domingo, 1 de septiembre de 2024

26 agost 2024 catalunyapress (opinió)

26 agost 2024 


 

El terrorisme no s'atura a Europa: què fan i què poden fer les autoritats per erradicar-lo?

Aquesta setmana, el continent ha tornat a enfrontar-se a l’amenaça del terrorisme amb dos atemptat

Aquesta setmana, Europa ha tornat a enfrontar-se a l’amenaça del terrorisme amb dos atemptats que han sacsejat el continent. A Solingen, Alemanya, tres persones van ser apunyalades i assassinades en un atac reivindicat pel Estat Islàmic. A Grande-Motte, França, un home argelí de 33 anys va incendiar l'entrada d'una sinagoga, ferint un policia però sense causar víctimes mortals. Aquests incidents reaviven la necessitat d’una acció més eficaç contra el terrorisme i l’extremisme a Europa.

En resposta a aquesta amenaça persistent, Europa ha implementat diversos protocols i polítiques al llarg dels anys. Entre les mesures ja en marxa es troben els sistemes d’intercanvi d’informació i la cooperació internacional. El Sistema d’Informació Schengen II i el Sistema Europeu d’Informació de Antecedents Penals (ECRIS) permeten als països de la UE compartir dades sobre individus sospitosos d’activitats terroristes. La Directiva sobre la Lluita contra el Terrorisme de la Unió Europea, adoptada el 2017, establix normes comunes per a la lluita contra el terrorisme, incloent-hi l’harmonització de les definicions de delictes i la cooperació judicial entre els estats membres.

Un altre protocol rellevant és el Pla d’Acció Europeu contra la Radicalització, dissenyat per prevenir la radicalització i promoure la inclusió social. Aquest pla inclou iniciatives per reforçar la vigilància en línia i combatre la propaganda extremista a internet. La Xarxa de Centres de Prevenció de Radicalització (PREVENT) treballa en diversos països europeus, oferint suport a individus en risc de radicalització i promovent la desradicalització.

L’Operació IRINI, liderada per la Unió Europea al Mediterrani, és un altre esforç important que se centra en prevenir el tràfic d’armes i combatre la finançament del terrorisme. Aquesta operació mostra un enfocament integral per abordar el problema des de múltiples fronts, atacant les xarxes que sustenten el terrorisme.

Malgrat aquests esforços, existeixen àrees on es podrien implementar protocols addicionals. Per exemple, l’adopció de tecnologies avançades en la vigilància i l’anàlisi de dades, com la intel·ligència artificial per detectar patrons de comportament sospitosos, podria millorar l’eficàcia de la lluita contra el terrorisme. Així mateix, enfortir la cooperació transatlàntica amb aliats com els Estats Units en l’intercanvi d’intel·ligència i en operacions conjuntes podria ser beneficiós.

La prevenció de l’extremisme ha de ser igualment prioritària. Els programes educatius i les iniciatives d’integració en comunitats vulnerables poden reduir l’atractiu de les ideologies extremistes. L’Educació per a la Ciutadania Activa, per exemple, busca promoure la inclusió i la tolerància des d’una edat primerenca.

Un repte significatiu és evitar que l’extrema dreta exploti aquests atemptats per promoure missatges d’odi generalitzats. Per contrarestar això, és crucial que els líders polítics i els mitjans de comunicació gestionin la informació amb responsabilitat. La Declaració de Roma, signada per diversos líders europeus, subratlla la importància d’evitar l’estigmatització i fomentar una narrativa que promogui la unitat i la solidaritat.

El Codi de Conducta de la Unió Europea sobre la Desinformació, dissenyat per combatre les notícies falses i la propaganda, també exerceix un paper important en garantir que la informació sobre els atemptats es gestioni amb precisió i sense biaixos que puguin alimentar l’extremisme.

Opinió:

És curiós com molta gent és pot assabentar de l'existència de protocols contra la radicalització... només faltaria que no existissin aquests protocols, no?
Però encara és més inversemblant saber que mentre hi ha protocols contra la radicalització que, malauradament, a vegades no tenen èxit... ningú es planteja si existeix un protocol que estigui pendent de la situació de qui és víctima, precisament, d'aquesta radicalització que no han pogut evitar en massa ocasions...

Resumint, que a Catalunya bo tenim aquest protocol... malgrat haver estat un país on hem patit el terrorisme (és a dir, la conseqüència de la radicalització des de diversos angles) des de la dècada dels anys 60 del segle passat.
Ole, ole i ole....

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario