jueves, 9 de noviembre de 2023

07 novembre 2023 (2) Vilaweb (opinió)

07 novembre 2023 


 

Els serveis d’emergències desmunten la maniobra del mort del Tsunami Democràtic de García-Castellón

Segons que ha pogut saber VilaWeb, un equip mèdic del Servei d'Emergències Mèdiques desplaçat a l'aeroport justament a causa de la mobilització va poder atendre immediatament l'home abans que hi arribés el servei mèdic d'AENA

El turista francès que va tenir un infart a l’aeroport de Barcelona el dia de la mobilització del Tsunami Democràtic va poder rebre una atenció mèdica immediata, precisament, perquè hi havia la mobilització. Fonts del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) consultades per VilaWeb expliquen que, habitualment, qui s’encarrega de l’atenció mèdica als aeroports és l’equip mèdic d’AENA, però que aquell dia el SEM tenia ambulàncies a la zona de manera preventiva, com es fa habitualment en les protestes al carrer. Gràcies a això, van poder començar l’atenció urgent abans que arribés el servei mèdic d’AENA.

Alhora, el SEM va activar un helicòpter medicalitzat per a poder evacuar el pacient amb més agilitat. L’home, de seixanta-dos anys, va ser traslladat per aire a l’Hospital de Bellvitge, però no van poder reanimar-lo i es va morir a l’hospital.

La mort d’aquest turista francès ha tornat a l’actualitat arran de la interlocutòria judicial de Manuel García-Castellón, jutge de l’Audiència espanyola que investiga el Tsunami Democràtic, en la qual relaciona la mort amb la mobilització social. “No es pot minimitzar l’impacte que [l’ocupació de l’aeroport] va tenir per a la vida i la integritat de les persones, i hem de remarcar que en el marc d’aquesta acció es va produir la mort d’una persona”, diu el jutge. Ara bé, no diu que les protestes eren a la Terminal 1, mentre que l’home va tenir l’aturada cardiorespiratòria a la Terminal 2.

“La investigació haurà de determinar la relació entre el traspàs de la persona referida i l’acció exposada, i s’haurà de concretar si aquesta mort referida en els mitjans de comunicació és objectivament imputable als responsables de l’organització”, continua la interlocutòria.

El document judicial cita una notícia d’El Periódico en la qual s’atribuïa l’infart al fet que l’home hagués hagut de caminar tres quilòmetres a peu a causa del blocatge dels accessos a l’aeroport. Qui va tallar els accessos a les terminals 1 i 2 va ser la policia, i Renfe va suspendre els trens en direcció a l’aeroport i la línia 9 del metro va aturar el servei. Tot plegat, per mirar d’impedir la protesta, però també va afectar els viatgers.

Cal tenir en compte, a més, que fonts de l’ambaixada francesa a Espanya citades en aquell moment per l’ACN van desvincular la mort de l’home de la protesta i van explicar que, de fet, havia tingut l’infart mentre treia la targeta d’embarcament, no pas mentre caminava per arribar a la terminal.

La referència a aquest mort, que no apareixia en l’informe de la Guàrdia Civil, al qual ha tingut accés VilaWeb, s’ha interpretat com un moviment de García-Castellón per a mirar de desarticular una hipotètica amnistia. Segons que ha transcendit, en l’esborrany que es negocia s’inclouen els casos de suposat terrorisme –delicte pel qual el jutge vol investigar Carles Puigdemont, Marta Rovira i vuit persones més–, en els quals no hi hagi hagut víctimes mortals. Involucrant-hi la mort accidental d’aquest turista francès, García-Castellón podria burlar l’amnistia i mantenir la investigació judicial per terrorisme. La fiscalia ja ha dit que no veu que s’hagués comès cap delicte de terrorisme i ha fet saber que presentarà un recurs en contra de la interlocutòria judicial.

Opinió:

Quan va sortir aquesta informació vaig pensar al mateix... algú ha fet, en representació del senyor francès, algun tipus de gestió per sol·licitar el reconeixement com a víctima del terrorisme?

I aleshores, la reflexió: per què ara surt aquest tema? Un jutge, en condicions normals, triga quatre anys a iniciar una "investigació"?

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario