martes, 14 de junio de 2016

13 juny 2016 Congres "Incident amb múltiples víctimes"

13 juny 2016

Congres “Incident amb múltiples víctimes. Paper dels crítics”Avui dilluns i a la Sala d'Actes del “Born Centre Cultural” he tingut l'oportunitat de assistir a la Jornada “Incident amb múltiples víctimes (IMV). Paper dels crítics” preparada pel SOCMIC (Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica” de l'Hospital del Mar de Barcelona.

Després de la benvinguda oferta pel Senyor Jaume Estany (Gerent del Consorci Sanitari de Barcelona), han tingut lloc les seguents ponències:

Experiència dels atemptats a París
Doctor Matthieu Legrand. Hospital Saint Luis de Paris

Paper del SEM enfront d'un IMV
Senyor Jaime Gil, Director d'Area de Serveis Especials del SEM

Paper de les Urgències en un IMV. Triatge. Experiéncia atemptats de l'11M a Madrid.
Doctor Manuel Quintana. Hospital de la Paz-Carlos III Madrid

Paper d'infermería enfront d'un IMV
Senyor Adrián Torres. Hospital de la Paz-Carlos III Madrid

Preparació dels Serveis de Crítics enfront d'un IMV
Doctor Joan Ramón Masclans. Hospital del Mar. Barcelona

Un nexe comú entre tots els ponents ha estat la innegociable necesitat de tenir un protocol preparat i una jerarquització definida davant de qualsevol IMV que es pogui patir. Els diferents estudis demostren que la catalogació de les ferides pot diferir segons els paisos però el que s'ha de tenir clar es la direcció i coordinació de tots els equips involucrats en la atenció als afectats de una IMV. Un dels ponents exposaba amb una enorme claretat que els protocols i els plannings se han se anar actualitzant als moments que viu la societat. Com a mostra dels canvis urgents que s'han de fer, el fet de que el responsable màxim de un operatiu tan complicat ha de ser la persona amb mes antiguitat en el hospital de referència però això no es sinònim de una bona coordinació o una bona preparació per fer la feina ben feta.
Desprès de les excel·lents ponències presentades, en el torn de “discussió i conclusions” he tingut la oportunitat de fer evidents algunes de les millores relacionades amb l'assistència als afectats i que es podrien dur a terme en aquests protocols amb la informació fonamentada en la experiència en atemptats terroristes (com a víctima i com a expert en EPI), accidents de tren (Castelldefels), explosions pirotècniques (Chupinazo 1997) o sinistres aeris (Germanwings).


Només em queda agrair la invitació rebuda i reiterar la continuitat en la col·laboració per qualsevol IMV que pugui succeir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario