martes, 3 de octubre de 2023

03 octubre 2023 (25.09.23) (3) RTVE (link) (opinión)

 

 

 

 

03 octubre 2023 (25.09.23) 


        

Programa “Café d’idees”

Link:

https://www.rtve.es/television/20230925/gemma-nierga-entrevista-jordi-evole/2456727.shtml

El periodista presenta el documental 'No me llame Ternera' al Festival de San Sebastián

Évole veu "difícil" una amnistia per presos d'ETA "havent-hi crims de sang pel mig"

L'entrevista Jordi Évole: "Em decep el testimoni d'Urrutikoetxea"

El periodista Jordi Évole, que acaba de presentar el documental 'No me llame Ternera' al Festival de Sant Sebastià, reconeix decepció en certs moments amb el testimoni de Josu Urrutikoetxea sobre la història de l'exdirigent de la banda terrorista ETA: "No vaig trobar assumpció de responsabilitats i penediment". Évole rebutja el rebombori que hi ha hagut per l'emissió del documental i es mostra sorprès per les crítiques de gent que no ha vist el documental: "La rajada preventiva al documental".

Evidentment que Josu Urrutikoetxea és un assassí

Jordi Évole explica que van decidir entrevistar Josu Urrutikoetxea perquè "tothom ens va dir que representava la història d'ETA". Durant l'entrevista Évole ha agraït a Jesús Eguiguren que el posés en contacte amb Urrutikoetxea: "Jesús Eguiguren va anar a negociar la pau definitiva, tinc una relació excel·lent amb el Jesús, es va jugar la vida per nosaltres, és digne successor d'Ernest Lluch".

Jordi Évole diu Urrutikoetxea "és un assassí" més enllà que el qualifiqui de 'militant fanàtic': "Evidentment, és un assassí, el que passa és que hi ha una sèrie de premsa que vol que diguis exactament les paraules que volen que diguis".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4 amb Gemma Nierga, Ébole defensa que s'ha de considerar com un assassí. El periodista celebra la "reconciliació col·lectiva" veient el resultat, i admet que a Urrutikoetxea li va molestar assabentar-se "per altres" que el documental anava al festival de cinema. Jordi Évole explica que van plantejar-se enregistrar el documental el 2021 coincidint amb el desè aniversari del cessament definitiu d'ETA.

"L'ús de les víctimes és maquiavèl·lic"

Évole veu difícil que hi pugui haver una amnistia pel centenar de presos d'ETA encara a presó perquè estan condemnats per crims de sang: "Veig difícil una amnistia. No crec que es puguin equiparar". El periodista rebutja parlar de les víctimes del terrorisme "com un ens abstracte" i explica que ha rebut trucades de suport de persones com Sara Buesa, Rosa Lluch o Roberto Manrique "com si fossin un tot homogènic": "L'ús que fan de les víctimes és maquiavèl·lic, no es pot posar totes les víctimes al mateix sac".

Jordi Évole diu que ha vist el documental unes 25 vegades i que li fa mal "tot i que jo no soc víctima directa". El periodista el qualifica de "necessari" en una societat madura, que mira cap al passat i que recorda que no fa tants anys "podien posar un cotxe bomba a un supermercat, a una caserna o disparar al clatell d'un regidor desconegut i assassinar-lo en nom d'una causa".

Opinión:

Solo felicitar a Gemma Nierga por la excelente entrevista que realiza a Jordi Evole, una entrevista que podría aclarar las dudas que algunos todavía presentan ante el documental… sin haberlo visto ni oído y, en muchos casos, permitiendo que la ideología personal domine sobre la realidad.

Y ello por no hablar de los que además de hacer esto se inventan heridas y secuelas que jamás han sufrido…

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario