánimo dejaron la incomprensión y la soledad. “Hubo un tiempo en que casi teníamos que pedir perdón, Mucha gente consideraba que tus heridas son gajes del oficio, vamos, que tú vas a trabajar para que te maten o te arranquen un brazo…”, cuenta Sánchez. “Es una actitud, no sé, como si te dijeran: ‘¿Has sobrevivido? Pues dale gracias a Dios’”, describe Lobato. Sus padres, estando él en el hospital, recibieron en su casa de Rentería (Guipúzcoa) una carta con una bala y un escrito a mano: “Ha sido una mala faena. Se rematará”.

Sánchez conoce a colegas de destino en Euskadi que en su día sufrieron daños, pero no estuvieron de baja. Hoy, ya jubilados, las lesiones pasan factura en los riñones, las piernas o el cuello, “y están jodidos -cuenta-, pero no pueden pedir nada por el vacío documental”.

Y más allá están los que no cuentan nada. Quedan para la intrahistoria agresiones como la que sufrió un guardia civil hoy veterano del Grupo de Acción Rápida. Siendo “un pipiolo” recién salido de la academia, en Guipúzcoa ya le había identificado el vecindario el día en que fue a un cajero a sacar dinero. Cuando acabó y se dio la vuelta, un joven que tenía detrás le propinó un tremendo golpe en la cara con un candado Pitón de moto. Todavía tiene la nariz torcida. "Te limpiabas la sangre y aprendías a no descuidarte -cuenta-. Ni baja ni leches, apto para el servicio: te ponías hielo y a seguir”.

Opinión:

Curioso que se hable ahora sobre la situación en la que estamos los heridos por los atentados de la banda terrorista ETA. Y curioso también que se obvien a los heridos por otros atentados de otras bandas terroristas, heridos que deberían merecer la misma consideración y el mismo interés.

He revisado la información publicada y me gustaría, como víctima herida e inválida, presentar una serie de reflexiones a las que, obviamente, contestaría con todo detalle a los autores de la noticia si tienen a bien consultarme.

Tras más de 35 años de dedicar todo el tiempo posible a asistir a otras víctimas del terrorismo, podría estar durante días pegado a este viejo teclado. Pro para no hacer demasiado larga esta opinión, lo haré a través de diversas preguntas a las que espero respuesta de todos aquellos que tanto “investigan” estos temas.

Dicen que “en los registros de la Dirección de Atención a las Víctimas del Terrorismo, que depende de Interior, obran 5.025 expedientes resueltos por heridos que han solicitado ayuda. De esos, a 2.658 los quebró ETA”. Bueno, eso no es del todo exacto, dado que en marzo de 2014 (hace casi 11 años) aporté a esa misma dirección un estudio sobre víctimas en Catalunya y ni siquiera aceptaron quedarse con una copia del mismo. Su respuesta fue taxativa y vergonzosa al mismo tiempo: “Quien quiera algo, que venga a vernos”. Por lo tanto, es lógico que las cifras no sean las que deberían ser…

En cuanto a que “en Barcelona, los golpes de ETA dejaron 86 heridos. Fueron 166 en toda Catalunya, de los que 136 estaban empadronados como catalanes”, es toda una novedad que se hable de víctimas empadronadas… nunca había leído ni escuchado nada sobre esa situación. ¿Qué pasa? ¿Qué no estar empadronado en Barcelona o en Catalunya lleva implícita alguna otra consideración aparte de ser víctima de un atentado EN Catalunya? ¿Dirían lo mismo de las víctimas de otros 31 países (como mínimo) si hablamos de las víctimas de los atentados de agsoto2017 EN Catalunya?

Bueno, esa extraña consideración, que no sé de donde habrá salido, me ha picado y he dedicado unas horas a revisar las sentencias de atentados de la banda terrorista ETA en Catalunya… y me aparecen más de 200… y obviamente no me importa l más mínimo donde estuvieran empadronados…

En cuanto a la legislación aplicada… es una lástima que en la información no aparezcan aquellos familiares de asesinados o de algunos heridos graves que han desarrollado secuelas psicológicas incapacitantes pero que, al no estar presentes en el lugar e los hechos, jamás han visto reconocidas esas secuelas como derivadas por el atentado sufrido por sus familiares. ¿Les han informado sobre esas cuestiones desde las fuentes “oficiales”?

No me voy a extender más, porque ya lo expliqué en un estudio presentado en diciembre del años 2010. Estudio que, oh casualidad, tampoco quiso quedarse la Dirección de Atención a las Víctimas del Terrorismo en aquella visita de marzo de 2014.

En cuanto a las cantidades que aporta la información, se olvidan de algunos personajes que constan como víctimas del terrorismo y de las que hay serias dudas sobre su presencia en el lugar de los hechos. Por suerte, algunas víctimas erales tenemos la información que documentaría esas situaciones pero, otra casualidad, parece que a la administración competente jamás le ha importado conocer sobre esas “anómalas” historietas teatrales. Cuando alguien quiera más datos y tenga la valentía de entrar en ese tema, ya sabe donde consultar.

Ah, por cierto, personajes con pensiones mensuales de más de 2.500 euros e indemnizaciones de 180.000 euros. Pero no investigar sobre ello debe ser la manera de pagar los favores políticos que les han hecho a ciertas siglas, jugando con el dolor de las víctimas reales del terrorismo.

Y digo del terrorismo y no solamente del terrorismo de la banda ETA.

Es curioso, pero el pasado viernes hablaba de estos mismos temas con una víctima residente en el País Vasco.