martes, 21 de noviembre de 2023

21 novembre 2023 (17.11.23) elmon.cat (opinió)

21 novembre 2023 (17.11.23) 

 


Junts i PNB registren la petició de comissions d’investigació pel 17-A i l’Operació Catalunya

Catalans i bascos fan efectiu el compromís amb el PSOE

Nova passa dels acords d’investidura acordats entre el PSOE i els partits sobiranistes per investir Pedro Sánchez. Segons ha confirmat a El Món la portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras, ja ha presentat davant la mesa del Congrés la petició de constitució de la comissió d’investigació dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Una petició signada conjuntament amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban. Una petició simbòlica que arriba dos dies després de la vista oral dels recursos de cassació celebrats aquest dimecres davant la sala penal del Tribunal Suprem. També han registrat la petició de la comissió de l’Operació Catalunya, que va quedar aturada per l’avançament electoral.

Segons el text de la petició, la comissió dels atemptats es basa en el dret a saber la veritat, aclarir les responsabilitats polítiques i restituir i compensar en la mesura del possible les víctimes dels atemptats. Per la seva banda, la comissió de l’Operació Catalunya busca escatir les responsabilitats polítiques dels alts comandaments policials, del ministeri de l’Interior i de la Moncloa en les maniobres, actuacions i plans establerts per la policia patriòtica contra el moviment independentista. Les dues comissions tindran tres representants de cada grup polític i una durada aproximada de sis mesos.

Comencen els tràmits davant la Mesa del Congrés

Un cop la Mesa del Congrés que presideix la socialista i illenca Francina Armengol, que de fet és al càrrec, per un acord amb Junts, ERC, Bildu i PNB per la constitució d’aquestes dues comissions s’ha de fitxar data per constituir-la. Els diputats hauran de plantejar i proposar un pla de treball i una llista de compareixents i testimonis. Precisament, en la legislatura passada aquesta va ser una de les tasques més difícils, consensuar noms i articular un calendari, tenint present, els problemes que tant socialistes com populars van posar en el veto de molts dels possibles compareixents. Només va comparèixer el comissari José Manuel Villarejo sense aportar grans novetats a les informacions difoses els darrers anys.

Per contra, la comissió d’investigació pels atemptats del 17-A ha estat una petició reiterada des de Catalunya i que ha trobat la porta blindada al Congrés. De fet, la cambra catalana va celebrar una llarga comissió d’investigació amb sessions secretes i no obertes al públic. “Estic molt content, era una petició que esperàvem”, ha afirmat Javier Martínez, pare del nen de Rubí de quatre anys assassinat a la Rambla i un dels impulsors de la comissió.

Opinió:

Malgrat el retard i les negatives anteriors, benvinguda sigui aquesta comissió. La llàstima és que hagi hagut d'arribar a conseqüència dels pactes polítics que un partit ha pactat amb altre per una investidura i no com a conseqüència de l'interès que hagués hagut de ser prioritari, des de el primer moment, per conèixer els errors comesos i que no es repeteixin.

Per cert, espero i desitjo que els polítics que no van venir a la Comissió d'Investigació del parlament de Catalunya amb l'excusa de que "no tenemos la obligación de acudir a un parlamento de rango menor" ara tinguin la valentia de venir al parlament de "rango mayor". Es més, encara guardo el llistat dels que es van negar a venir al parlament català.

Passaré llista per veure si venen tots. I si cal fer públic el llistat, ho faré. De fet, es públic però sembla que no interessa gairebé a ningú, especialment a algunes de les mítines acusacions personades. De aixó i de la tasca de cadascuna també s’haurá de parlar a fons…

Anem comprant crispetes.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario