martes, 5 de diciembre de 2023

04 desembre 2023 (3) elmon.cat (opinió)

04 desembre 2023 


 

El Poder Judicial avisa que vigilará de prop les comissions sobre lawfare

Nou document del CGPJ crític amb l'estratègia de Pedro Sánchez

Una altra volta de cargol. La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)ha acordat aquest matí “reiterar” el comunicat aprovat el passat 9 de novembre, contra la “lawfare”. Un comunicat en què expressava el seu “frontal rebuig a la constitució de comissions parlamentàries d’investigació que puguin arribar a establir responsabilitats derivades de l’anomenat ‘lawfare'”. En aquest sentit, el CGPJ ha advertit que es “mantindrà vigilant, en defensa de la independència judicial, en relació amb el desenvolupament d’aquestes comissions”.

L’acord s’ha aprovat gràcies reunió extraordinària convocada a petició dels vocals José Antonio Ballestero, Ángeles Carmona i Carmen Llombart. Just després que la Mesa del Congrés dels Diputats hagi aprovat la constitució de dues comissions que versaran sobre els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils d’agost del 2017 i sobre l’anomenada ‘Operació Catalunya’.

De fet, la comissió d’investigació sobre el 17-A ja havia despertat suspicàcies, fins i tot, en aquells que defensaven que encara hi havia punts foscos. La rapidesa del Tribunal Suprem a tancar el cas ja indicava que es retallaven les ales a les tasques que podien fer els diputats després de la sentència que exonerava l’Estat de qualsevol responsabilitat. Amb aquesta nova declaració, la comissió d’investigació queda sense efectes abans ni que es constitueixi.

El 12 de desembre, en vermell

El comunicat del Poder Judicial coincideix amb la decisió de la mesa del Congrés de Diputats que ha programat pel 12 de desembre el debat de la proposició de llei orgànica d’amnistia. Així mateix, aquest dia els grups també votaran –i previsiblement aprovaran amb la mateixa majoria- la creació de les comissions d’investigació que reclamen les formacions independentistes: la de l’espionatge amb ‘Pegasus’, la de l’Operació Catalunya i la dels atemptats del 17-A a la Rambla i Cambrils. El PSOE ha suggerit la possibilitat d’unificar en una sola comissió les de ‘Pegasus’ i l’Operació Catalunya.

L’acord ha estat aprovat amb el vot de qualitat del president del CGPJ, el vocal Vicente Guilarte, després que aquest i les vocals Roser Bach

i Mar Cabrejas expressessin el seu suport al text. Els vocals José Antonio Ballestero, Ángeles Carmona i Carmen Llombart han votat en contra i han anunciat la formulació d’un vot particular per considerar que “l’acord és insuficient i necessita ser ampliat”. La vocal Pilar Sepúlveda ha votat en blanc.

Opinió:

Haurem d’esperar a veure si les presions polítiques permeten que els ciutadans, anónims, desconeguts i que gaire bè no interessen a ningún, podrán tenir el dret que deia la sentencia de maig de 2021: el dret a saber la veritat.

País de pandereta…

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario