lunes, 20 de octubre de 2014

20 octubre 2014 (3) naciodigital.cat

20 octubre 2014

Roberto Manrique: «Hi ha víctimes de terrorisme amb l'estelada a l'habitació»

“Els que estem a favor de la consulta no som terroristes” afirma l'expresident d'ACVOT, ferit a l'atemptat d'Hipercor
Rebutja la idea que el col·lectiu de víctimes del terrorisme tingui un pensament únic i reclama a l'administració catalana que es dediqui a buscar a més de dues-centes cinquanta persones damnificades per atemptats terroristes

A Roberto Manrique, ferit a l'atemptat d'Hipercor i des d'aleshores activista incansable en pro dels drets de les víctimes de terrorisme “l'encabrona” una notícia apareguda a Nació Digital. El titular, “«Separatistas, terroristas», criden els ultres mentre cremen estelades” fa referència a la manifestació d'ultradreta del passat Dotze d'Octubre. El fet l'indigna, perquè aquest home, exdelegat a Catalunya de l'Associació de Víctimes del Terrorisme -“l'antiga AVT” precisa-, i expresident de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), sap millor que ningú que significa el terrorisme i sap que des de l'any 1987, a més de lluitar contra l'oblit i l'abandó, ha hagut de lluitar contra les generalitzacions que han intentat fer política partidista de les víctimes del terrorisme i posar-les en el mateix sac.

“Ni tots els bascos són ETA, ni tots els catalans que estem a favor de la consulta som terroristes”, defensa Manrique, que assegura que malgrat el discurs oficial de l'AVT, “moltes víctimes estem a favor de la consulta”, començant per ell mateix, i fa seu el comentari d'una altra víctima, extret d'un reportatge a Interviú: 'Que ETA matés la meva mare no és incompatible amb la consulta'. I n'hi ha, esclar, d'independentistes, “n'hi ha que tenen una estelada a cada habitació”, assegura. 

-La ultradreta titlla de terroristes els separatistes. Vostè que ha conegut de prop el terrorisme, que en pensa?

-Fa mal, entre d'altres coses perquè conec moltes víctimes que estem a favor de la consulta, independentment de votar 'sí' o 'no' volem que ens preguntin, i si algú pel fet de demanar que se'ls preguntin ja és terrorista, és que aquí s'ha venut una moto que no és veritat, el que es vol és consultar i contestar, i després sortirà 'sí' o 'no', perquè els que votin que 'no' també tenen dret a dir que 'no'.

-Però en tot cas, defensa que es faci la consulta.

-Ens han de preguntar, naturalment. Conec gent del PP que diuen que volen votar, per votar 'no', però no es queixen a la seva direcció. Consulta, naturalment. Una de les víctimes ho deia clarament, 'que ETA matés la meva mare no és incompatible amb la consulta”. Ni tots els bascos son ETA, ni tots els catalans que estem a favor de la consulta som terroristes, senyors fatxes. 

-També hi haurà víctimes que són independentistes.

-Oi tant que n'hi ha. Des d'Hipercor, que va ser el 1987, amb el tema de conèixer i assistir les víctimes i ajudar-nos tots plegats, en tants anys he estat en moltes cases i he vist des d'un altar a Franco a víctimes del terrorisme amb una estelada en cada habitació. I hi ha víctimes que amb el pas del temps han canviat, que han estat a la Via Catalana. La gent té dret a canviar. Les víctimes som plurals, que ens fotin a tots en el mateix sac, no. I que per pensar d'una manera determinada a sobre siguis terrorista, doncs no.

-Vostè actualment ja no forma part de cap associació de víctimes?

-De la catalana fa cinc anys que no en formo part, i de l'AVT sempre dic que jo era de l'antiga AVT. L'any 2002 hi va haver un canvi de junta i va entrar gent que em volia expulsar per haver dit en una entrevista a 'El país' que s'estava infiltrant una ideologia molt concreta a la nova junta. Quan va entrar el senyor Alcaráz el primer que va fer va ser expulsar-me, i des del 2002 no tinc cap relació amb ells.

-I és quan es crea l'ACVOT?

-Sí. La inoperància de l'AVT era visible, i en una assemblea amb moltes víctimes ens vam adonar que hi havia tres possibilitats, o seguir a AVT, o anar cadascú pel seu compte o crear una associació a nivell autonòmic, com ja s'havia fet a Andalusia, i vam crear la catalana i em van fer president a mà alçada, fins que ho vaig deixar el 2007. 

-I actualment no fa res a nivell associatiu?

-Jo ara treballo a un despatx d'avocats, estudio dret i treballo en un projecte que té a veure amb això, i faig moltes activitats relacionades amb víctimes. Faig el que feia abans però per lliure, amb l'afegit que hi ha moltes víctimes que ja han dit prou que se'ls polititzi. Perquè una cosa es fer política amb el terrorisme, i una altra partidisme. 

-Quin és aquest projecte que em diu?

-Busco víctimes encara per localitzar, perquè sempre parlem de víctimes localitzades, però jo he calculat unes 280 víctimes per localitzar només a Catalunya, perquè no només parlem d'ETA, parlem de GRAPO, Terra Lliure, Guerrilleros de Cristo Rey, extrema dreta. Hi ha moltes bandes que han actuat aquí, i per a mi un ferit de l'extrema dreta no és menys ferit que un d'ETA.

-L'AVT va signar a favor del document 'Libres e iguales'.

