viernes, 10 de abril de 2015

10 abril 2015 (8) La Vanguardia (opinión)

10 abril 2015


El PSC afirma que les declaracions de Fernández Díaz posen en evidència "la nul·la coordinació" entre cossos de seguretat en matèria antiterrorista

Pregunta al govern espanyol si s'han dissenyat estratègies conjuntes entre el Ministeri i el Departament d'Interior contra les amenaces terroristes a Catalunya




Corcuera ha lamentat que en uns moments en què "és imprescindible" la cooperació entre els diferents cossos policials davant l'amenaça global del terrorisme, les últimes declaracions del ministre de l'Interior han posat en evidència "la nul·la coordinació i informació de les forces i cossos de seguretat de l'estat amb les policies autonòmiques en matèria antiterrorista". El diputat afegeix que en lloc d'informar o advertir el Govern de la Generalitat sobre possibles amenaces, "com cabria d'esperar en un context de cooperació policial", Fernández Díaz opta per difondre informacions "partidistes" a través dels mitjans.

Els socialistes recorden que mitjançant un Reial decret 873/2014, del 10 d'octubre, es va suprimir el Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista (CNCA) en unes dates en les quals precisament es produïa un greu rebrot del terrorisme internacional del que el propi govern espanyol i el Ministeri de l'Interior reconeixen que Espanya pot estar afectada i ser objectiu de les seves accions terroristes. Les funcions que tenia encomanades l'òrgan de coordinació suprimit es van diluir amb la delinqüència organitzada comuna en un nou instrument denominat CITCO, al capdavant del qual es va col·locar a un comissari de confiança del Ministre de l'Interior que no disposa de la titulació acadèmica superior per ostentar el càrrec. 

Una de les finalitats essencials del nou CITCO consisteix a dissenyar estratègies específiques contra les amenaces terroristes i establir criteris de coordinació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat amb altres organismes intervinents en funció de les seves competències pròpies o de suport a la intervenció. 

En aquest sentit i en una bateria de qüestions registrades al Congrés, els socialistes pregunten al govern espanyol si s'han dissenyat estratègies conjuntes entre el Ministeri i el Departament d'Interior contra les amenaces terroristes a Catalunya. També qüestionen si els operatius de la Guàrdia Civil i la policia espanyola són posats en immediat coneixement al Departament d'Interior, així com els seus resultats, identitat de les persones presumptament implicades en activitats terroristes, el grau d'amenaça existent en les localitats de residència i activitats delictives que realitzaven els detinguts. 

Així mateix, una de les altres preguntes registrades al Congrés és saber si el Ministeri de l'Interior ha traslladat oficialment, i no per la premsa, al Departament d'Interior el suposat risc d'activitats vinculades al terrorisme radical que pugui existir en alguns integrants de la fundació catalana Nous Catalans.


L'escrit de preguntes registrades a la cambra està signat pel diputat del PSC i vocal de la Comissió d'Interior, Carles Corcuera; el diputat socialista i exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, i el portaveu d'Interior del Grup Parlamentari Socialista, Antonio Trevín.

Opinió:

Un Reial decret 873/2014, del 10 d'octubre, informa de la supressió del Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista (CNCA), tot just quan les amenaçes de aquest tipus començaven a ser constants i despres de haver patit erls atenmptats de l’11M a Madrid.
Es inversemblant saber aixóm i quedar-se mirant al sostre, com si no pases res... sincerament, el dia que ens hi posem d’acord en demanar responsabilitats pel mal funcionament o directament per la negilgència que alguns gobernants mostren envers els seus “subordinats”, potser les coses començaran a canviar.
Sempre he advertit que ens trobarem amb els problemes i aleshores tot seran presses i correcuites. Tant de bo me equivoqui però si aquest moment arribes, tard o d’hora...  aleshores que direm?

No hay comentarios:

Publicar un comentario