miércoles, 17 de julio de 2019

17 juliol 2019 (3) Beteve (link entrevista)

18 juliol 2019



Robert Manrique: “Les víctimes del 17-A tenen dubtes i volen depurar responsabilitats”

L'assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats afirma, sobre les informacions desvetllades per 'Público', que les víctimes dels atemptats es pregunten si "s'hagués pogut evitar"


Les víctimes dels atemptats del 17-A afirmen que “algunes de les sospites que teníem es confirmen amb el que publica ‘Público‘, fins i tot aquells que no s’havien plantejat res”. Ho ha dit l’assessor de l’entitat Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT), Robert Manrique, en una entrevista a ‘bàsics‘. De fet, Manrique -supervivent de l'atemptat d'Hipercor el 1987– ha estat contundent a l’hora de dir que “no vull tenir paranoies ni crear-les, però hem d’entendre que les víctimes tenen dubtes i volen depurar responsabilitats“.
Amb més preguntes i interrogants que no pas certeses, Manrique ha apujat el to en aquest sentit, a l’hora de preguntar-se “per què el Congrés va aturar la demanda d’una comissió d’investigació”, i ha lamentat que “quan es va obrir [una comissió d’investigació sobre el 17-A] al Parlament, els responsables de l’Estat no hi van venir. Què els costa?”, s’ha preguntat, i ha etzibat: “Si no saben res, que ho diguin”.
Sobre aquest silenci, Robert Manrique ha recordat que “Hipercor va ser l’únic atemptat a Espanya en què l’Estat va ser condemnat per responsable civil subsidiari pel mal funcionament de les forces i cossos de seguretat” i ha assenyalat que “si ara es demostra que hi ha hagut gent controlada i han acabat cometent els atemptats que [com publicava ‘Público’ aquest dimarts] alguna errada hi ha hagut i algú haurà de donar la cara“.
Aquest escenari, ha explicat Rober Manrique, ha fet que “hi hagi qui es pregunti si s’hagués pogut evitar“. De fet, ha reconegut que aquests dies “s’han multiplicat el nombre de trucades demanant-nos informació o còpies de l’auto de processament [de la instrucció judicial sobre els fets] s’han multiplicat” des que aquest dilluns Público desvetllés que l'imam de Ripoll va ser confident del CNI fins al día dels atemptats. I ha afegit que “hi ha persones que ara volen filar més prim i tenir més dades per contrastar-les amb l’auto, per si se’ls hagués escapat alguna cosa”.

L'Estat no reconeix les víctimes

Una altra de les crítiques que ha fet Robert Manrique, que no és nova, és que el Govern Central “no dona informació i no reconeix algunes de les víctimes de l’atemptat”. Ha explicat que, segons es desprèn de l’auto de processament, “hi va haver 29 ferits a Alcanar, 126 a la Rambla, 3 en l’assassinat de Pau Pérez i 12 més a Cambrils que hem acabat localitzant nosaltres”, i ha afegit que, “quan els hem localitzat no tenen ni idea que consten en un llistat oficial de víctimes”.

En aquest sentit, ha alertat que “algunes d’aquestes persones poden desenvolupar seqüeles psicològiques que el Ministeri nega.

No hay comentarios:

Publicar un comentario