martes, 3 de octubre de 2023

03 octubre 2023 (22.09.23) (5) RAC1 (entrevista) (link)

 

 

03 octubre 2023 (22.09.23) 


 

Programa “No ho se” amb Anna Vallhonesta

Robert Manrique, sobre el documental de Jordi Évole a Josu Ternera: "No blanqueja, en absolut"

L'assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme i víctima d'ETA defensa al 'No ho sé' d'Anna Vallhonesta que l'entrevista serveix fins i tot per ridiculitzar la banda

Un dels temes que ben segur marcarà l'agenda del cap de setmana és l'estrena del documental No me llames Ternera al Festival de Cinema de Sant Sebastià. L'entrevista de Jordi Évole a l'exdirigent d'ETA Josu Ternera ha generat molta expectació i ha creat una gran polèmica pel debat que s'ha obert a banda i banda.

El de Cornellà de Llobregat s'enfronta a un dels exdirigents de la banda terrorista carregat només amb dades i, un a un, va repassant alguns dels episodis més sagnants de la història d'ETA. Molts d'ells, amb Urrutikoetxea al darrere, com l'assassinat de l'alcalde de Galdako, de qui fins ara se'n desconeixia l'autoria.

De fet, la cinta comença i acaba amb una conversa amb qui va ser el seu escorta, Francisco Ruiz, que va quedar malferit a l'atac i va haver d'abandonar Euskadi pel recel dels seus veïns després de l'atemptat.

Évole també pregunta a Urrutikoetxea sobre els atemptats a la caserna de Vic, de Saragossa o els d'Hipercor, i aquest respon sempre amb una fredor que glaça l'espectador. Tot i reconèixer que matar mai és agradable, parla dels morts com a "errors" i dels atemptats com a "accions". Un entrevistat complicat, que eludeix moltes respostes, però a qui Évole lliga curt i crea una conversa que radiografia quasi cinc dècades de la història recent d'Espanya.

"En absolut" blanqueja Ternera i ETA”

Un dels debats entorn del documental és si blanqueja o no la figura de Josu Ternera i ETA. Les víctimes no ho veuen així. En declaracions al No ho sé de RAC1, amb Anna Vallhonesta, l'assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme, Robert Manrique, no ho creu "en absolut".

"Fins i tot diria que no només no blanqueja ETA o Urrutikoetxea, sinó que a més a més, fa veure el nivell personal, que no hi ha, i cultural de la gent que ha estat com a dirigent d'una banda terrorista", ha considerat

Manrique, que també ha estat víctima d'ETA, ha considerat que Jordi Évole ha utilitzat imatges dels atemptats que no són gens "morboses" i que duren pocs segons, i ha explicat que el documental mostra la reacció de Josu Ternera en veure-les.

"Penso que és important que un terrorista d'una vegada per totes vegi les bestieses, si no les ha vist encara. Com a mínim que davant d'una càmera es puguin veure les seves reaccions veient les bestieses que han fet durant tants anys", ha afegit.

"En cap moment mostra penediment. Intenta argumentar les accions, amb el seu ideari, dins del que seria el més semblant a una secta. Té una ideologia militaritzada, el que diu el cap va a missa", ha afegit.

En paral·lel, Manrique també ha revelat que l'expolicia Francisco Ruiz, que com dèiem va estar a punt de morir en l'assassinat de l'alcalde de Galdako, s'assebenta durant la gravació que Ternera formava part que l'escamot que va intentar assassinar-lo. La seva reacció, ha detallat, és "enormement humana".

Josu Ternera, descontent amb el resultat

A propòsit d'això, el programa també ha parlat amb Enekoitz Esnaola, periodista del diari basc Berria que va entrevistar Josu Ternera aquest dijous, un dia abans de veure la cinta.

Segons Esnaola, l'exdirigent d'ETA està molest amb el resultat de No me llames Ternera perquè no explica prou el conflicte entre el País Basc i l'estat espanyol. "El seu objectiu era explicar a la societat espanyola que hi ha un conflicte entre Euskal Herria i Espanya i que l'origen de la violència d'ETA és aquest conflicte no solucionat. A la pel·lícula, aquesta explicació no ocupa massa espai", ha detallat.

A més, el periodista ha explicat que Ternera està preocupat amb la repercussió que pugui tenir tot plegat.

Recupera la conversa amb Robert Manrique, víctima d'ETA, i Enekoitz Esnaola, periodista de Berria, al No ho sé d'Anna Vallhonesta.

https://www.rac1.cat/no-ho-se/20230922/113752/robert-manrique-documental-jordi-evole-josu-ternera.html

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario