viernes, 15 de febrero de 2019

14 febrer 2019 Catalunya Press (roda premsa)

14 febrer 2019 



Barcelona i la UAVAT atenen 175 afectats pels atemptats del 17 i 18 d'agost del 2017
Alerten que des d'Interior "no s'acaben d'atendre ni entendre" les ferides psicològiques

L'Ajuntament de Barcelona i la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT) ha atès un total de 175 persones afectades pels atemptats terroristes del passat 17 i 18 d'agost del 2017, a qui s'ha acompanyat i seguit de manera "intensiva" presencialment, per telèfon o per correu electrònic.
En una roda de premsa, la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i la coordinadora de la unitat, Sara Bosch, han dit que tenen la impressió que des del Ministeri de l'Interior "no s'acaben d'atendre ni d'entendre" les ferides psicològiques que mostren moltes de les persones ateses a través d'aquest conveni.
Ortiz ha assegurat que moltes víctimes han hagut de fer una carrera d'obstacles burocràtics per defensar els seus drets: "No hem millorat. No hem après dels atemptats d'Hipercor. En un estat que ha patit el terrorisme en nombroses ocasions no es pot menysprear l'impacte psicològic d'aquests fets".
Dels 175 atesos, 162 són adults i 13 menors, el 73,1% tenen nacionalitat espanyola i el 96,6% són residents a Espanya: 69 viuen a Barcelona, nou a l'Hospitalet de Llobregat i set a Rubí (Barcelona), a més d'una quarentena de municipis més, i d'entre els atesos, 144 provenen dels atemptats a la Rambla, 12 de Cambrils i set d'Alcanar (Tarragona).
Ortiz i Bosch han alertat que el 84,6% dels atesos no coneixien els seus drets com a víctimes del terrorisme i el 77,7% no havia fet cap tràmit en la Subsdirecció de Víctimes del Terrorisme del Ministeri d'Interior fins que no van contactar amb la UAVAT: "Un dels grans errors són els terminis. Si no hi ha informació, la ciutadania no pot exercir els seus drets", ha dit Bosch.
Unes 110 persones han tramitat un total de 208 sol·licituds al Ministeri d'Interior --cada persona pot tramitar-ne més d'una-- i, en concret, 104 persones han demanat el reconeixement com a víctimes del terrorisme i 101 han demanat assistència psicològica gratuïta i tres més han fet una sol·licitud pels danys materials patits.
Bosch ha detallat que el 48% dels sol·licitants encara no han rebut cap resposta i, d'entre els 57 casos que sí que han tingut una resposta oficial, un total de 14 casos s'han aprovat definitivament; en quatre la concessió ha estat parcial, 12 han estat rebutjats, 25 resten a l'espera d'algun tràmit administratiu o requeriment de documentació, i n'hi ha dues en els quals no consta informació.
Davant d'aquestes xifres, la UAVAT ha reclamat millorar els protocols per atendre a les víctimes d'atemptats, especialment a les que pateixen lesions psicològiques, perquè prop del 60% d'elles no van ser ateses per cap dispositiu d'atenció immediata --els efectes negatius poden trigar més a manifestar-se--, malgrat que més del 80% segueixen actualment en tractament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario