lunes, 27 de agosto de 2012

24 agost 2012 (3) La Vanguardia

24 agost 2012


“Interior justifica la semillibertat de l’etarra malalt per “no prevaricar”

Fernández defensa l’aplicació de la llei amb Uribetxeberría “encara que faci mal”


Amb veu ferma i aspecte ofès per algunes de les crítiques, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va justificar ahir la concessió del tercer grau penitenciari a l’etarra Iosi Uribetxeberría malalt terminal de càncer, i que ara espera la decisió de l’Audiència Nacional sobre la seva llibertat condicional.

El ministre va aprofitar una roda de premsa amb motiu de la visita a Espanya del seu homòleg búlgar per posar els punts sobre les is. “Es molt dolorós aplicar la llei a un etarra sanguinari, que no s’ha penedit, però la grandesa de l’Estat de dret es aquesta, i si no haguéssim pres aquesta decisió, hauríem incorregut en prevaricació”. Fernández es va mostrar comprensiu amb el malestar de les víctimes d’ETA i en va acceptar la discrepancia, però va recordar que “l’Estat de dret passa per la submissió a la llei”.

Però no son les crítiques de les víctimes, a les quals s’havia informat prèviament de la decisió d’Institucions Penitenciàries sobre Uribetxeberría, les que fan més mal al ministre. “Que es digui que el Govern ha cedit al xantatge d’uns dejunis teatralitzats és ofensiu”, va proclamar Fernández Díaz referint-se al degoteig de vagues de fam dels presos etarres en solidaritat amb el segrestador de Ortega Lara. I encara va anar més enllà en replicar algunes de les veus que qüestionen l’actuació del seu ministeri en el cas de l’etarra malalt: “Encara que no vulguin, estan servint a l’estratègia d’ETA”, va avisar.

El ministre va relatar el procés legal seguit fins que es va concedir el tercer grau penitenciari a Uribetxeberría després de confirmar-se que pateix càncer amb metàstasi cerebral i va reiterar que el Govern espanyol no podia fer més que “aplicar la llei” malgrat l’estratègia de propaganda d’ETA mobilitzant tots els seus presos. Per això, per Fernández, algunes crítiques només poden ser fruit del “desconeixement o la mala fe”. Va argumentar com a prova de la fermesa del Govern contra ETA que aquesta legislatura s’han detingut 23 etarres malgrat que la banda terrorista ha confirmat el cessament definitiu de la violència i està en “procés de descomposició”.

El problema es que els crítics amb l’actuació d’Interior són un company de partit i ex-ministre de l’Interior, com Jaime Mayor Oreja, o la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, qui va afirmar ahir mateix que ella no hagués atorgat el tercer grau a Uribetxeberría. El ministre va voler evitar la confrontació directa (“no polemitzaré amb companys de partit”), però les seves paraules posteriors van ser una clara resposta tant a Jaime Mayor Oreja com a Esperanza Aguirre.

Va posar com a exemple de fermesa que en vuit mesos només dos presos malalts han estat apropats al País Basc –un d’ells el mateix Uribetxeberría-, un pres va ser traslladat a Euskadi per la malaltia greu de la seva mare i ja torna a ser fora del País Basc després de la mort de la dona, cinc etarres més de presons basques o de Navarra han estat allunyats a presons d’altres comunitats per no avançar en la reinserció, i 137 traslladats per les seves conductes. Va afegir que amb l’actual legislació, s’ha concedit el tercer grau, com a Uribetxeberría, a 23 presos d’ETA, dels quals 18 es van produir amb el govern del PP en la primera legislatura. Es a dir, en època de Mayor Oreja.

Si el Codi Penal i el reglament penitenciari requereix una reforma “que la proposin”, va instar el ministre, però no serà ell el que ho farà. El cas d’Uribetxeberría, va subratllar el ministre, “queia absolutament” en el previst a l’article 92 del Codi Penal i al 104.4 del reglament penitenciari, que regula la concessió del tercer grau per raons humanitàries o de malaltia greu.

Un procés que s’aplica “el ritme d’un intern al dia”. Es més, la circular del 2000 que evita tota discrecionalitat en l’aplicació d’aquesta norma va ser dictada pel mateix Angel Yuste, que va ser responsable de presons amb Mayor Oreja, amb Rajoy i amb Acebes com a ministres de l’Interior. “Aquest Govern només podia fer una cosa, aplicar la llei”, va concloure.

Interior continua esperant que l’Audiència Nacional es pronunciï sobre la llibertat d’Uribetxeberría. S’han completat els informes sol·licitats per la Fiscalia i el jutge de vigilància penitenciària i es manté el pres a l’hospital Donostia, on ha tornat a menjar després de posar fi dijous a la vaga de fam. Mentrestant, l’Audiència ha prohibit la marxa convocada per avui pels col·lectius de suport als presos etarres en considerar que podria suposar un acte d’enaltiment del terrorisme.











No hay comentarios:

Publicar un comentario