domingo, 3 de mayo de 2020

04 maig 2020 Vilaweb (opinió)

04 maig 2020El rei d’Espanya i ETA tenien el mateix gestor?
L'any 2014 la justícia suïssa va investigar Arturo Fasana en un cas d'emblanquiment de la banda armada

“Juan Carlos I va lliurar a Ginebra, el 2010, 1,7 milions d’euros que havia rebut en donació del rei de Bahrain al gestor del seu compte a la banca Mirabaud, l’advocat Arturo Fasana, segons la declaració d’aquest al fiscal en cap del cantó de Ginebra, Yves Bertossa, a la qual ha tingut accés EL PAÍS (…) Fasana va dir en la seva declaració judicial que el rei emèrit s’havia presentat al seu domicili particular amb un maletí que, se suposa, contenia els diners.” El rei Juan Carlos emblanquint diners a Suïssa dins un maletí. Aquesta ha estat una de les notícies de la setmana, i l’exclusiva d’El País ha estat recollida per la majoria dels mitjans de comunicació, fins i tot els més monàrquics.
No tants diaris han recordat, com sí que ha fet aquest fil de Twittr, que la justícia suïssa va investigar, fa anys, el gestor del rei, Arturo Fasana, per la seva connexió en l’emblanquiment de diners d’ETA. El diari El Confidencial va publicar, l’any 2014, una notícia amb aquest titol: “Fasana va ser investigat els anys 90 per haver emblanquit el finançament d’ETA”. Però aquesta noticia interessant ja no es pot llegir a El Confidencial, que l’ha eliminada del seu servidor. Per sort, existeix archive.org, que arxiva les pàgines web, eliminades o no. Per això la notícia d’El Confidencial es pot llegir ací.
La notícia diu que Fasana va ser investigat a Suïssa i a França en un procediment vinculat al finançament d’ETA. Concretament en la causa penal 7622/91, per la seva relació amb Georges Philippe. Phillipe dirigia una xarxa que es dedicava a emblanquir diners de contrabandistes gallecs, traficants d’armes i organitzacions armades com ETA. El Confidencial aportava documentació de la policia judicial suïssa relacionant Philippe amb ETA i Phillipe esmentant Fasana. Aquesta documentació encara es pot llegir (pdf). I quan el 2014 Espanya cerca informació sobre Fasana, implicat en la Gurtel, els suïssos els recorden que el tenien clissat per la seva relació amb l’home que emblanquinava els diners d’ETA.
“Tot i amb això –deia El Confidencial– les connexions dels intermediaris suïssos amb ETA en l’emblanquiment dels diners de l’extorsió mai no es van aclarir al cent per cent. En bona part per la manca de col·laboració del govern espanyol, segons que es queixava el magistrat Sengelin. El Ministeri de l’Interior mai no va respondre a les seves peticions.”
Tens uns advocats investigats per emblanquiment de diners d’ETA i el ministeri espanyol no ajuda a saber-ne més detalls? Què passa aquí? Segons la notícia, el silenci tenia un motiu: els intermediaris suïssos emblanquinaven diners d’ETA i del narcotràfic gallec, i resulta que “molts guàrdies civils que treballaven pels GAL a Intxaurrondo també treballaven pels clans gallecs de narcotràfic al País Basc”. És a dir, segons El Confidencial, el ministeri espanyol no devia ajudar a aclarir l’emblanquiment dels diners d’ETA, no fos cas que es descobrissin detalls de l’emblanquinament de diners dels guàrdies civils.
Ens quedarem, de moment, amb les ganes de saber la relació exacta de Fasana amb ETA, ara que ja sabem la relació de Fasana amb el rei.

Opinió:

A banda del gravissim problema del coronavirus, tambè están pasant coses en aquest país que semblen no aparèixer gaire en els medis… i son molt greus tambè. Si la notícia es certa i queda confirmada… els impresentables indecents que em varen posar a parir per anar a veure a un dels terroristes de l’atemptat a Hipercor (per què ell m`ho va demanar i amb el permís del Ministerio de Interior), dirán quelcom de que el rei emèrit hagi tingut aquests companys de viatge i de negocis? O potser callarán com els pilotes de merda que son?


No hay comentarios:

Publicar un comentario