viernes, 15 de septiembre de 2023

15 setembre 2023 (3) TV3 (link trailer programa)

 

 

 

15 setembre 2023


 

Molt aviat a TV3

Link trailer:

https://www.ccma.cat/tv3/sense-ficcio/victimes-dobles-el-calvari-de-ser-victima-de-la-violencia-terrorista-a-espanya/noticia/3249834/

 

"Víctimes dobles", el calvari de ser víctima de la violència terrorista a Espanya

Els atemptats de Madrid l'11 de març del 2004 van causar 191 morts i un debat interessat, cruel i estèril sobre l'autoria dels atacs que va arraconar les víctimes i va polititzar les associacions que, aparentment, les representaven.

"Víctimes dobles és la crònica de la lluita pel reconeixement i els drets de les víctimes del terrorisme a Espanya en els darrers quaranta anys

Robert Manrique ha passat anys localitzant i visitant els supervivents de la violència terrorista a Catalunya i a Espanya (3cat)

"De què reien, senyories? De què feien broma? No utilitzin mai més el nostre dolor amb finalitats partidistes."

Fa 18 anys, la intervenció de Pilar Manjón a la comissió de l'11M va fer avergonyir les bancades del Congrés dels Diputats, que debatia, entre bronques i escarafalls, si el govern d'Aznar havia mentit en atribuir l'atemptat a ETA contra totes les evidències. Aquesta teoria va alimentar els mitjans de comunicació afins al Partit Popular durant mesos i va obviar completament l'atenció a les víctimes.

Pilar Manjón va comparèixer al Congrés un any després de la mort del seu fill, de 20 anys, als atemptats de l'11M (3cat)

Manjón, portaveu de l'Associació d'Afectats per l'11M, mare d'un noi de 20 anys mort a l'atemptat, es va convertir en blanc d'amenaces i assetjament: va haver de portar escorta durant 8 anys.

"'T'hem de matar, sabem on vius', pintar-me 'puta' al cotxe... i així. Reconec que m'he penedit moltes vegades d'haver participat en aquella comissió."

"Víctimes dobles" analitza la politització de les víctimes d'atemptats terroristes a Espanya i el paper que hi van tenir les associacions que, aparentment, les representaven. Els successius presidents van acabar fent política a Vox o el PP. Francisco José Alcaraz va ser senador per Vox, José Vargas es va presentar a les llistes del PP en diferents ocasions i Daniel Portero és diputat popular a l'Assemblea de Madrid.

El documental recull el testimoni dels familiars dels morts i dels supervivents dels atemptats d'Hipercor, de l'11M, del Papus, del 17A...

"A mi mai ningú m'ha dit res. No saps quins passos has de fer, ni si has d'anar a un psicòleg. Cap trucada del Ministeri de l'Interior... ens feia falta algú, alguna cosa, però mai."

Núria Manzanares va perdre dos fills i la germana a Hipercor. Robert Manrique, ferit al mateix atemptat i impulsor durant anys de diferents iniciatives per atendre els supervivents, va intercedir per ella quan el Ministeri de l'Interior va crear la Direcció General de Suport a les Víctimes de Terrorisme el 2011.

"La resposta em va deixar glaçat: 'És que si acceptem aquesta víctima, en sortiran de sota de les pedres.' La Seguretat Social no té cap tipus de tractament especial per a les més de 4.000 famílies afectades que hi ha a Espanya. Que quedi clar."

El govern espanyol va obrir una oficina d'atenció després dels atemptats de Barcelona i Cambrils el 2017 "però només per una setmana", diu Manrique.

"Ningú em va trucar. Allà les úniques persones que venien a casa eren els Mossos d'Esquadra per saber com estàvem. I amics, però el Ministeri, no", explica en Javier Martínez, pare del nen de tres anys mort en aquell atac.

Amb entrevistes a les víctimes de Catalunya, Madrid i Euskadi, analistes polítics i responsables dels governs català i de l'Estat, "Víctimes dobles" fa la crònica de la lluita pel reconeixement i els drets de les víctimes del terrorisme a Espanya en els darrers quaranta anys.

Aquest any s'ha tancat la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme (UAVAT) creada arran dels atemptats del 2017 per falta de recursos i amb crítiques dels seus responsables al govern català per no crear una oficina pròpia.

Fitxa tècnica

Direcció: Xavier Baig i Jordi Rovira

Guió: Óscar Moreno i Jordi Rovira

Realització: Xavier Baig

Producció executiva REC: Òscar Moreno

Direcció executiva tv3: Montse Armengou Martín

Producció executiva tv3: Sílvia Pairó Vila

No hay comentarios:

Publicar un comentario