viernes, 16 de enero de 2015

16 gener 2015 Ara (opinió)

16 gener 2015



Mor l'ex-pres d'ETA Iosu Uribetxeberria

Era fora de presó des del setembre del 2012 per decisió de l'Audiència Nacional a causa del càncer que patia






L'ex-pres d'ETA Iosu Uribetxeberria Bolinaga, condemnat per l'assassinat de tres guàrdies civils i pel segrest de José Antonio Ortega Lara, ha mort aquesta matinada, segons fonts coneixedores de la seva situació.
Uribetxeberria, que patia càncer, era fora de presó a causa de la seva malaltia des del setembre del 2012 per decisió de l'Audiència Nacional.
Poc abans, el govern espanyol li havia concedit, pel mateix motiu, el tercer grau penitenciari, una mesura que va enfrontar l'executiu amb les associacions de víctimes.
Dimecres passat, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va recordar que hi ha quatre decisions judicials a favor de la llibertat condicional de Bolinaga. En una entrevista en RNE, el ministre ja va deixar veure que la malaltia que patia l'ex-pres estava en fase avançada.
Aquesta mateixa setmana, la Fiscalia de l'Audiència Nacional havia demanat per a ell 29 anys de presó i l'havia acusat d'assassinar, el 8 de juny del 1986, l'agent de la Guàrdia Civil Antonio Ramos Ramírez a la localitat guipuscoana de Mondragón, al costat d'altres dos presumptes membres d'ETA, Javier Ugarte Villar i José Luis Erostegui.
El fiscal el va acusar de ser "l'autor material" de l'assassinat, l'encarregat d'efectuar els trets que van acabar amb la vida de l'agent. Per aquest mateix crim, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno va ordenar l'abril del 2014 presó domiciliària per a Uribetxeberria, després d'un any i mig en llibertat condicional.
Tot i això, al juny la secció segona de l'Audiència Nacional va estimar el recurs de Bolinaga i va anul·lar la mesura, fet que li va permetre tornar a la llibertat condicional.

Opinió:

Aquesta noticia ha aparegut en molts i diferents medis de comunicació però començo l’anàlisi pel diari ARA per una raó molt personal. Sempre me ha agradat que les noticies tuilitzin els mots correctes i, malauradament, el titular me sorprés perque dona una informació que no s’ajusta a la realitat.
Bolinaga no era ex-pres d’ETA. Bolinaga era militant d’ETA i ho ha estat fins que ha mort a casa seva... i aprofito a aclarir que tampoc era un ex-pres en el sentit de que podia haver estat un ostatge de la banda, perque evidentement era ell qui duia a terme les activitats terroristes i no pas que les patia.


Dit aixó, porto tot el dia dient que vaig ser una de les víctimes del del terrorisme d’ETA que varem protestar i demanar la dimisió de la Presidenta de la Fundación de Víctimas del Terrorismo quan l’agost de 2012 va dir alló de “aunque sea políticamente incorrecto deseo la muerte de Bolinaga”. Malgrat ser víctima del terrorisme des de l’atemptat a Hipèrcor, mai he desitjat la mort de ningú. Ni tan sols dels que em van estar a punt de matar. La proba es que vaig acceptar la sol·licitut de una trobada amb Rafael Caride Simón el juny de 2012.

No hay comentarios:

Publicar un comentario