jueves, 23 de noviembre de 2023

22 novembre 2023 Ara (opinió)

 

 

22 novembre 2023 


 

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Tsunami i el terrorisme: un insult a la intel·ligència'

A Puigdemont i Rovira el jutge els imputa per terrorisme. Més que exageració, aquesta imputació és un insult. A la intel·ligència, concretamente

Quadre de situació de l’escenari polític: al centre, el govern de Pedro Sánchez acabat d’estrenar, tots contents, amb carteres noves. A l’esquerra, Pablo Iglesias covant el seu ressentiment perquè Podem no ha entrat al govern. En primer terme, Junts i Esquerra, cadascú pel seu cantó, decidits a no consensuar cap estratègia compartida. A la dreta el PP, volent-nos fer creure que amb l’amnistia hi perd Espanya quan, en realitat, els únics que han perdut són ells. I encara més a la dreta, els jutges que volen impedir l’amnistia, despitats perquè no poden continuar amb l'¡A por ellos!

Aquest quadre es mantindrà bastant estable fins a l’aprovació de l’amnistia. Després, pot passar de tot. Ara, fins que no s’aprovi la mesura, agafin taps per a les orelles perquè el soroll serà eixordador. Aquesta tarda el PP, el que queda de Ciutadans i Vox han aconseguit que el Parlament Europeu debati avui sobre l’amnistia. El debat es titula, no s’ho perdin, “Amenaces a l'estat de dret a conseqüència de l’acord de govern a Espanya”. Com que el PP pertany al grup parlamentari més gran de l'Eurocambra, el grup popular, ha aconseguit introduir aquest debat en temps rècord. Resultat: minuts de televisió i vídeos a les xarxes. No en sortirà cap mena de resolució vinculant ni res que es pugui dur a la pràctica. I, de fet, Carles Puigdemont no hi participarà, sinó que ho farà Toni Comín perquè el president a l’exili, segons ha explicat Comín, no vol “contribuir a l’estratègia del PP i avalar el debat amb la seva participació”.

I com que continuem a la dreta de l’escenari, més soroll. La causa per terrorisme contra Puigdemont i Rovira ha estat traslladada al Tribunal Suprem. En concret, el jutge Garcia Castellón, de l’Audiència Nacional, que va incloure Puigdemont a la causa de Tsunami Democràtic, ara, quan hi ha les negociacions per a l’amnistia –i això que està oberta el 2019–, ha enviat la causa al Suprem amb l’argument que Puigdemont és aforat. Quina és la clau del moviment? Que els fiscals del Tribunal Suprem, que tenen fama d'anar més per lliure, siguin més receptius a la tesi del terrorisme del jutge instructor. Perquè recordem el més increïble, que és que a Puigdemont i Rovira el jutge els imputa per terrorisme estirant al màxim el xiclet d’un presumpte delicte de “desordres públics provocats per una organització de naturalesa terrorista”. Per què els manifestants haurien pogut interferir en els torns dels controladors aeris, o perquè hi va haver un ciutadà francès que es va morir a l'aeroport. Més que exageració, aquesta imputació és un insult. A la intel·ligència, concretament.

Però així s’està fent bona part de la política a Espanya, en aquests moments, i en tenim per una bona temporada.

Opinió:

Només repeteixo el que vaig penjar ahir a la xarxa "X":

“Es equiparable tallar l'accés a l'aeroport amb col·locar un cotxe bomba a un supermercat o fer tant de mal com a l'agost2017? Algunes víctimes portem molts anys denunciant l'ús pervers i la banalització del terrorisme. Sembla que ara els responsables de fer-ho ja ni dissimulen”

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario