miércoles, 5 de diciembre de 2018

04 desembre 2018 (6) canal3/24

04 desembre 2018 



Un missatge de pau en àrab deixat a la Rambla després dels atacs, al memorial del 17A
Una placa amb l'escrit i el dibuix de Frederic Amat que es va fer viral recordarà les víctimes dels atemptats


"Que la pau et cobreixi, oh, ciutat de la pau". Algú va escriure aquest missatge a la Rambla de Barcelona després dels atemptats del 17 d'agost de l'any passat, que van causar 16 morts (14 a Barcelona) i un centenar de ferits, entre la capital catalana i Cambrils. La frase formarà part del memorial que recordarà les víctimes dels atacs.
Una placa a terra durà inscrit el text en àrab, l'idioma en què el van escriure, català, castellà i anglès.
L'acompanyarà el dibuix de Frederic Amat que es va fer viral i que és la paraula "Barcelona" amb la "l" convertida en un llaç negre.
La placa, de bronze, farà 12 metres de llarg per 20 centímetres d'amplada, s'ubicarà a uns 10 metres del mosaic del pla de l'Ós, de Joan Miró, on la gent va bolcar-se a deixar missatges i objectes de condol i rebuig al terror.

Una frase entre més de 5.500 escrits

La frase seleccionada s'ha triat en els 5.535 escrits que la gent va deixar a la Rambla després dels atemptats. L'han triat una representació de les víctimes, a través de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT).
Frederic Amat ha destacat l'honor que representa per a ell l'elecció de la seva cal·ligrafia per recordar els fets. L'artista va fer del disseny just després de la tragèdia, de forma íntima, per als seus amics. Es va fer viral i va decidir lliurar-lo a la ciutat i a l'Arxiu Municipal.
Això serà la primavera que ve, segons ha informat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha considerat que el memorial serà un "homenatge a la pau, a la cultura i a la fraternitat" i que s'ha buscat la integració a l'entorn.  

"Hem volgut fer una intervenció de memòria, record i solidaritat amb les víctimes, que han de ser al centre dels nostres pensaments, i alhora que sigui respectuosa i s'integri bé amb l'entorn de la Rambla i potenciï els valors de pau i convivència que el mateix mosaic de Miró expressa."

En una segona fase, es netejarà i es restaurarà el mosaic de Miró.

Una comissió s'ha encarregat d'escollir el memorial. Hi han col·laborat institucions com el Comissionat de Programes de Memòria, el Consell Assessor d'Art Públic, el Museu d'Història de Barcelona o l'equip responsable de la reforma de la Rambla, Km-ZERO.

A l'acte de presentació hi han participat l'assessor de la UAVAT, Robert Manrique, i Javier Martínez, pare d'en Xavi, el nen de tres anys mort en els atacs terroristes juntament amb el seu oncle avi. Martínez va protagonitzar un dels moments icònics després dels atemptats: l’abraçada amb l’imam de Rubí. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario