domingo, 9 de julio de 2017

09 juliol 2017 (08.07.17) Ara (opinió)

09 juliol 2017 (08.07.17)El joc brut (però ben retribuït) d'Eduardo Inda
El mitjà del periodista treu frases de context per utilitzar com a arma contra Podem

Titular a 'Ok Diario', el mitjà –per dir-ne alguna cosa– d'Eduardo Inda: “Un conseller de Podem diu que «als animals se'ls ha de pegar el suficient, com a les dones »”. Ara, examinem la distància entre el titular i la realitat. El regidor lila Alberto Torralba, del municipi valencià de Paiporta, defensava haver retirat la subvenció al torneig de tir i arrossegament que se celebra per la festa major de la localitat, en considerar que hi ha maltractament animal. L'oposició, considera que no. I el regidor, aleshores, explica el següent: “El reglament de la federació de tir i arrossegament diu, en el seu article 14, que maltractar les cavalleries més del permès en la competició tindrà com a sanció tres trets, com a mínim. El mateix reglament considera que es maltracten els animals! Això sí, no gaire. Com a la dona, que se li ha de pegar el suficient, no gaire. Només el que és just”. És obvi que les dues frases les fa servir amb ironia, justament per denunciar la normalitat amb què s'accepta el maltractament dels animals, de la mateixa manera que –sobretot en el passat, alguna cosa hem avançat– es podien sentir desinhibides frases australopitecines que justificaven la violència contra les dones.
Una de les funcions bàsiques que defineix a un periodista és l'aportació de context per ajudar a entendre els esdeveniments. Però si justament el que fas és el contrari i et dediques a aïllar frases descontextualitzades, per fer veure que algú ha dit exactament el contrari del que ha dit, què ets, aleshores? (Resposta: algú que es passeja alegrement pels platós televisius, convidat i pagat amb generositat per cadenes que no tenen cap mirament a contribuir al desprestigi de l'ofici de periodista, mentre converteixen un debat polític –una suposada eina per formar ciutadans més conscients– en un circ de crits i una exhibició de joc brut).

Opinió:

Agraeix-ho a un dels familiars de una víctima mortal de un atemptat d’ETA (gràcies Manel) l’enviament de aquest article perque em dona pas per dir, tranquilament i amb la seguretat de la presència de diversos testimonis, que el tal Inda no coneix (voluntariament?) la diferència entre les paraules “homenatge” i “monument”.
Malauradament tampoc contrasta, com faria qualsevol periodista mitjanament profesional, l’origen de algunes de les noticies que publica ni, el que encara es pitjor, la credibilitat de les seves fonts de informació.

Ah, i per aclarir conceptes, tant se m’en fot que la noticia tingui a veure amb un representant lila, blau, vermell o de l’arc de Sant Martí… jo pensaria i diria el mateix si fos de qualsevol altre partit, agrupació, plataforma o entitat… com porto fent des de fa 30 anys.

No hay comentarios:

Publicar un comentario