jueves, 9 de noviembre de 2023

08 novembre 2023 (2) Vilaweb

 

 

 

08 noviembre 2023


 

García-Castellón pot haver vulnerat greument el dret comunitari amb l’ocurrència del mort del Tsunami

Boye li demana si en quatre anys ha activat mai els protocols de cooperació d'atenció a les víctimes del terrorisme amb els altres estats

El jutge Manuel García-Castellón ha instrumentalitzat la mort d’un turista francès per mirar de blindar, en cas d’una possible llei d’amnistia, l’acusació de terrorisme contra els encausats pel Tsunami Democràtic. Ara, segons que denuncia l’advocat Gonzalo Boye –en representació de Josep Lluís Alay–, el magistrat no tan sols no ha fet cap diligència per provar de justificar que el mort és una víctima del terrorisme, sinó que la seva actuació pot haver violat el dret comunitari.

En un escrit a l’Audiència espanyola, Boye reclama explicacions a García-Castellón per haver incomplert durant quatre anys la directiva europea per a combatre el terrorisme (2017/541), que en l’article 26 proveu l’activació dels protocols de cooperació amb els altres estats de la UE per a assistir degudament les víctimes estrangeres, és a dir, que tinguin accés a tota la informació sobre els seus drets, els  serveis de suport i els sistemes d’indemnització.

“Resulta inimaginable pensar que quan ja han passat més de quatre anys dels fets que, suposadament, s’investiguen com a delicte de terrorisme no s’hagi actuat d’acord amb el dret de la Unió; perquè, si és així, la simple existència i manera de tramitar aquest procediment ens arrossegaria a un procediment d’incompliment, amb les conseqüències que això tindria per al dret de la Unió i el conjunt de la imatge de la justícia”, diu l’escrit.

En relació amb això, demana a García-Castellón que lliuri tota les diligències practicades d’acord amb l’article 26 de la directiva europea i, en cas que no se n’hagi fet cap, que s’activin de manera urgent. I, afegeix, “si no s’ha actuat d’acord amb el dret, que es posi en coneixement immediat de les autoritats de l’estat francès la greu situació d’incompliment en què pot haver incorregut aquest jutjat”.

Finalment, Boye també demana al magistrat que pregunti a les autoritats franceses si han activat cap mecanisme per a reconèixer el mort com a víctima del terrorisme. Cal recordar que el 2019 l’ambaixada francesa a l’estat espanyol ja va desvincular la mort de l’home de les protestes del Tsunami Democràtic.

En la instrucció de la causa, el jutge atribueix a la mobilització del Tsunami Democràtic la mort per infart d’un turista francès a la terminal 2 de l’aeroport de Barcelona, tot i que la concentració era a la terminal 1. Responent a una consulta de VilaWeb, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) ha explicat que l’atenció mèdica als aeroports depèn de l’equip mèdic d’AENA. Ara, arran de les protestes, el SEM tenia un desplegament preventiu a la T2 que va oferir assistència immediata i va activar un helicòpter medicalitzat. L’home, de seixanta-dos anys, va morir finalment a l’Hospital de Bellvitge.

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario