viernes, 3 de abril de 2015

03 abril 2015 (2) Diari ARA (opinió)

03 abril 2015


Espadaler afirma que hi ha un "risc objectiu" per terrorisme jihadista però demana serenitat

El conseller assegura que no hi ha dades que facin témer un atemptat imminent a Catalunya

El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha demanat serenitat als ciutadans, tot i que admet una radicalització jihadista: "Hi ha un risc objectiu, és evident, i la prova és que s'estan fent detencions".
En una entrevista d'Europa Press, davant missatges en xarxes socials sobre un atemptat imminent a Catalunya, ha demanat tranquil·litat: "Si estiguéssim davant un avís que s'ha de difondre, ho faríem a través dels canals normals de la policia: una roda de premsa del conseller o els canals de Twitter. No és el cas. Si calgués donar indicacions massives no ho faríem de qualsevol manera".
Per Setmana Santa, davant la gran afluència de visitants, s'han mobilitzat "un gruix més important d'agents de brigada mòbil [els antiavalots] i de l'area de recursos operatius [coneguts com a Arro]" perquè hi ha un nivell d'alerta de 4 sobre 5 –el mateix que hi ha des dels atemptats al 'Charlie Hebdo' i el que marca el ministeri de l'Interior–.

"Estem en un nivell d'alerta igual que el nostre entorn europeu. No cal preocupar-se més que ahir, i s'han disposat més recursos humans pel nivell d'alerta i perquè hi ha més afluència de gent per Setmana Santa", com pot passar a l'estiu i altres períodes de vacances, segons el conseller.

Espadaler considera "evident que a Catalunya hi ha elements de captació i processos de radicalització" però defensa que es gestiona de la millor manera amb intercanvi d'informació entre cossos policials.

Els Mossos tenen des de fa temps unitats especialitzades a detectar i combatre aquest fenomen, que "ha crescut amb els atemptats de París". El seu treball consisteix a demanar informació i advertir dels processos de radicalització, que comencen moltes vegades en la xarxa: "No és fàcil, i fa que estiguem concertats amb altres cossos policials".

S'ha format i informat els agents i s'ha posat l'accent en l'autoprotecció, per això aquesta setmana tant els mossos com els membres de la Guàrdia Urbana porten l'armilla antibales pel carrer, perquè a vegades la policia és l'objectiu.
Sobre si destinaran més Mossos a aquestes tasques, el conseller ha declarat: "Hem d'aprofitar els recursos que tenim i com els tenim distribuïts. I com aquest és un fenomen que té elements de dispersió en el territori, necessitem que el conjunt de les policies siguin capaços de detectar-lo".

En els últims dies, Espadaler diu que ha parlat "moltes hores" amb el ministre de l'Interior i han tingut moltes converses amb el ministeri a través dels cossos policials.
Ha justificat que des del 2009 no es reuneixi la Junta de Seguretat –conselleria i ministeri– perquè la seva finalitat és aprovar acords concrets, i en aquest tema no cal perquè hi ha una "distribució competencial perfectament definida", hi ha coordinació i la mateixa preocupació.
En preguntar si es podria augmentar la vigilància per detectar si en escoles hi ha alumnes susceptibles de radicalitzar-se, com els dos menors de Badalona detinguts per voler integrar-se en Estat Islàmic, ha dit: "No volem 'policialitzar' les escoles, però si detecten qüestions que poden ser preocupants la policia sempre és receptiva ".

El conseller ha admès que "el cos de Mossos d'Esquadra no té ben resolta la seva presència en els organismes internacionals. És un tema pendent". Desvincula aquest dèficit del procés sobiranista: segons ell "ve d'abans" perquè els governs de PP i PSOE han mantingut molta prevenció perquè les relacions internacionals es vehiculin pels organismes propis de l'Estat.

Opinió:

Doncs perfecte…. “no hi ha dades que facin témer un atemptat imminent a Catalunya”.... doncs estaría be que, mentrestant, aprofitesin el temps en localitzar a prop de 300 víctimes de atemptats que ja han succeit a Catalunya.

I tant de bo no hi hagi cap atemptat ni imminent ni llunyá...

No hay comentarios:

Publicar un comentario