jueves, 11 de julio de 2024

11 juliol 2024 (2) RAC1 (opinió)

 

11 juliol 2024 



Indemnitzen amb 55.000 euros un jove de Madrid que va estar 16 mesos a presó acusat de terrorisme

Reparació

Acusaven el noi de formar part d'un suposat grup terrorista anarquista i vegà i aportaven com a proves "precursos d'explosius" per fabricar bombes com ara productes de neteja i caldos de verdures

L'Audiència Nacional ha acordat indemnitzar amb gairebé 55.000 euros un jove de Madrid que es va passar 16 mesos tancat a la presó acusat injustament de terrorisme. El noi es diu Juan Manuel Bustamante, però tothom el coneix com a Nahuel, i el seu és un d'aquells casos que desperten una indignació enorme.

El novembre de l'any 2015, la policia espanyola va detenir-lo a ell i a cinc joves més d'entre 19 i 25 anys acusats de formar part d'un suposat grup terrorista anarquista i vegà que pretenia atemptar contra oficines bancàries. Les proves per empresonar-los eren, directament, surrealistes.

A banda d'uns quants tuits pujats de to, els agents van assegurar que havien trobat a casa seva "precursos d'explosius" per fabricar bombes. Ara bé, resulta que, en realitat, es tractava de productes de neteja i caldos de verdures, com la col llombarda.

Carmen Lamela, la jutgessa que el va empresonar

Malgrat que el cas no s'aguantava per enlloc, va acabar a la taula de la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. La mateixa jutgessa que va empresonar els Jordis o que va mantenir dos anys a la garjola a Sandro Rosell i el seu soci Joan Basolí per una causa que va acabar en absolució.

En el cas d'en Nahuel, va seguir el mateix esquema: el va enviar 16 mesos a la presó i, malgrat que no tenia cap antecedent penal, va decidir aplicar-li el protocol antiterrorista, el règim penitenciari més dur que existeix.

Depressió greu i estrès posttraumàtic

Al final, tant ell com la resta de joves van acabar absolts de tots els càrrecs, però el mal ja estava fet. Segons els psiquiatres que l'han atès, en Nahuel pateix una depressió greu i episodis constants d'estrès posttraumàtic a conseqüència dels 16 mesos que va passar en cinc presons diferents i del règim duríssim que se li va aplicar.

Ara l'Audiència Nacional intenta reparar el dany causat amb una indemnització de 55.000 euros, però la magistrada responsable d'aquell malson, Carmen Lamela, no només no ha hagut de retre comptes, sinó que continua instal·lada al Suprem, el tribunal on la van ascendir l'any 2019.

Opinió:

Hi han noticies que no són gens agradable llegir-les. Aquesta és una. Que es pugui acusar d'un delicte tan greu com és el de "terrorisme" i setze mesos després es vegi clar i diàfan que no hi havia cap mena de delicte és una mostra més de com s'utilitza la "legislació" per assolir altres objectius que res tenen a veure amb el que seria lícit i just assolir per medis coherents.

Ara, la pregunta es: qui es farà càrrec d'aquest error i de les conseqüències en la vida d'un ciutadà? I no parlo de diners... parlo de qui reconeixerà aquest error i prendrá les mínimes mesures exigibles.

Per exemple, retirar de la carrera jurídica a qui és capaç de fer això.

No hay comentarios:

Publicar un comentario