viernes, 5 de mayo de 2023

04 maig 2023 (9) TV3

 04 maig 2023 



La UAVAT tanca i denuncia la manca de suport de la Generalitat i el Ministeri en l'atenció a les víctimes de terrorisme

La Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT), entitat creada després dels atemptats del 17 d'agost del 2017, ha anunciat que tanca. En el que ha estat l'últim acte públic de la UAVAT, la presidenta de l'entitat, Sara Bosch, ha denunciat la manca de suport de la Generalitat i el Ministeri de l'Interior: "No es tracta de dir que es pot millorar l'atenció a les víctimes ni de dir que estan al seu costat. Això és demagògia. Es tracta de resoldre urgentment els errors evidenciats". L'entitat lamenta la manca d'un protocol d'assistència postatemptat i no haver rebut notícies de la creació de l'oficina d'atenció a les víctimes per part de la Generalitat. L'Associació 11M continuarà acompanyant els afectats en el camí legal.

La UAVAT ha reivindicat la tasca professional i humana des que es va constituir el febrer del 2018 per acompanyar les víctimes dels atemptats del 17-A en el circuit administratiu, jurídic i pels recursos sanitaris, però ha lamentat haver-se topat amb "errors", mancances" i "ineficàcia" per part de les administracions.

"Durant cinc anys i nous mesos, les víctimes d'aquests atemptats ens hem vist en la més absoluta soledat per part de les administracions i polítics, aquells que únicament fan presència el dia 17 d'agost a les Rambles, i tot i així, no tots", ha expressat Iolanda Ortiz, que ha llegit un manifest en nom de les víctimes en l'acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Una de les principals mancances que ha denunciat la UAVAT ha estat la falta d'un protocol d'assistència després d'un atemptat que sigui adequat al circuit i a la realitat dels afectats. "No sabíem ni que érem víctimes", ha exclamat una de les persones que es trobaven entre els assistents a l'acte.

La falta d'aquest protocol encara no s'ha resolt i, durant aquests anys, l'entitat s'ha trobat amb persones afectades que no estaven a llistats de salut com a víctimes dels atemptats; dèficits en la filiació dels ferits o manca de mecanismes de localització i informació de les víctimes, tant de l'estat espanyol com estrangeres.  

Després de la sentència dels atemptats de l'agost del 2017, l'entitat va presentar el projecte del 2022 per localitzar les víctimes que apareixen en la resolució i informar-los que podien exercir els seus drets. Segons calcula l'entitat, unes 250 de les 345 totals no han estat informades.

Segons la UAVAT, el Ministeri de l'Interior diu que actuarà quan la sentència sigui ferma i que la Generalitat no ha articulat la manera perquè l'entitat pogués contactar amb aquestes persones (caldria habilitar el mecanisme legal per cedir-ne les dades) i que els va anunciar que ja ho faria ella amb l'oficina d'atenció a víctimes del terrorisme, de la qual no han tingut notícia.

La unitat també reclama a la Generalitat que es coordini amb els agents implicats en el circuit pel qual han de transitar les víctimes de terrorisme i que impulsi una llei catalana com tenen altres comunitats. "Les intencions no fan país. Ni ajuden a ningú. Només esgoten i ens deixen en risc", alerten des de la UAVAT en el comunicat que han llegit. Pel que fa al Ministeri, diu que esperen "poc" de qui "mai té cap intenció de canvi i només es justifica".

La vicepresidenta de l'entitat, la psicòloga Elisa Micciola, ha assenyalat que durant aquests anys han actuat com una oficina d'atenció a les víctimes "amb tot el rigor, amor i sensibilitat que han pogut" i que han esperat la postsentència per acabar de fer "un acompanyament digne", però que no volen "perpetuar en el teixit associatiu una anomalia", sinó que ara toca reivindicar "una oficina rigorosa, continuada i segura" per part de la Generalitat.

En l'acte, també hi ha participat Montserrat Fortuny, advocada de la UAVAT, i Robert Manrique, assessor de la unitat i una de les veus amb més autoritat en defensa de les víctimes del terrorisme a l'estat espanyol. Manrique va sobreviure a l'atemptat d'Hipercor que ETA va cometre el juny del 1987. Els han acompanyat víctimes de terrorisme i representants de l'Associació 11M, que continuarà ajudant els usuaris de la unitat, també socis seus.

No hay comentarios:

Publicar un comentario