viernes, 27 de marzo de 2020

26 març 2020 (3) totbarcelona.cat (opinió)

26 març 2020 



Grups de WhatsApp per pal·liar la soledat del confinament
'La Ventana' és una iniciativa d'un grup de psicòlegs que s'adreça a col·lectius vulnerables per diversos motius

Quan una porta es tanca, una finestra s'obre. Un grup de psicòlegs vol estar a l'altre costat de la finestra i ajudar totes aquelles persones que se senten vulnerables en el context de confinament per la crisi sanitària del coronavirus. El projecte La Ventana vol cristal·litzar en la creació de grups de WhatsApp en què diverses persones, amb la participació de psicòlegs i voluntaris, comparteixen experiències i sensacions. "Perquè no estiguin soles. Per cuidar-les", resumeixen els impulsors de la iniciativa.

La Ventana s'adreça a totes aquelles persones amb problemàtiques de salut mental, amb "situacions psicològiques complicades" o que, senzillament, estan soles. "Moltes d'elles no tenien una xarxa social o familiar abans del confinament", recorden els creadors. És per això que mitjançant un grup de WhatsApp algunes es relacionen entre elles i mantenen un "grau de socialització", un punt clau en aquest context. "Comparteixen vivències, emocions i propostes d'ajuda mútua", remarquen els impulsors del projecte.

Tres persones que participen en el primer grup que s'ha creat han volgut compartir sensacions de forma anònima amb el TOT Barcelona. "Cadascú participa quan vol. Pot compartir estats d'ànim o material amb la resta", destaca una d'elles. "El grup em posa en contacte amb altres persones que estan en la meva situació de soledat i m'ajuda, en compartir ànims i recursos per superar els mals moments", ressalta una altra
"És una finestra oberta per a tots, cadascú de nosaltres som i ens sentim en diferents estats d'ànim, però crec que saber que ens podem comunicar ens conforta en sentir que no estem sols", expressa la tercera persona. 

El grup de WhatsApp actual compta amb 12 persones, algunes de fora de Catalunya, de Sevilla i d'Astúries. Els impulsors estan obrint-ne el segon, que estarà format per un màxim de gent perquè es pugui establir el "vincle adequat". Tots ells estan acompanyats de psicòlegs que vetllen per "mantenir l'objectiu del grup", fer "intervencions puntuals" i tenir contacte individual si és necessari. "Donem pautes sistemàticament i estratègies per compensar l'efecte de l'aïllament", resumeixen els creadors de La Ventana. 

Opinió:

Un privilegi poder col·laborar en una iniciativa que, al igual que la tasca que fem des de l’UAVAT, intenta ajudar a tothom que ho necesiti, posant a la seva disposició tota la experiencia, coneixements e infraestructura que tenim despres de tants anys de feina


No hay comentarios:

Publicar un comentario