17 agost 2024
Set anys de l’atemptat del 17-A: Barcelona recorda les víctimes amb un acte solemne al pla de l’Ós
L'acte ha durat uns 15 minuts i ha consistit en un minut de silenci i una ofrena floral
Link:
https://beteve.cat/societat/homenatge-set-anys-atemptat-17-agost-rambla-barcelona/
La Rambla de Barcelona viu aquest dissabte el setè 17 d’agost després de l’atemptat que va conmocionar la ciutat i va deixar 16 morts i més d’un centenar de ferits. Un any més, un acte ha recordat i ha retut homenatge a les víctimes. Ha estat senzill i solemne, a les 10 h, al memorial del pla de l’Ós.
L’acte, que ha durat uns 15 minuts, ha arrencat amb un minut de silenci, que s’ha trencat al final amb la melodia d’‘El cant dels ocells‘, enguany a càrrec del violoncel·lista Marçal Ayats. Tot seguit, s’ha dut a terme l’ofrena floral al monòlit. Primer, per part de les víctimes i els familiars, que des de l’any passat es presenten com a particulars, un cop dissolta l’associació per l’abandó que deien patir per part dels governs espanyol i català. Després, han estat els representants institucionals qui hi han dipositat les flors.
Presència d’autoritats a l’homenatge del 17-A
La representació institucional ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el president del Parlament, Josep Rull, i el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto. Per part del nou executiu de la Generalitat, hi han assistit el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, i la consellera d’Interior, Núria Parlon.
Víctimes del terrorisme demanen més protecció
Un grup de persones víctimes de diferents atemptats terroristes han aprofitat la presència d’autoritats polítiques per demanar a la Generalitat de Catalunya que prengui més mesures per protegir el col·lectiu. En primer lloc, creuen que és necessari aplicar un protocol d’atenció posterior a un atemptat, així com una legislació autonòmica d’atenció a les víctimes, que ja és vigent a la majoria de comunitats. També demanen la creació d’un centre de memòria històrica específic sobre terrorisme i denuncien que es tanqués l’oficina d’atenció a les víctimes del terrorisme l’any 2010.
Al costat de l’acte, sense la participació dels familiars de l’homenatge, un grup de persones s’han manifestat acusant de terrorisme l’estat espanyol. Han mostrat pancartes on es podien llegir proclames com “estat assassí” o “prou impunitat“.
Set anys de l’atemptat
Era poc després de les 17 h del 17 d’agost del 2017 quan una furgoneta va provocar el pànic a la Rambla de Barcelona. El conductor, el terrorista Younes Abouyaaqoub, no va aturar la furgoneta fins a arribar al pla de l’Ós, on cada any des d’aleshores té lloc l’homenatge i el record a les víctimes. El terrorista es va escapar tot i l’operació Gàbia de la policia, però va ser localitzat i neutralitzat dies després a Subirats.
Abouyaaqoub formava part d’una cèl·lula formada per 11 joves, la majoria procedents de Ripoll, dels quals dos van morir en manipular explosius a Alcanar (Tarragona). Aquest episodi va precipitar l’atropellament improvisat a les Rambles la tarda del 17 d’agost, primer, i posteriorment l’atac al passeig marítim de Cambrils, ja durant la matinada del 18 d’agost. En aquest segon atemptat, els Mossos d’Esquadra van abatre cinc dels terroristes.
Tres detencions
Es van detenir i condemnar tres persones. Driss Oukabir, que havia llogat personalment la furgoneta amb què Younes Abouyaaqoub va atropellar massivament desenes de persones a la Rambla, va ser condemnat a 36 anys de presó i va ser extradirt al Marroc. Saïd ben Iazza, per col·laboració amb organització terrorista, ja que va prestar la seva documentació i una furgoneta per comprar i transportar artefactes explosius, va ser condemnat a 8 anys, que finalment el Tribunal Suprem va reduir el 2023 a 18 mesos de presó, si bé ja es trobava en llibertat condicional des del 2021. El tercer va ser Mohamed Houli Chemlal, que va sobreviure a l’explosió d’Alcanar i va ser condemnat a 43 anys.
No hay comentarios:
Publicar un comentario