-Sí, i a mi m'ho va fer arribar una víctima que és Guàrdia Civil i en un moment vaig trobar quinze víctimes que sabia segur que estarien emprenyades. Hi ha membres de l'AVT que consideren que això no els representa, per començar perquè ni AVT ni cap altra associació no representa més que a les víctimes que té. I atenció, que membre d'una associació de víctimes ho pot ser qualsevol, però víctima només ho és qui té una sentència i un número d'expedient. I n'hi ha que parlen en nom de les víctimes i no ho són. En el cas del ferit és el ferit i en cas de víctima mortal és el primer grau consanguini, però hi ha néts que no han conegut l'avi i que parlen en nom de les víctimes, una cosa és que moralment ho siguis, però legalment no ho ets.

-Ángeles Pedraza, presidenta d'AVT és víctima de l'11-M.

-Sí, i això porta a un error que molta premsa comet, i sospito que és un error voluntari, que es considerar que com la presidenta de les 'víctimes d'ETA' és de l'11-M, l'11-M és ETA. L'AVT no és només de víctimes d'ETA, però si la presidenta és de l'11-M, subliminalment dones el missatge que l'11-M va ser obra d'ETA. I hi ha gent que arriba ara al món de les víctimes marcant normes d'obligat compliment com si fos paraula de Deu, i aquell senyor que mai ha trepitjat un hospital parla del dolor dels invàlids. Jo no puc parlar de l'experiència de les víctimes mortals, però he parlat amb més de 400 famílies de víctimes mortals i tinc una mica la idea del que han patit, i puc dir, la gent que els ha passat això ha patit això, però no diré mai 'quan ens van matar les famílies', perquè a mi no m'han matat ningú. Ferit i fotut sí, però viu, no mort. I no tinc cap mort a la família i que hi hagi gent que no ha anat mai al cementiri ni a l'hospital ni han tramitat dies de baixa perquè la sentència diu que es van curar als tres dies, no es poden arrogar un dolor que no han passat. Gent que acaba d'entrar en aquest món és increïble que s'arroguin el dret de parlar de l'abandonament de les víctimes als anys 70, 80 i 90. Però on eren ells? Però si no hi eren!

-A dia d'avui continua aquest abandonament?

-Quan sento víctimes que ara diuen que estan abandonats econòmicament a mi em fa vergonya, perquè hi ha una normativa que la vam treballar les víctimes amb els advocats i els psicòlegs que primer diu que s'han de cobrar les indemnitzacions que el terrorista et deu amb l'IPC corresponent, i segon hi ha les pensions per incapacitat total o absoluta. Si algú diu que quan l'atemptat no li van fer cas, això sí, per experiència pròpia, però que ho diguin ara m'emprenya. Que ho digui algú que el localitzem demà al matí val, però ara les pensions son arregladetes i les indemnitzacions també. Ara bé, si amb la nova llei han baixat les prestacions i les associacions no protesten, això pregunti-ho a les associacions.

-A les associacions que tenen fil directe amb el govern?

-Sí, o perquè no volen problemes o perquè no saben bé el que han de demanar. En el repartiment de subvencions hi ha disparitats, on fundacions a una víctima concreta reben molt més que d'altres amb molts més representats. Potser perquè hi ha entitats que donen un suport polític que altres no estan disposats a fer. Quan l'atemptat d'Hipercor la legislació datava de l'any 73 i fins el 99 no es fa la llei de solidaritat, que ara s'ha retocat, però no s'ha fet cas de les propostes que la gent amb veterania havien presentat.

-Em pot posar un exemple?

-Sí. El PP diu que la vida comença amb  la concepció. Jo no sóc catòlic però sóc antiabortista, per tant, si la vida comença amb la concepció, demano al ministre que reconegui com a víctimes els sis fetus que van morir, quatre a Catalunya, per causa d'atemptat a la mare. El germà de dos nens assassinats estant ell en gestació no pot accedir ni a una exempció de taxes. Si els fetus són vides, s'han d'indemnitzar. Un altre exemple, perquè una víctima espanyola en un atemptat a l'estranger percep una indemnització del 60% menys, com les víctimes catalanes del Iemen, mentre que a un iemenita en un atemptat a Madrid se l'indemnitza igual que un espanyol?

-L'administració catalana ha estat honesta amb les víctimes?

-No. Vaig marxar de l'ACVOT el setembre del 2009 i al desembre la consellera Tura em demana fer una oficina com la del govern basc, d'atenció a víctimes del terrorisme. Jo poso dues condicions, la psicòloga i un lloc per rebre la gent. Al març del 2010 neix el SIO, Servei d'Informació i Orientació a les Víctimes del Terrorisme. Al novembre hi ha eleccions i el 30 de desembre es tanca el servei. El nou govern ens diu que es pot fer la feina des de l'oficina d'atenció a les víctimes del delicte, però que si volem, amb una reducció del 95% del pressupost, podem treballar una tarda a la setmana, i encara ho vam fer així durant set mesos, després ens van dir que ni això i al juliol va tancar. L'administració catalana no s'ha portat bé, no els costava res mantenir l'oficina, encara que fos amb altres persones, i dedicar-se a treballar en el que estic fent ara, buscar tota la gent que ha estat víctima de totes les bandes que han actuat a Catalunya. Molts els tinc localitzats, però no els puc trucar, perquè no els puc oferir res. Hi ha 280 víctimes del terrorisme que l'administració no busca, i això que no ho pagaria l'administració catalana, pagaria el ministeri de l'Interior. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario