viernes, 11 de mayo de 2018

06 maig 2018 (15) ElPuntAvui

06 mayo 2018




Las víctimas d’ETA han pres el protagonisme
Urkullu diu que el que importa ara és “preservar i honorar” la seva memòria

La setmana en què s’ha ratificat el final d’ETA en diversos escenaris i formats la va tancar ahir la Diputació de Guipúscoa amb un acte per recordar les víctimes, una mostra d’empatia per evitar l’oblit al territori on més assassinats va perpetrar l’organització terrorista en els seus prop de 60 anys d’història.
L’acte es va celebrar en una província on molts ciutadans “van posar en joc la seva tranquil·litat, la seva llibertat i la seva vida” perquè “no suportaven la idea” que el País Basc “passés a la història amb l’estigma de l’autoritarisme, la violència i l’assassinat”, segons va destacar Maixabel Lasa, exdirectora de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme del govern basc i vídua de l’exgovernador civil de Guipúscoa Juan María Jáuregui, mort a mans d’ETA l’any 2000. “Aquests ciutadans es van fer responsables per oposar-se a la injustícia, a un projecte totalitari, per sostenir la llibertat i preservar la convivència. Ells són els responsables d’una part molt important de la derrota d’ETA, i per això tracta d’ignorar-los”, amb referència al darrer comunicat de l’organització.
Per la seva banda, el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, va subratllar també ahir que “el terrorisme s’ha acabat” i va destacar que el que importa ara és “preservar i honorar la memòria de les víctimes” i “enfortir” la cultura de la pau i de la convivència perquè “la violència no torni a formar part” de la vida dels bascos. Urkullu es va pronunciar així en un acte institucional a Vitòria per homenatjar Luis de Álava y Sautu, delegat de la xarxa Álava de la resistència antifranquista, que va ser afusellat fa 75 anys a Madrid.
Mal “irreparable”
El president del govern espanyol també s’hi va referir, en un acte del PP a Alacant. Mariano Rajoy va prometre que l’executiu i el seu partit sempre faran costat a les víctimes d’ETA i va assegurar que mai admetran ni “mentides” ni “impunitat” per part de l’organització terrorista. Rajoy va afirmar que li sembla “bé” que la banda es dissolgui, però que “no hauria hagut d’existir mai”, i hi va afegir que, encara que desaparegui l’organització, no desapareixerà el mal “irreparable” que ha causat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario