sábado, 23 de septiembre de 2023

23 setembre 2023 (6) naciodigital.com (opinió)

23 setembre 2023 


 

Josu Ternera culpa l'Estat de l'atemptat d'Hipercor: «Vam donar dos avisos i no van desallotjar»

L'exdirigent d'ETA ha assegurat al documental de Jordi Évole que el propòsit de l'organització basca "no era fer terrorisme"

Aquest divendres, el Festival de Cinema de Sant Sebastiá ha projectat el polèmic documental que inclou una profunda entrevista del periodista Jordi Évole a l'exdirigent d'ETA, José Antonio Urrutikoetxea (conegut com Josu Ternera). En la projecció, Ternera explica diferents moments de la història de l'organització basca armada, entre ells l'atemptat de l'Hipercor de Barcelona del 1987 on van morir 21 persones i hi va haver 45 ferits.

Ternera lamenta "les víctimes indiscriminades" dels atemptats d'ETA, però també assenyala l'Estat per la suposada falta de diligència per evitar els crims. En el cas de l'Hipercor, l'exdirigent en culpa directament l'estat espanyol: "ETA li va fer confiança al govern espanyol, el qual té una funció que és protegir els seus ciutadans i donant dos avisos perquè es desallotgés, no el van desallotjar fins a tal punt que l'Estat va ser condemnat subsidiàriament per això, perquè la seva funció és la de protegir la societat".

Sobre l'atemptat de l'Hipercor, Ternera també diu que el propòsit d'ETA "no era fer terrorisme", lamentant les víctimes de "classes populars" i "infants". Parla d'"error de càlcul" o d'"apreciació" pel fet d'entrar "a la trampa del govern".

Durant el documental, l'exdirigent repassa diferents atemptats i moments de la història d'ETA, entre els quals també hi ha el de Saragossa contra la Guàrdia Civil, el de l'alcalde de Galdákano o el de Carrero Blanco. Ternera resumeix els seus cinquanta anys de trajectòria valorant "molts encerts i errors" i assegura que es veu com un militant en "la lluita del poble basc" que mai va exercir com a "número u" de la banda. "Per mi i per ETA, la violència armada mai ha estat un objectiu en si, mai. El que ETA pretenia era portar el govern espanyol a asseure's en una taula de diàleg per resoldre el problema", afirma.

El documental "No me llame Ternera" s'ha estrenat en exclusiva aquest divendres a Sant Sebastià, però a partir del pròxim 15 de desembre es podrà veure a Netflix.

Opinió:

Evidentment, que aquest terrorista intenti exculpar a la banda terrorista ETA de l'atemptat contra Hipercor dient que es va trucar dos cops i no es va desallotjar i, tot seguit, enviar la responsabilitat de tot el succeït al fet de no desallotjar és, clarament, d'un cinisme i d'una hipocresia absoluta.

Porto més de 36 anys dient que si la banda terrorista ETA hagués volgut "acollonir" a l'Estat de cara a una negociació amb l'amenaça de posar "morts sobre la taula" ho hagués tingut molt fàcil: posar el cotxe BUIT D'EXPLOSIUS, fer les trucades pertinents i un cop es demostrés que no es va desallotjar, oferir les proves de que el Ford Sierra estava dins (buit) i dir que a la següent seria de veritat. Segur que la història hagués estat molt diferent.

I, per cert, van ser tres trucades: a Hipercor, a Guàrdia Urbana i al diari Avui.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario