viernes, 6 de septiembre de 2024

05 septembre 2024 RAC1 (opinió)

05 septembre 2024 


 

La Guàrdia Civil alerta que s'ha disparat el nombre de joves reclutats pel gihadisme a través d'internet

Són adolescents, normalment d'entre 14 i 17 anys, que acaben absorbits per l'espiral gihadista en qüestió de mesos

Els investigadors antiterroristes de la Direcció d'Informació de la Guàrdia Civil encenen totes les alarmes davant l'augment de casos de joves reclutats pel terrorisme gihadista a través d'internet els últims cinc anys. El Periódico recull les dades que ho il·lustren: si el 2019, a tot Espanya, la policia va detenir un sol menor radicalitzat, ara n'arresta de mitjana un al mes.

Són adolescents, normalment d'entre 14 i 17 anys, que acaben absorbits per l'espiral gihadista en qüestió de mesos. El més habitual és que les famílies no en sàpiguen res perquè els seus fills es radicalitzen tancats a l'habitació, connectats a internet amb el mòbil, la tauleta o l'ordinador. Segons els investigadors, normalment es posen en contacten amb ells joves d'una edat similar que treballen per a Estat Islàmic o Al-Qaida. Ho fan amb missatges per xarxes tan convencionals com Instagram, Facebook, TikTok o Telegram.

Ja no necessiten enviar imams radicals a Occident

La Guàrdia Civil alerta que ara les organitzacions terroristes ja no necessiten enviar imams radicals a països occidentals per reclutar extremistes; en tenen prou amb multiplicar la seva presència a internet per seduir nous adeptes. Segons els investigadors, el perfil més comú és el d'un adolescent a la recerca d'una identitat. Pels terroristes, aquests nois són esponges que absorbeixen fàcilment la propaganda gihadista.

La Guàrdia Civil alerta que no estem parlant de nens que juguen amb la idea de convertir-se en terroristes, sinó de persones decidides a atemptar quan en tinguin l'ocasió. El Periódico exposa un exemple recent que fa glaçar la sang. 

El menor de Sitges que es preparava per atemptar

Es tracta d'un noi de Sitges, al Garraf, que, en un procés exprés de només tres anys, es va convertir a l'islam, va integrar-se a l'entorn digital del gihadisme txetxè i va començar a fer proves amb explosius amb l'objectiu de cometre un atemptat.

Els agents de la Direcció d'Informació de la Guàrdia Civil el van detectar el març del 2023 i el seu estat de radicalització era tan elevat que el van detenir només tres mesos després, al juny. La seva família no en sabia res, però el noi, que llavors tenia 17 anys, amagava a la seva habitació un matxet de grans dimensions amb un nom gravat en àrab, i també tenia amagats un passamuntanyes, diverses banderes integristes, com la d'Estat Islàmic, i un estoc de petards, metxes i coets de diversa potència.

El jove acumulava 110.000 fotos i vídeos d'atemptats i execucions terroristes, i gestionava 37 perfils a les xarxes socials, entre correus electrònics i comptes d'Instagram, Twitter, TikTok, Facebook i YouTube.

A través d'internet, el noi es relacionava amb altres adolescents radicalitzats, però també amb terroristes que l'assessoraven: li recomanaven, per exemple, quins materials eren millors per fabricar una bomba. De fet, el 2022, el jove va preparar un explosiu casolà, se'n va anar a una muntanya a prop de Sitges i el va detonar. Ho va gravar tot amb el mòbil i ho va compartir a les xarxes socials per presumir-ne. 

Als seus perfils també parlava de com fer saltar per l'aire una benzinera o especulava amb la possibilitat d'agafar un camió i atropellar la gent que passegés per algun carrer freqüentat.

No hi ha temps per desradicalitzar-los

La Guàrdia Civil va detectar a temps la seva activitat a la xarxa i l'Audiència Nacional el va acabar condemnant a tres anys de reclusió en un centre d'internament. El problema, segons els investigadors consultats per El Periódico, és que amb condemnes tan baixes les autoritats no tenen temps per desradicalitzar els menors, que surten dels centres amb les mateixes idees que abans i obliguen la policia a continuar-los seguint la pista. 

Per això, la Guàrdia Civil ara canviarà d'estratègia: en lloc de detenir els joves quan ja estan pensant com atemptar, intentaran avisar les famílies abans, quan detectin un adolescent que tot just comença el procés de radicalització. Així esperen que el seu entorn els recondueixi abans que la situació ja sigui irreversible.

Opinió:

Ho sento, però no puc estar d'acord en el fet que "en lloc de detenir els joves quan ja estan pensant com atemptar, intentaran avisar les famílies abans, quan detectin un adolescent que tot just comença el procés de radicalització".
I no puc estar d'acord perquè ho hem viscut de molt a prop: els joves de Ripoll estaven "plenament integrats" i, segurament, eren uns fills excel·lents, uns amics meravellosos i uns treballadors boníssims... i després van canviar d'hàbits i costums, van començar a fer coses que no feien ma... i NINGU ho va veure?
Sincerament, molta gent diu que per un fill es fa qualsevol cosa... i em pregunto si fins i tot es pot arribar a amagar coses per tal de no descobrir-los...
Ho sento, però en el cas de la banda terrorista ETA també es van trobar, entre els col·laboradors necessaris per organitzar un escamot fins a terroristes plenament actius a fills de membres de les FCSE o de partits polítics. Tots magnífics xavals fins que, per sorpresa (o no tanta sorpresa) d'alguns familiars i/o amics es descobria la realitat.

Per tant, quan algú "pensa com atemptar" se'l deté i se'l jutja amb els indicis d'aquest pensament en atemptar.Sinó, en algunes ocasions, arribarem tard.

I per acabar, des de quan la legislació diu que, en cas de sospites de la propera comissió d'un delicte, s'ha d'anar al probable autor i avisar-lo?

Això no és la lluita per la posició entre defensa i un davanter en l'àrea quan van a llençar un córner...

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario