miércoles, 5 de diciembre de 2018

04 desembre 2018 (3) naciodigital.cat

04 desembre 2018 



«Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau», lema del Memorial Rambles per les víctimes del 17-A
Un jurat ha escollit el lema del memorial a partir dels 5.000 escrits de solidaritat que milers de persones van deixar a la Rambla els dies posteriors a l'atemptat

La primavera del 2019 la Rambla ja lluirà un memorial en record a les víctimes que van morir en l'atemptat del 17 d'agost del 2017 en aquest passeig de Barcelona, però també a la víctima de la Diagonal i a les de Cambrils. El Memorial Rambles serà una placa de 12 metres de llarg i 20 centímetres d'ample que s'ubicarà just a sobre del mosaic del Pla de l'Os de Joan Miró i que portarà inscrita la frase Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau.

La inscripció es podrà llegir en català, castellà, anglès i àrab i la frase s'ha escollit a partir dels més de 5.000 missatges de condol que persones anònimes van deixar a l'entorn del mural de Miró els dies posteriors a l'atemptat. Aquest, concretament és un missatge escrit originalment en àrab. A la placa també hji apareixerà el dibuix Barcelona, de Frederic Amat, que es va popularitzar durant les manifestacions posteriors al 17-A a la capital catalana.

Un jurat d'experts va fer la tria de les deu opcions finalistes i la frase definitiva va ser escollida per les víctimes, coordinades per la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT).

Un missatge de benvinguda

Segons ha detallat el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, l'Ajuntament vol llançar un missatge de benvinguda a través del memorial i per això han decidit instal·lar-lo al costat del mosaic de Miró. I és que l'artista va plantejar l'obra com a part d'un conjunt del qual també en formen part l'escultura de la Dona i l'Ocell, actualment al parc de Joan Miró, i el mosaic de l'aeroport de Barcelona. Amb les tres obres, l'artista volia donar la benvinguda als visitants de la ciutat per terra, mar i aire.

D'altra banda, la ubicació s'ha escollit perquè és el lloc on va tenir lloc l'atemptat i perquè també és el lloc on els veïns van expressar els seus missatges de condol després de l'atemptat d'ETA a l'Hipercor, fa 30 anys. "Aleshores la ciutat també es va bolcar i també ho va fer al mural de Miró", ha explicat l'alcaldessa, Ada Colau, en la presentació del memorial aquest dimarts.

D'altra banda, Amat ha reconegut l'"immens honor" que suposa que el seu dibuix hagi estat escollit per il·lustrar el Memorial Rambles però ha fet un exercici de modèstia. "Quan l'artista es posa davant de l'obra, la tapa", ha dit. "La cal·ligrafia és de la ciutat, l'honor és meu", ha afegit.

Una "catarsi"


Per la seva banda, l'assessor de la UAVAT i supervivent de l'atemptat a l'Hipercor, Robert Manrique, ha qualificat el procés de creació del memorial de "catarsi". "Ha valgut la pena, hem fet bona feina i queda per fer-ne; la ciutat es va aixecar molt aviat però el record continua", ha afirmat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario