jueves, 21 de noviembre de 2019

19 novembre 2019 (3) Tot Barcelona

19 novembre 2019



El forense contradiu l'Estat i suma 70 persones a les víctimes del 17A
El ministeri de l'Interior havia denegat algunes peticions que finalment l'Audiència Nacional ha acceptat

Després de més de dos anys, la dignificació de les víctimes del 17A podria estar més a prop. Els informes del forense presentats durant la fase d'instrucció del judici contra els responsables de l'atemptat han acreditat que una setantena de persones pateixen afectacions de salut derivades de l'atac terrorista. El forense ha trobat nexe causal entre els problemes de salut posteriors al 17A i l'atemptat en algunes persones que el ministeri de l'Interior havia rebutjat com a víctimes del terrorisme.
Per tal de ser considerat víctima s'ha d'acreditar la presència al lloc dels fets i presentar informes mèdics que mostrin la relació entre l'afectació física o psicològica i l'atemptat. Un altre pas essencial és interposar una denúncia. Després d'això, el denunciant ha de visitar-se amb el forense, que acreditarà si les ferides que pateix la persona poden estar relacionades amb l'atemptat i, per tant, pot ser considerada víctima del terrorisme. En els casos que el forense ha acceptat, serà el jutge qui, finalment, decidirà si són víctimes del terrorisme o no.
Aquesta via, però, és de caràcter penal. També existeix la via administrativa per ser considerat víctima del terrorisme. És mitjançant Interior, que en alguns casos ha rebutjat persones que més tard han estat acceptades pel forense. 
La coordinadora de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), Sara Bosch, explica en conversa telefònica amb el TOT Barcelona que han xifrat en 70 les possibles víctimes que han estat acceptades fins ara en la causa que instrueix l'Audiència Nacional. Entre elles, especifica a aquest diari l'assessor de la UAVAT, Robert Manrique, hi ha ferits físics i psicològics. Malgrat tot, els informes del forense han deixat fora del judici sis persones que al·legaven patir problemes de salut pel 17A. 

Sis possibles víctimes rebutjades pel forense

"El recurrent al·lega unes lesions que no estan emparades pel pertinent informe forense, sense que pugui establir-se la relació causa-efecte entre l'atemptat perpetrat el 17 d'agost de 2017 a Barcelona i les presumptes lesions de naturalesa psíquica referides pel recurrent". D'aquesta manera rebutja el jutge la inclusió d'algunes persones a la causa després de llegir l'informe desfavorable del forense, segons l'escrit a què ha tingut accés aquest diari. Es dona aquesta circumstància en sis casos, segons detalla Bosch. 
Les persones amb afectacions psicològiques arran de l'atemptat han estat les que més dificultats han viscut per ser reconegudes com a víctimes del terrorisme. És el cas, per exemple, d'Ana Cortés. Pateix trastorn per estrès posttraumàtic després que el 17A la furgoneta circulés a molt poca distància d'ella i de veure els ferits i morts a la Rambla. Malgrat disposar d'informes que acreditaven el seu trastorn i de demostrar que estava al lloc dels fets quan la furgoneta va arribar, el ministeri de l'Interior havia rebutjat que se la considerés víctima del terrorisme. 
Ara, gràcies a l'informe del forense, ha entrat a la causa i podria ser considerada víctima del terrorisme pel jutge de l'Audiència Nacional. Una altra víctima que ha estat inclosa finalment relatava el seu cas a El Matí de Barcelona de Betevé
Per a les persones que tenen problemes de salut pels atemptats ser catalogades com a víctimes del terrorisme té un caràcter alliberador. Ho explicava Cortés en una conversa amb el TOT Barcelona, com també ho feia Virginia Salas. A més, com a víctimes del terrorisme poden accedir a algunes indemnitzacions –moltes vegades insuficients per pagar, per exemple, les teràpies psicològiques, segons lamentava Cortés– i a avantatges com descomptes en taxes universitàries. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario