miércoles, 27 de noviembre de 2024

27 novembre 2024 (26.11.24) elmon.cat

 

27 novembre 2024 (26.11.24) 



Un ex alt càrrec antiterrorista introdueix l’explosió d’Alcanar en la llista d’errors del 17-A

L'ex director del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, CITCO, assegura al Congrés que ningú va relacionar els estralls amb el jihadisme

Compareixença interessant (i l’accelerada, per manca de temps) del comissari José Luis Olivera, ex director del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, el CITCO. Olivera ha estat el segon a intervenir aquest matí en la comissió d’investigació al Congrés sobre els atemptats del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. El primer havia estat l’exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència, Fèlix Sanz Roldán. Olivera ha servit per introduir una lleugera autocrítica en assegurar que quan es produeix un atemptat és que “alguna cosa ha fallat”. I ha afegit l’explosió d’Alcanar la nit abans de l’atemptat a la Rambla en l’equació dels dubtes per la manca d’informació o de coordinació entre les policies.

Olivera ha assegurat que des dels atemptats de París es feien reunions setmanalment de la Mesa d’Avaluació de l’Amenaça Terrorista i que, precisament, l’endemà de l’explosió d’Alcanar en van celebrar una, on també hi eren presents els Mossos d’Esquadra. Una trobada en la qual, segons el comissari, “ningú va relacionar l’explosió amb el jihadisme”. De fet, aquest vincle el van descobrir més tard, quan, gràcies a les bases de dades policials, van saber que la filiació del membre de la cèl·lula que havia quedat ferit coincidia amb la documentació trobada a la furgoneta de la Rambla. En tot cas no hi ha cap referència oficial a aquesta reunió, ni tan sols l’habitual nota de premsa del departament de Seguretat Nacional. De fet, per aquelles dates només consta una reunió, el 19 d’agost, dos dies després dels atemptats, amb caràcter extraordinari i presidida pel ministre de l’Interior d’aleshores, Juan Ignacio Zoido.

Bases de dades

L’exdirector del CITCO s’ha esgargamellat a detallar que l’organisme que dirigia no tenia cap mena de capacitat operativa, sinó que només gestiona la informació i la cooperació. Ara bé, el CITCO com a tal no té accés directe a les bases de dades, sinó que són els cossos i forces de seguretat de l’Estat els que fan i desfan amb les dades. En concret, Olivera ha explicat el gran sistema d’informació que aixopluga el CITCO, és el Sistema d’Intel·ligència i Coordinació d’Operacions (SICOA). Aquest sistema rep les dades sobre investigacions antiterroristes en curs del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil, i ara també de Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza, i busca coincidències entre elles. Només el CNI no hi introdueix dades. Quan les detecta, s’inicia un procés de coordinació entre tots dos cossos d’acord amb els protocols establerts pel CITCO.

El SICOA proporciona diferents opcions per a la càrrega de dades d’investigacions, mecanismes de seguretat i auditoria, generació d’informes i estadístiques que permeten explotar la informació emmagatzemada. Però Olivera ha avisat que cal posar informació per detectar si hi ha alguna altra policia o bé que està investigant o bé que ha investigat una determinada dada, ja sigui un nom, una matrícula, un compte corrent o una adreça. “El CITCO no tenia al radar a l’imam Es Satty”, ha insistit Olivera. Ni tan sols una denúncia al Centre de Coordinació d’Informació sobre Radicalització (CCIR), on els ciutadans poden aportar informació sobre possibles casos de radicalització, alertant de la seva figura o comportament.

Difícil prevenció de l’atemptat

Segons el comissari, era molt difícil prevenir un atemptat amb vehicle, que només es pot aturar de manera gairebé immediata. Al capdavall, Olivera ha recordat als diputats que els terroristes “no tenien ni la més mínima intenció d’anar a la Rambla, sinó que pretenien cometre un atemptat a gran escala amb bombones de butà, furgonetes i explosius com la mare de Satan“. Així mateix, ha remarcat que se’ls va trobar documentació amb objectius com la Sagrada Família o bé vídeos on preparaven cinturons explosius amb amenaçades directes als Mossos d’Esquadra.

Segons el seu relat, quan Alcanar va esclatar amb els seus explosius, un d’ells va decidir agafar una furgoneta que estava pensada per transportar explosius i atropellar gent. Una decisió immediata que “és molt difícil de detectar”. Per altra banda, Olivera ha justificat que no van tenir coneixement de la compra de precursors d’explosius perquè qui els va vendre no ho va notificar a la base de dades que hi ha sobre precursors, perquè segons el comissari, els van comprar en petites quantitats. Per a Olivera, que ha hagut d’acabar la seva intervenció a correcuita, els atemptats del 17-A demostren que “mai es pot garantir la seguretat al 100%”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario