viernes, 15 de febrero de 2019

14 febrer 2019 (4) Beteve (roda premsa) (link)

14 febrer 2019 



https://beteve.cat/societat/victimes-terrorisme-atemptat-17-agost-barcelona-atencio-unitat-valoracio/

Ja fa un any i mig que el terrorisme gihadista va colpir Barcelona amb l’atemptat del 17 d’agost. L’atac va provocar 16 morts i més d’un centenar de ferits que es van atendre in situ o a l’hospital. Però de víctimes, n’hi ha més. L’Ajuntament i la Unitat d’Atenció i Valoració d?afectats pel Terrorisme (UAVAT) han atès, des del maig, 175 persones. Entre elles, 13 menors, i moltes per lesions psicològiques, que solen aflorar setmanes més tard.
El servei es va encetar perquè ningú quedés desemparat, però el consistori denuncia que la resta d’administracions Generalitat i Estat no s’hi han bolcat. Segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, “des de l’Estat no han canviat la manera d’atendre dels últims 30 anys i la Generalitat tampoc està activant recursos” addicionals. Gràcies al conveni entre Ajuntament i UAVAT, les víctimes han rebut un acompanyament i seguiment intensiu amb una mitjana de sis contactes, ja sigui en modalitat presencial, telefònica o bé per correu electrònic. A més, s’han fet una vintena de visites domiciliàries. D’aquestes persones, 162 són adultes mentre que la resta, 13, són menors.

El 48% de sol·licituds, sense resposta

Així mateix, la UAVAT ha tramitat 208 sol·licituds al Ministeri de l’Interior. La xifra és superior perquè cadascuna de les persones pot presentar més d’una petició. Així, 104 persones han demanat que se’ls reconegui com a víctimes de terrorisme, 101 han demanat assistència psicològica gratuïta mentre que tres persones han fet una petició per danys materials. De tots aquests tràmits, el 48 % encara no ha obtingut resposta. Dels 57 que queden,14 han obtingut la concessió total; quatre, parcial, i 12 han estat refusats. La resta no consten o encara estan pendents d’algun tràmit.
Des de la UAVAT asseguren que les dades són sinònim que es menystenen víctimes que no es consideren directes, en especial les psicològiques. Sara Bosch, psicòloga de la unitat, explica que, en el cas de les sol·licituds denegades, des d’Interior s’ha argumentat falta de proves que acreditin que l’afectat va iniciar un tractament psicològic o psiquiàtric immediatament després dels fets. “Però un 25 % de víctimes per un fet traumàtic, passats nou anys mantenen la simptomatologia i no han anat a un metge“, rebat Bosch.

La UAVAT demana millores en el protocol estatal

A més, alerten que, fins i tot, hi ha ferits que no consten a la llista oficial de la Generalitat o bé n’hi ha que hi són i no ho saben. D’altra banda, la majoria d’atesos, en concret un 84,6 %, no coneixia els seus drets com a víctima del terrorisme. Per tot plegat, la UAVAT  demana millorar el protocol de l’administració de l’Estat, en especial a les víctimes amb lesions psicològiques. El 60 % no van ser ateses en cap dispositiu immediat i, de fet, vuit de cada 10 continuen en tractament.




No hay comentarios:

Publicar un comentario