sábado, 10 de agosto de 2024

10 agost 2024 (06.08.24) elnacional.cat (opinió)

10 agost 2024 (06.08.24) 


 

Ripoll celebrarà per primer cop un acte d'homenatge a les víctimes del 17-A

L'Ajuntament de Ripoll inaugurarà un monument en homenatge a les víctimes de Barcelona i Cambrils

L'Ajuntament de Ripoll celebrarà per primera vegada un acte d'homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes del 17-A, que van perpetrar joves del municipi. Segons ha anunciat en un comunicat el consistori que dirigeix Sílvia Orriols, l'acte se celebrarà el pròxim diumenge 18 a les 11 del matí a la plaça de l'Ajuntament, l'endemà del setè aniversari dels atacs que van deixar 16 morts i centenars de víctimes a Barcelona i Cambrils.

"Hem buscat els recursos de sota les pedres per poder-ho fer perquè consideràvem que ja era hora i que tocava", explicava el mes passat Orriols en declaracions al Repolles Digital. L'acte servirà per descobrir una escultura que vol convertir-se en un símbol de record permanent de les víctimes dels atemptats. Serà un monòlit de marbre verdós, elaborat per l'escultor local Domènec Batalla, on hi haurà gravats els noms de les víctimes i també una inscripció: "A la comtal vila de Ripoll, a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils". El monument s'instal·larà davant del Monestir de Ripoll. Els atemptats del 17-A van provocar una ferida a Barcelona i Cambrils, però també, i molt especialment a Ripoll, que es va haver d'enfrontar al xoc de saber que havia albergat la cèl·lula gihadista responsable dels atacs, i que ara vol mostrar la seva solidaritat.

Els terroristes vius, declarats persones no grates

El passat mes de gener, l'alcaldessa de Ripoll va declarar Driss Oukabir, Mohamed Houli i Said Ben Iazza, els tres terroristes del 17-A que queden vius, —la resta van morir abatuts per la policia o a l'explosió d'Alcanar— persones no grates a la vila de Ripoll. Cap d'aquests homes van ser condemnats com a autors materials dels atemptats, ja que no hi van participar directament en l'atropellament de la Rambla i l'atac al passeig Marítim de Cambrils, i el tercer ja està en llibertat, ja que només va ser condemnat a 18 mesos de presó. Els altres dos, sentenciats a 36 i 46 anys de presó, continuen entre reixes. La moció que va propiciar aquesta declaració institucional es va aprovar, per unanimitat, amb els vots a favor de tots els partits de l’oposició -Esquerra, Junts, PSC i Som Ripoll- després de la proposta feta pel partit de l’alcaldessa Orriols, que fins llavors, més de cinc anys després dels sagnants atemptats, no s’havia portat al ple municipal. L’acord inclou també que els tres condemnats mai tinguin dret a rebre ajuts, subvencions ni indemnitzacions públiques a Ripoll. 

Opinió:

En primer lloc, agraïr la informavció que apqreix a la noticia i de la que, en part, en soc responsable.

I dáltre banda, explicar la realitat de la noticia de la noticia que s’esmenta sobre la publicació a RipollesDigital i que diu el seguent:

“Set anys després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, perpetrats per a joves radicalitzats de Ripoll, el bressol de Catalunya homenatjarà les víctimes d'aquest atac terrorista. Serà el 18 d'agost quan el consistori inaugurarà una escultura en record i homenatge a les víctimes dels atemptats. L'Ajuntament de Ripoll ha encarregat una obra escultòrica a l'artista local, Domènec Batalla, que vol servir d'homenatge i de memòria perpètua de la barbàrie que es va viure a la Rambla de Barcelona i al passeig Marítim de Cambrils. S'ubicarà a la zona verda de davant del Monestir de Ripoll, uns metres més enllà de les lletres de 'Ripoll'.

«Ens vam posar en contacte amb l'associació de víctimes del terrorisme, l'any passat vam anar als actes d'homenatge que es va fer a Barcelona i allà vam acordar que calia fer aquest homenatge a Ripoll aquest 2024», explica l'alcaldessa de la vila, Sílvia Orriols, qui avança que es farà l'endemà del 17A per «poder-ho compatibilitzar amb els actes que es facin a la capital de Catalunya».

El monòlit, que vol servir de record i homenatge a les víctimes mortals, està fet a partir d'un marbre grec de color verdós i actualment s'està treballant en la inscripció dels noms de les víctimes i inclourà un missatge que hi dirà «a la comtal vila de Ripoll, a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils».

La previsió és que familiars de les víctimes assisteixin a la inauguració d'aquesta escultura, en un acte que vol ser sobri, però contundent en record dels que van perdre la vida en els atemptats perpetrats per joves de Ripoll: «Hem buscat els recursos de sota les pedres per poder-ho fer perquè consideràvem que ja era hora i que tocava», subratlla Orriols, qui detalla que «estem en estret contacte amb l'associació de víctimes per gestionar tota l'organització i ens cenyirem a la seva voluntat». Serà un acte obert a tota la ciutadania on «tothom podrà participar-hi».

Com que existeix certa confusió amb tentes sigles de associacions, plataformes, col·lectius i altres cosetes relacionades amb les víctimes del terrorisme, vull aclarir que l’entitat amb la que l’Ajuntament de Ripoll ha tingut els contactes ha estat, obviament, l’única que, juntament amb els companys de l’Asociación 11-M Afectados por Terroeismo, s’ha dedicat a intentar asistir i ajudar ales víctimes dels atemptats del mes d’agost de 2017: l’Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT).

Malgrat la UAVAT está en “tancament técnic” des de maig de 2023, continuem com poguem la nostre tasca i el nostre compromís en l’atenciò a víctimes del terrorisme. I va ser el mes de febrer pasat quan varem rebre la visita en la nostre seu de la alcaldessa de Ripoll i de un dels regidors. La visita va tenir com objectiu l’interés en conèixer la realitat en la que es troben les més de 250 víctimes que assistim. Una de les raons va ser el fet de que la sentència ja era ferma i, per tant, era important conèixer com estaba tot el tema.

Per cert, un interés que alguns partits que sempre parlen de “LAS” víctimes del terrorisme, encara no han mostrat en sis anys i mig de història de la UAVAT. Ni una visita ni tan sols una trucada telefónica, ni un trist mail.

En el decurs de la visita es va parlar, per primer cop, de la proposta de fer un acte d’homenatge a les víctimes que van causar els atemptats realitzats pels terroristes que residien a la vila de Ripoll.

I explicat ras i curt... d’aquella reunió al febrer, ara trobem els resultats.

Ens veiem diumenge 18 d’agost a Ripoll?

  



No hay comentarios:

Publicar un comentario