15 gener 2025
Els Mossos es preparen per a atacs terroristes amb agents químics amb un simulacre en dos hotels de Barcelona
Forma part d’un projecte europeu amb policies de Grècia, Portugal i polònia sobre amençes amb risc químic
Els Mossos d’Esquadra, en el marc d'un projecte europeu, faran aquest dimecres i aquest dijous, en dos hotels de la ciutat de Barcelona, un gran simulacre d'atac terrorista amb agents químics, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Les amenaces amb ús de productes químics, el que es bateja com a amenaces NRBQ, són cada cop més habituals, amb els russos, sobretot, com un dels països amb més capacitats en aquest tipus de terrorisme. És per això que les policies d'arreu del món es preparen per saber com actuar davant d'aquesta amenaça que, si bé ara pot ser molt més perillosa o fins i tot més letal, sempre ha existit. Ha passat de les pel·lícules d'espies a ser un risc real i és en hotels i centres de convencions on aquest risc és més elevat. És per això que s'ha creat un projecte europeu per tal de millorar l'efectivitat policial en la investigació, prevenció i també reacció davant de possibles accions terroristes amb agents químics.
Des de l'Àrea Central de Cooperació Internacional dels Mossos d'Esquadra s'ha treballat amb altres policies europees com la de Lodz, a Polònia, la policia grega i la policia de Portugal, en un projecte a escala europea que està fent diverses investigacions i anàlisis de la situació actual d'aquest risc químic i l'amenaça terrorista de la mà de diverses empreses i universitats i centres de recerca també a escala internacional, entre d'altres, la Universitat de Lodz. En el projecte hi estan també implicats, com a usuaris finals, diverses cadenes hoteleres, com DoubleTree de Hilton, l'hotel Boss, el consell de turisme de Nicòsia i la cadena Atiram Hotels, que tenen diversos hotels a Catalunya.
Ha estat en un dels hotels d'aquesta cadena, a la ciutat de Barcelona, on s'ha aquest dimecres un gran simulacre en el marc d'aquest projecte europeu. En un exercici que ha pilotat els Mossos d'Esquadra s'ha simulat un atac terrorista amb agents químics i s'ha fet un gran desplegament de mitjans a l'exterior i a l'interior de l'hotel. Hi han participat els Bombers de Barcelona i la Unitat d’Intervenció i Suport (UIS) del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb les seves unitats especialitzades en riscos químics i atenció de persones contaminades, i, sobretot, també equips TEDAX dels Mossos d'Esquadra, que són la unitat especialitzada de la policia catalana que s'encarrega no només de la desactivació d'explosius, sinó també dels riscos químics vinculats a il·lícits penals. Hi han participat més de 100 persones entre figurants i el personal dels diferents serveis d'emergències.
Gran simulacre en dos hotels de Barcelona
El simulacre, que ha generat talls de trànsit i desviaments en alguns carrers, i per tant ha pogut generar alerta ciutadana, ha arrencat a les onze del matí, si bé la part important i més visible ha començat quan faltaven deu minuts per les dues del migdia. Ha estat aleshores quan una trucada de la recepcionista de l'hotel al 112 alertava que algú havia abandonat davant la porta de l’habitació d’un client vip una motxilla que treia fum de component químic i que això havia provocat que dues persones acabessin intoxicades i haguessin perdut el coneixement a l’interior de l’establiment.
Diverses patrulles dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona s’han desplaçat fins al punt, han acordonat la zona per establir un perímetre de seguretat i han evacuat l'edifici. Els clients que han sortit a l’exterior de l’hotel s’han dividit en dos grups, entre els que havien estat exposats al producte nociu i presentaven símptomes i els que no, dos dels quals equipats amb màscares antigàs. Tot seguit, han arribat dos cotxes i tres ambulàncies del SEM, que han instal·lat dues carpes de descontaminació al carrer, han comprovat els nivells de contaminació dels evacuats i han atès els ferits. Finalment, han baixat les dues persones que havien quedat inconscients fins a la recepció de l'hotel i les han traslladat fins a l'hotel de campanya. Paral·lelament, agents de la Unitat d'Explosius dels Mossos (TDAX) han entrat a l'interior de l'edifici per neutralitzar la motxilla sospitosa. Aquest dijous, 16 de gener, l'exercici es repetirà en un altre hotel de la ciutat, a la zona de la Diagonal, de la mateixa cadena.
Un risc cada cop més real
Eduard Bosch González, cap de l'Àrea TEDAX NRBQ dels Mossos d'Esquadra, ha explicat que aquest tipus de simulacres es fan per comprovar que la coordinació funciona entre els diferents actors que haurien d'intervenir en una situació d'aquest tipus, detectar si les comunicacions funcionen i avaluar els temps de resposta i el temps que cal per descontaminar cada persona en cas d'un atac químic. "És una actuació complexa, amb molta gent afectada i requereix una infraestructura molt elevada", ha constatat. Bosch ha explicat que a l'Estat no s'han produït atacs d'aquesta magnitud, però sí que hi ha antecedents a Europa d'atacs amb "agents químics nerviosos, altament perillosos i d'un efecte immediat".
El d'aquest dimecres, malgrat que no ha estat el primer simulacre que es fa, sí que ha estat el de més envergadura. Bosch ha destacat la importància que els diferents actors treballin de forma coordinada, perquè la descoordinació podria provocar més contagis o allargar el temps d'actuació. "Nosaltres ens posem en el pitjor. Si aquest fos molt tòxic s'hauria de fer això i fins i tot més. Aquí estem dimensionant la gent necessària per tractar 25, 30, 40 persones que poden estar allotjades a l'hotel, treballadors i tota la gent que pugui haver estat en contacte", ha explicat.
Els riscos químics són cada cop més a l'ordre del dia i és normal que policies de tot el món es preparin per fer-hi front i, si cal, en un eventual atac, poder respondre de la millor manera, sobretot de manera clara i protocol·litzada per evitar posar en risc els primers intervinents davant d'una amenaça desconeguda, i també poder treballar amb seguretat per blindar la zona i fer la investigació judicial del suposat cas. En proteccions d'alts càrrecs i persones amenaçades, ja és habitual aplicar un protocol NRBQ per evitar enverinaments amb agents químics quan són en hotels o sota protecció del Mossos d'Esquadra.
Opinió:
Que es facin simulacres d'actuació és una magnífica iniciativa, i més amb el
nivell d'alerta en el que estem. Tot el que es faci serà poc per intentar
minimitzar els efectes d'un atemptat però,
com a mínim, servirà per anar millorant tot el que
tingui a veure amb evitar un atemptat o, si més no, anar aprenent
de les errades per no tornar a cometre-les.
Fins aquí, perfecte...
Però quan ja has estat en diferents simulacres i fins i tot te han demanat que ofereixis la teva opinió en diferents ocasions, sempre queden una sèrie de preguntes a l'aire.
I un cop llegida la informació veig que es parla que "Els clients que han sortit a l'exterior de l'hotel s'han dividit en dos grups, entre els que havien estat exposats al producte nociu i presentaven símptomes i els que no, dos dels quals equipats amb màscares antigàs".
Aleshores, la pregunta cau pel seu propi pes. Dono per fet que els dos que han estat equipats amb màscares antigas estaran FILIATS, és a dir, se'ls coneixerà per nom, cognom i altres dates personals.
Però, dels altres dos grups (els que havien estat exposats i presentaven símptomes i els que no), també se'ls ha FILIAT?
I els treballadors dels hotels o fins i tot els clients que hagin viscut i presenciat tot l'enrenou, se'ls ha FILIAT també?
Ho dic també perquè és molt bona praxi comprovar els nivells de contaminació, tal com apareix a la fotografia... però si després no se saben les seves mínimes dades encara estarem cometent errades imperdonables. Qui garanteix que, temps després, aquestes persones no puguin tenir qualsevol problema de tipus psicològic? És evident que si no se'ls FILIA tindran moltíssims problemes per rebre l'assistència que es mereixen. Especialment com a víctimes d'atemptat terrorista. I si no, que els hi preguntin a tantes i tantes que hem trobat nosaltres arran dels atemptats de l'agost de 2017 a Catalunya. Per ejemple, la número 110 de l'Auto de Procesamiento que es va fer públic l'octubre de 2018... curiosament catorze mesos després dels atemptats.
Ah, salutacions per la Montse.
Ep, són unes preguntes de molt bon rotllo, però és que, llegint aquesta informació, m'han vingut al cap els clients i treballadors del McDonald's de Màgic Badalona del passat 27 de març?
Algú els ha intentat localitzar? Més que res perquè els queden poc més de dos mesos per sol·licitar assessorament a les administracions competents.
No hay comentarios:
Publicar un comentario