sábado, 24 de agosto de 2024

23 agost 2024 El9Nou

 

 

23 agost 2024 

 

Unes 300 persones van assitir a l’homenatge i inauguració d’un monòlit amb tots els noms

L’oposició de Ripoll evita l’acte de record a les víctimes del 17-A

La fragilitat institucional i política que viu l’Ajuntament de Ripoll des que la ultradretana Sílvia Orriols, d’AliançaCatalana, en va ser elegida alcaldessa el 17 de juny de 2023 va tenir un nou episodi amb l’acte d’homenatge dels atemptats del 17-A aBarcelona i Cambrils, que es va fer diumenge. Conscients que discursos, presències i absències serien escrutats amb lupa, l’acte va acabar tenint un to escrupolosament nstitucional. De l’Ajuntament no hi va assistir cap representant dels grups del’oposició, però políticament altres partits el van acabar legitimant via delegació dels ajuntaments de Camprodon, Campdevànol, Campelles i Vallfogona, amb governs respectivament del PSC, Junts i ERC.Representants d’aquests consistoris, com dels Mossos, Policia Local de Ripoll, Guàrdia Civil, Policia Nacional, Protecció Civil, Creu Roja, la Unió Intersectorial Empresarial (UIER) i l’associació Ripoll Comerç van fer ofrenes florals davant del monòlit que recorda les 16 víctimes mortals, amb els seus noms, al parterre entre la plaça de l’Ajuntament i la del Monestir, obra de l’escultor local Domènec Batalla. Unes 300 persones van acabar participanten l’homenatge, amb l’acompanyament musical de la violoncel·lista Eva Curto i intervencions de testimonis directes de l’atemptat de la Rambla de Barcelona. Entre ells, els de YolandaOrtiz i del seu fill Iván Morales, que aquell dia passejaven amb l’àvia i una germana d’ell quan hi va haver els atropellaments. “Durant molt temps em vaig sentir culpable per haver estirat a temps el meu fill i no haver pogut fer res per a les dues persones que tenia al davant”, va dir Ortiz. I el fill, que en el moment de l’atemptat tenia 10 anys, va denunciar que “les institucions que haurien d’haver estat al nostre costat semblenhaver oblidat la nostra existència”. L’ajuda psicològica que ha rebut “ésla que ha hagut de buscar la meva mare”. “Desitgem que no recordeuRipoll com la vila d’on van sortir els terroristes, sinó com la vila que es va alçar determinada i sense por contra el terrorisme”, va dir Orriols en el seu parlament, adreçant-se als representants de les víctimes. “El 2017 el bon nom de Ripoll va quedar emmascarat per un fonamentalisme que ens era i ens és totalment aliè i impropi”,va dir.I  va insistir que “no som aquí perquè ens sentim culpables de res, sinó perquè compartim e ldolor de les víctimes, la seva angoixa i el seu anhel de justícia”.

Els Mossos van detectar 189 casos de risc de radicalització violenta el 2023

La comisaría general d’informació dels Mossos d’Esquadra va identificar a Catalunya, durant el 2023, 189 casos compatibles amb possibles processos de radicalització violenta. La majoria, segons els mateixos Mossos, es van detectar en fases molt inicials i no van representar una amenaza per a la seguretat en cap moment. Van representar, però, un 8% més que el 2022.

L’Iron Man del petit Julian

Entre les víctimes del 17-A a Barcelona hi va haver dos infants: Xavier Martínez,de 3 anys, i l’australià Julian Camdan, de 7. Aquell dia passejava per la Rambla amb un ninot d’Iron Man a les mans. La joguina ha estat present, molts 17 d’agost, al es jardineres amb flors que es dipositen a la Rambla per commemorar l’atemptat. Els pares hi han participat tresvegades. L’última, dissabtepassat. Allà hi van deixar altra vegada l’Iron Man, que els últims anys els guardava l’equip de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT). Diumenge, el seu portaveu, Robert Manrique va ser i intervenir en l’acte de Ripoll i portava l’Iron Man. De manera espontània, amb la resta de víctimes van decidir fer-ne donació a l’Ajuntament per agrair l’homenatge i que el nom de Julian Camdan, com el de les altres 15 víctimes, hi sigui recordat.


 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario