sábado, 23 de junio de 2018

20 juny 2018 (4) elmon.cat

20 juny 2018 



L'Ajuntament de Barcelona ha contactat amb 223 persones que van ser ateses després de la tragèdia però no descarta que en siguin més


L'Ajuntament de Barcelona i l'associació Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT) han acordat un conveni de col·laboració per garantir que totes les persones afectades pels atemptats del passat 17 d'agost rebin suport assistencial, jurídic i legal. L'acord preveu que el consistori barceloní destini 80.000 euros per tal que la UAVAT, amb més de 30 anys d'experiència acompanyant víctimes de terrorisme, pugui garantir el dret de totes les persones afectades d'una manera o altre per la tragèdia. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat que els efectes d'un atemptat "duren molt tot i que no se'n parli" i que el deure de les administracions, per no repetir "errors del passat", és acompanyar les víctimes i recordar-los que "tenen dret a que totes les seves seqüeles siguin reconegudes". L'acord s'ha impulsat a menys de dos mesos perquè finalitzi el termini fixat per presentar tota la documentació necessària per acreditar que s'ha estat víctima de l'atemptat. Un termini que l'Ajuntament de Barcelona intentarà que l'estat espanyol ampliï per tenir més marge de maniobra. A dia d'avui el consistori treballa amb una llista de 223 persones afectades.

Segons ha destacat Ada Colau, amb aquest conveni és volen corregir els errors comesos en el passat amb les víctimes de l'atemptat d'Hipercor que, moltes d'elles, 30 anys després denuncien no haver-se sentit acompanyades ni haver rebut el suport moral que mereixien i necessitaven. "Hem reconegut que es van cometre errors i hem d'evitar que tornin a passar", ha afegit.

Colau ha recordat que les competències en matèria terrorista, també l'acompanyament de les víctimes, és competència de l'estat espanyol que no està fent prou per acompanyar les dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Una mancança que ha empès el consistori barceloní a col·laborar amb la UAVAT. "Creiem que en els darrers mesos qui tenia competències no ho ha fet tot bé però estem a temps d'esmenar-ho. Des de l'Ajuntament de Barcelona oferim la màxima col·laboració perquè totes les administracions puguin fer la feina ben feta", ha assenyalat.

Els 80.000 euros que aporta el consistori barceloní serviran per contractar entre 6 i 8 persones per assessorar jurídicament totes les persones que van patir o viure de prop l'atemptat i vulguin ser reconegudes com a víctimes del terrorisme. Aquí, Sara Bosch, coordinadora de la UAVAT, ha puntualitzat que víctimes ho són les persones ferides, les seves famílies, les persones que van presenciar els fets i, fins i tot, aquelles que van estar confinades per la policia en establiments propers al lloc dels fets. Aquí ha destacat que informes especialitzats apunten que un 40% de les persones que viuen de prop un atemptat poden desenvolupar lesions psicològiques. 

Amb el termini màxim del 17 d'agost, data límit fixada pel govern espanyol per presentar tota la documentació necessària, l'objectiu ara és aconseguir contactar amb el màxim nombre de víctimes. Amb aquest objectiu, s'ha habilitat un telèfon gratuït, el 900 828 717, perquè totes les víctimes es puguin assessorar per culminar un tràmit que segons Laia Ortiz, tinenta d’alcaldia de Drets Socials, "està ple de traves i dificultats burocràtiques". 

Robert Manrique, víctima de l'atemptat d'Hipercor, ha explicat que el llistat de persones ferides ateses pels serveis mèdics el dia dels fets és de prop d'un centenar, però que les xifres amb que treballa la UAVAT és de 223 que podrien reclamar ser considerades víctimes. En aquest sentit, Manrique ha lamentat que trobar la totalitat de víctimes és una tasca molt complicada perquè el cas està sota secret de sumari i és per això que ha fet una crida per tal que totes les persones afectades es posin en contacte amb la UAVAT. 

Per últim, s'ha reclamat la col·laboració del ministeri de l'Interior ampliant el termini de presentació de sol·licituds més enllà del 17 d'agost. 

http://elmon.cat/vida/80000-euros-assessorar-juridicament-victimes-latemptat-rambla
80.000 euros per assessorar jurídicament a les víctimes de l'atemptat a la Rambla




No hay comentarios:

Publicar un comentario