viernes, 3 de mayo de 2024

03 maig 2024 (2) elnacional.cat (opinió)

 

 

03 maig 2024 



Dos policies espanyols demanen a l'Estat que els indemnitzi com a víctimes de terrorisme pel cas Tsunami

Els dos policies ferits a la plaça Urquinaona ja demanen una indemnització quan el cas Tsunami ni s'ha jutjat

Insòlit. La Subdirecció General d'Ajudes a Víctimes del Terrorisme del govern espanyol ha informat el jutge Manuel García-Castellón que dues persones li han sol·licitat una indemnització com a víctimes de terrorisme pel cas Tsunami Democràtic i que l'informi sobre aquesta investigació perquè la seva concessió depèn de la instrucció penal, segons una comunicació feta aquest divendres. Són els dos agents de la policia espanyola que estan personats com a acusació particular en els dos procediments de Tsunami, tant a l'Audiència Nacional, amb 10 investigats, com al Tribunal Suprem, contra el president a l'exili Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg. Els dos agents van resultar ferits en les protestes de la plaça Urquinaona el 18 d'octubre de 2019, contra la sentència del Suprem als líders independentistes catalans, i la seva personació ha estat avalada per l'alt tribunal espanyol, malgrat que cap dels investigats és acusat de causar-los les lesions, i fins i tot no van estar en aquelles protestes.

A la providència, el titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional indica que pren nota i informa l'organisme del Ministeri de l'Interior que la causa encara està en instrucció. "Posi's en el seu coneixement que el present procediment se segueix per presumpte delicte de terrorisme i actualment es troba en fase d'instrucció, per la qual cosa es prendrà deguda nota a fi d'informar la Subdirecció de la resolució que pugui dictar-se en finalitzar la instrucció i, si és el cas, l'elevació per a enjudiciament a la sala penal que correspongui", hi afirma el jutge García-Castellón.

Terrorisme qüestionat

És una reclamació insòlita, ja que fins que no hi ha una sentència ferma i amb condemna, l'Estat no acostuma a indemnitzar cap afectat, i més en aquest cas, on les defenses i la mateixa Fiscalia sostenen que no existeix el delicte de terrorisme en les mobilitzacions del 2019, impulsades per Tsunami. L'acusació dels dos agents, representats per l'advocat Josep Maria Fuster-Fabra, com la de VOX i una entitat propera al PP, han ajudat el magistrat García-Castellón a mantenir la imputació pel delicte de terrorisme, que va fer el novembre passat, alhora que es negociava la llei d'amnistia. Això no obstant, el març passat, el Suprem també va validar la investigació per terrorisme.

Víctimes d'ETA i del 17-A, crítics

Víctimes d'ETA i dels atemptats del 17-A a les Rambles i Cambrils han denunciat públicament que les protestes de Tsunami no es poden vincular al terrorisme, que banalitza aquestes actuacions, que causen tants morts i ferits molt greus i que se senten insultats. Les entitats de drets humans també han denunciat que amb la investigació de Tsunami es vol castigar el dret de protesta i a l'independentisme català.

Opinió:

Amb tots els entrebancs i les excuses de mal pagador que posa la Subdirecció General d'Ajudes a Víctimes del Terrorisme pel reconeixement de persones que, realmente, han patit els efectes de un atemptat terrorista… espero amb calma i tranquilitat a veure qué els hi contesten. De fet, avui mateix he rebut tres consultes de tres víctimes del 17-A en relació al pagament o l’ingres de les quantitats que des de la Subdirecció General d'Ajudes a Víctimes del Terrorisme els hi han de fer o els hi ha fet.

I no puc oblidar-me del cas del senyor Vidal Quadras o, fins i tot, del cas Màgic Badalona.

Per aquestes raons encara espero amb més interés a veure que decideix aquesta Subdirecció General d'Ajudes a Víctimes del Terrorisme, que depèn del Ministerio del Interior.

Pot ser molt divertit i obrir moltes portes que alguns volen que sempre estiguin tancades, sobre tot depenent de la professió de la “víctima”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario