martes, 10 de octubre de 2023

06 octubre 2023 (05.10.23) (3) RTVE

06 octubre 2023 (05.10.23) 


 

Els ressons del terrorisme amb Ricardo i Francisco

`Eso que llamabas paraíso. Una historia sobre los ecos del terrorismo¿ és el títol del llibre que han escrit Ricardo Casas i Francisco Uzcanga. Explica el terrorisme d'ETA escrit a dues veus per dues víctimes.

Aquest llibre que edita libros del K.O. explica el terrorisme d'ETA escrit a dues veus entre el fill d'una persona assassinada i una altra persona la família de la qual es va haver d'exiliar per coaccions.

Ricardo Casas i Francisco Uzcanga es van conèixer el 1978, quan eren companys en un col·legi de Donostia. Com tots els escolars, van compartir classes, esbarjos, activitats extraescolars i projectes de futur.

Però aquests projectes no van trigar a veure's truncats a causa de l'extorsió i del terrorisme d'ETA —el pare de Ricardo, el polític socialista Enrique Casas, acabaria sent assassinat el 1984—. Molts anys després, el 2011, Ricardo i Francisco van reprendre la seva vella amistat i van emprendre unes converses sobre el passat, la memòria, l'oblit, el perdó i les seves trajectòries respectives: Ricardo es va convertir en metge i pianista de cinema mut; Francisco, en escriptor i professor a una universitat alemanya. El resultat és aquest llibre, escrit a quatre mans i basat exclusivament en fets reals, que repassa la història recent del País Basc a través de les seves vivències.

No hi ha ànim de venjança ni compte de comptes a l'assaig, però sí desig de compartir una experiència i de deixar constància d'una tragèdia que va existir. A Francisco Uzcanga -del qual es podria dir que va retrobar la seva amistat amb Ricardo gràcies al projecte del llibre- encara el sorprèn la pau interior del seu company, la falta d'ira o rancúnia. Sens dubte, una part important del mèrit correspon a la madrastra.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario