lunes, 9 de marzo de 2015

09 març 2015 (5) ElPuntAvui

09 març 2015


Els treballadors de la pau diuen adéu

Lokarri s'acomiada convençut que la fi de la violència és irreversible

El moviment social reclama portar el procés de pau fins al final




Punt final per a Lokarri. La xarxa ciutadana per l'acord, la consulta i la reconciliació es va acomiadar ahir en un acte en què va donar per conclosa la seva trajectòria com a moviment social per la pau i la convivència, ja que considera que el principal objectiu que en va motivar l'aparició –la fi de la violència– s'ha complert. Fundat formalment fa nou anys –tot i que els seus orígens es remunten al 1992, amb l'aparició d'Elkarri–, des de Lokarri sempre han defensat l'assoliment d'una solució pacífica i dialogada per al final de la violència. D'acord amb aquest esperit, durant aquests anys Lokarri ha treballat insistentment per intentar acostar els diversos actors implicats en el conflicte basc i per obrir nous espais de diàleg, intentant fer bo el significat del seu nom: ‘el que serveix per unir'.

La tasca no ha resultat senzilla, sobretot perquè al llarg de la seva història ha estat objecte de tot tipus d'entrebancs. Així, ha encaixat des del vet de l'esquerra abertzale –durant una part de la seva història– fins a acusacions d'estar al servei dels postulats d'ETA. En qualsevol cas, durant la seva existència, Lokarri no ha deixat mai d'intentar bastir ponts a favor del diàleg, la convivència i la pau. Aquesta voluntat i el seu esforç i treball han jugat un paper molt important a l'hora d'aconseguir dues de les fites que aquest moviment social considera més transcendentals per considerar que avui dia el procés de pau és irreversible i que, per tant, la seva feina ha finalitzat: la legalització de l'esquerra abertzale –Lokarri va organitzar l'acte de presentació dels estatuts de Sortu– i la declaració per part d'ETA, el 20 d'octubre del 2011, del “cessament definitiu de la seva activitat armada”, un anunci que va arribar tres dies després de la Conferència de Pau de Sant Sebastià, organitzada precisament per Lokarri.

Malgrat que plega en un moment en què el procés de pau està estancat, aquest moviment social considera que correspon a les institucions i als partits afrontar les tasques pendents. Ahir, en el seu comiat, Lokarri va defensar la necessitat de portar fins al final aquest procés i va presentar una “aportació final” en forma de “somni” en què expressa el seu desig de veure l'any 2020 una societat basca en convivència en què totes les víctimes de la violència hagin estat reconegudes i reparades, ETA estigui desarmada i hagi admès el dany injust que ha causat, l'Estat hagi aclarit totes les violacions de drets humans, els presos estiguin prop dels seus llocs d'origen i els partits polítics hagin arribat a un acord per a la convivència, la reconciliació i la memòria.


Lokarri va subratllar ahir que aquest somni no és cap utopia i va reclamar a tots els agents implicats en la resolució del conflicte basc que impulsin iniciatives per fer-lo realitat. Ja sense la presència d'aquest col·lectiu, caldrà veure si a partir d'ara la resta d'actors entenen –com ha intentat transmetre Lokarri durant aquests últims anys– que mai com ara s'havien donat unes condicions tan bones per impulsar definitivament la pau.

No hay comentarios:

Publicar un comentario