miércoles, 5 de diciembre de 2018

04 desembre 2018 naciodigital.cat

04 desembre 2018Encara es busquen un centenar de ferits a l'atemptat del 17-A a la Rambla
La Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT) encara busca un centenar de persones que podrien rebre indemnitzacions pels danys patits durant l'atemptat de l'estiu del 2017

https://www.naciodigital.cat/noticia/168265/encara/es/busquen/centenar/ferits/atemptat/17-a/rambla

Més d'un any després, la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT) encara busca un centenar de persones que van patir ferides durant l'atemptat del 17 d'agost del 2017 a la Rambla de Barcelona. Així ho explica l'assessor de la UAVAT, Robert Manrique, a NacióDigital, coincidint amb la presentació del Memorial Rambles aquest dimarts. "Un cop rebut l'auto de processament, vam tenir la xifra de 128 ferits i per ara n'hem localitzat una vintena", assegura.

A més, la UAVAT també busca 25 persones ferides a Alcanar a causa de l'explosió provocada pels terroristes abans de l'atemptat i 6 persones ferides a Cambrils durant l'atac en aquest municipi.

Aquest centenar de persones podrien tenir dret a una indemnització si així ho considera oportú el Ministeri d'Interior espanyol, igual que els 170 testimonis presencials localitzats per la UAVAT que podrien ser compensats pels danys psicològics patits arran de l'atac terrorista.

En roda de premsa, Manrique també ha detallat que l'auto de processament també els ha permès tenir constància de 29 persones ferides a Alcanar, on es va produir una explosió causada pels terroristes dies abans dels atemptats.

D'altra banda, l'assessor de la UAVAT valora positivament que els 15 expedients d'indemnitzacions per a víctimes del 17-A estiguin avançant però considera que el ministeri no està informant les víctimes dels seus drets. "Fins fa un mes només teníem els llistats elaborats per nosaltres mateixos", explica.

Memorial Rambles

La primavera del 2019 la Rambla ja lluirà un memorial en record a les víctimes que van morir en l'atemptat del 17 d'agost del 2017 en aquest passeig de Barcelona, però també a la víctima de la Diagonal i a les de Cambrils. El Memorial Rambles serà una placa de 12 metres de llarg i 20 centímetres d'ample que s'ubicarà just a sobre del mosaic del Pla de l'Os de Joan Miró i que portarà inscrita la frase Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau.

La frase s'ha escollit a partir dels més de 5.000 missatges de condol que persones anònimes van deixar a l'entorn del mural de Miró els dies posteriors a l'atemptat. Aquest, concretament és un missatge escrit originalment en àrab. A la placa també hji apareixerà el dibuix Barcelona, de Frederic Amat, que es va popularitzar durant les manifestacions posteriors al 17-A a la capital catalana.

Un jurat d'experts va fer la tria de les deu opcions finalistes i la frase definitiva va ser escollida per les víctimes, coordinades per la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT).

Un missatge de benvinguda

Segons ha detallat el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, l'Ajuntament vol llançar un missatge de benvinguda a través del memorial i per això han decidit instal·lar-lo al costat del mosaic de Miró. I és que l'artista va plantejar l'obra com a part d'un conjunt del qual també en formen part l'escultura de la Dona i l'Ocell, actualment al parc de Joan Miró, i el mosaic de l'aeroport de Barcelona. Amb les tres obres, l'artista volia donar la benvinguda als visitants de la ciutat per terra, mar i aire.

D'altra banda, la ubicació s'ha escollit perquè és el lloc on va tenir lloc l'atemptat i perquè també és el lloc on els veïns van expressar els seus missatges de condol després de l'atemptat d'ETA a l'Hipercor, fa 30 anys. "Aleshores la ciutat també es va bolcar i també ho va fer al mural de Miró", ha explicat l'alcaldessa, Ada Colau, en la presentació del memorial aquest dimarts.

D'altra banda, Amat ha reconegut l'"immens honor" que suposa que el seu dibuix hagi estat escollit per il·lustrar el Memorial Rambles però ha fet un exercici de modèstia. "Quan l'artista es posa davant de l'obra, la tapa", ha dit. "La cal·ligrafia és de la ciutat, l'honor és meu", ha afegit.


Robert Manrique, Ricard Vinyes, Ada Colau, Frederic Amat
Una "catarsi"

Per la seva banda, Manrique ha qualificat el procés de creació del memorial de "catarsi". "Ha valgut la pena, hem fet bona feina i queda per fer-ne; la ciutat es va aixecar molt aviat però el record continua", ha afirmat.

També ha intervingut a l'acte de presentació Javier Martínez, pare d'un nen que va morir víctima de l'atemptat a la Rambla. Martínez s'ha mostrat agraït als impulsors del memorial i ha demanat fer un exercici de reflexió: "això que fem avui no és només per les víctimes sinó per tots nosaltres".


A banda de la instal·lació del memorial, l'Ajuntament també preveu restaurar el mosaic de Miró i la plantació d'arbres a l'entorn del memorial.


En primera fila de asistentes, Javier Martinez y David Torrents


No hay comentarios:

Publicar un comentario