viernes, 15 de marzo de 2013

15 març 2013 (14.03.13) Conferencia a La Sagrera

15 març 2013 (14.03.13)

Conferencia a La Sagrera – Barcelona (Centre Cívic “La Barraca”)

Ahir dijous vaig tenir el plaer de oferir una conferència en el Centre Cívic “La Barraca” del barri de La Sagrera a Barcelona. Pels que no conegue-ho la zona, dir-vos que La Sagrera es el lloc on es troben els magatzems “Hipercor” i per aquesta raó ha estat un privilegi que la proposta de que fos un servidor qui fes la conferència vingués dels propis veins.
Va ser una trobada entre víctimes, veins, estudiants, periodistes i amics on també va estar present una petita representació del mon polític i jurídic (en Gemma Mumbrú o Carlos Jiménez Villarejo van ser-hi presents).
L’amic, historiador i ex-regidor Joan Pallarés- Personat va comenzar fent un breu resum de alguns dels episodis que podriem anomenar delictius succeïts al barri des de finals del segle XIX fins als anys 50 del segle passat donant-me pas després per presentar un resum mes extens sobre els diferents atemptats que han tingut lloc en el barri, on sis bandes terroristes diferents han realitzat diverses accions terroristes, segons es recull en la Llei de Solidaritat 32/1999 i diverses sentències i resolucions administratives.
El col·loqui posterior va ser molt enriquidor ja que entre els asistents es trobaven víctimes dels atemptats contra El Papus, Scala Barcelona, la Caserna del carrer Navas o del propi Hipercor que també van tenir la oportunitat de explicar les seves vivencies personals.
Al coincidir amb la setmana del nové aniversari dels atemptats de l’11M, l’acte es va iniciar amb un minut de silenci en homenatge a totes les víctimes del terrorisme i es va donar lectura a un escrit enviat pels amics de la Asociación “11M Afectados por Terrorismo” (abaix el trobare-ho).
No cal dir que els asistents es van endur informació de primera ma sobre moltes dubtes que van anar surgint en el decurs de las gairebé dos hores que varem gaudir de estar junts, fins que va arribar l’hora de tancament de la Sala.



Robert Manrique i Joan Pallares-Personat (foto F.M.)

Aspecte de part de la Sala (foto F.M.)

Texto Asociación "11M Afectados por terrorismo":
Jo que soc UN DELS VOSTRES, no puedo por menos que daros las gracias por vuestro gesto de silencio. Por vuestro recuerdo, que es MEMORIA viva.
Quizás no seamos héroes pero aún seguimos vivos, somos la parte sufriente de los atentados y os agradecemos que volváis a compartir nuestro dolor, nuestra rabia, nuestra impotencia.  Que volvais a recordar, a recordarles, para que sigan con nosotros, hacedlos vuestros para que quienes dicen que no son sus víctimas, no nos arrastren a su bajeza moral, amadlos como luminosos guías de estaciones oscuras y frías que han de venir y a las que nos van a llevar.
Queremos prepararnos, con vosotros, para una política que todavía no existe.
La política del ciudadano, cuando actúa como interventor y como "autor"; tenemos que parar  el discurso “siniestro”, para hacer surgir y hacer visible lo que sólo existía en nuestros corazones y en los corazones de demasiados ciudadanos.
Como veis hoy no sólo somos víctimas de terrorismo estigmatizadas, sino que hemos recuperado nuestra condición de ciudadanos.

Necesitamos vuestro calor, vuestra ayuda para poder cicatrizar tan graves heridas, ayudadnos en este tránsito difícil porque las cargas son más llevaderas entre muchos corazones, quizás nos ayudéis a perder el miedo a volver a oír ese grito final, el miedo a perdernos o perder la razón, no os bajéis de los trenes en los que íbamos todos, porque juntos, seguro, podemos llegar a un futuro mejor.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario