viernes, 29 de junio de 2018

25 juny 2018 Regió7

25 juny 2018 


Sánchez promet a Urkullu estudiar l'acostament dels presos bascos

El president del Govern espanyol acorda amb el lehendakari la creació d'un grup de treball bilateral

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el lehendakari, Íñigo Urkullu, van acordar ahir la creació d'un grup de treball bilateral que abordarà les 37 matèries pendents de traspassar que marca l'Estatut basc, entre les quals hi ha un traspàs de la competència de presons, així com una «modificació de la política penitenciària» per adequar-la «al context polític» i deixar enrere el «caràcter d'excepcionalitat» de la dispersió dels presos d'ETA.
Així ho va apuntar el lehandakari a la roda de premsa posterior a la reunió de dues hores que tots dos van mantenir per obrir la ronda de contactes del president espanyol amb tots els presidents autonòmics, i que té com a data assenyalada el 9 de juliol, quan s'ha de trobar amb el president de la Generalitat, Quim Torra.
A més d'abordar les transferències pendents i la política penitenciària, la comissió també tractarà el traspàs de la gestió del règim econòmic de la Seguretat Social. Sánchez i Urkullu també van acordar convocar una reunió de la Comissió Mixta de Transferències el mes de juliol per parlar del traspàs de dues línies de ferrocarril, i una altra per aconseguir la retirada o resolució de diferents recursos que el govern de Mariano Rajoy va presentar contra lleis i decrets bascos. El lehendakari va afirmar que la d'ahir va ser una reunió «cordial», on tots dos han «obert una porta a una relació institucional normalitzada».
Urkullu va destacar la «diferència» entre el Govern de Sánchez i el de Rajoy, que no el va rebre en la seva segona legislatura com a lehendakari. Fonts del Govern espanyol també van destacar que havia estat una reunió «molt pràctica» on Sánchez va transmetre al lehendakari que treballarà per a la sostenibilitat de les pensions i li va mostrar el seu ànim de reduir la «dinàmica de conflictivitat» de l'anterior executiu.
Les mateixes fonts apunten que en aquesta comissió bilateral s'hi abordarà un acostament de presos. «És una evidència que ETA ha finalitzat i el Govern ara no descobreix res que no hagi dit Sánchez, que ha parlat d'un procés que segurament inclourà l'acostament dels presos», van apuntar. En aquest sentit, van insistir que el president del Govern ja s'ha pronunciat en aquesta direcció tant pel que fa als presos d'ETA com als independentistes catalans.
«Cauteles» de Sánchez
Amb tot, Urkullu va apuntar la possibilitat «d'una modificació de la política penitenciària» malgrat que és «conscient de les cauteles» del president del Govern espanyol pel que fa a «l'atenció de les víctimes del terrorisme». En aquest sentit va destacar que la política del Govern basc és preservar la memòria de les víctimes del terrorisme i també les «víctimes de repressió il·lícita», i va apuntar que considera l'acostament un pas per a la «normalització en la convivència de la societat basca».



















No hay comentarios:

Publicar un comentario