sábado, 21 de abril de 2018

20 abril 2018 RAC1

20 abril 2018 


https://www.rac1.cat/info-rac1/20180420/442763313046/eta-demana-perdo-a-les-victimes-per-la-seva-activitat-durant-les-ultimes-6-decades.html

ETA demana perdó a part de les víctimes per la seva activitat durant les últimes sis dècades

En un comunicatal diari Gara, reconeix el dany i el patiment que han provocat i mostra respecte pels morts causats per la seva lluita armada. Hi afegeix que cap dels actes i atacs terroristes “no s’haurien d’haver produït mai”.
L’organització afirma que “en aquestes dècades s’ha patit molt al nostre poble i reconeix que “tot això no hauria d’haver passat mai”. Ho qualifica tot plegat de “mal desmesurat”. “Som conscients -continua el text- que en aquest llarg període de lluita armada hem provocat molt dolor, inclòs aquell que ja no té solució. Volem mostrar el nostre respecte als morts, ferits, i les víctimes que han causat les accions d’ETA. Ho sentim de debò”.

Matís amb les víctimes

El comunicat no inclou totes les víctimes. El text es refereix a les que “o tenien una participació directa en el conflicte”:

A conseqüència d’errors o de decisions errònies, ETA ha provocat víctimes que no tenien una participació directa en el conflicte tant a Euskal Herria com fora. Sabem que, obligats per les necessitats de tot tipus de la lluita armada, la nostra actuació ha perjudicat ciutadans i ciutadanes sense cap responsabilitat. A aquestes persones i als seus familiars els demanem perdó

ETA, doncs, demana perdó a les víctimes, però només a aquelles que l’organització considera colaterals. No especifica més, però no costa d’entendre que, per exemple, aquesta petició de perdó inclou les víctimes d’Hipercor.
Sobre la possible reacció de les víctimes, ETA diu que entendria que aquest perdó no arribés perquè la seva actuació ha estat inacceptable i injusta. Però, malgrat això, fa una crida a la reconciliació.

“ETA, organización socialista revolucionaria vasca de liberación nacional, quiere reconocer mediante esta declaración el daño que ha causado en el transcurso de su trayectoria armada, así como mostrar su compromiso con la superación definitiva de las consecuencias del conflicto y con la no repetición.
En estas décadas se ha padecido mucho en nuestro pueblo: muertos, heridos, torturados, secuestrados o personas que se han visto obligadas a huir al extranjero. Un sufrimiento desmedido. ETA reconoce la responsabilidad directa que ha adquirido en ese dolor, y desea manifestar que nada de todo ello debió producirse jamás o que no debió prolongarse tanto en el tiempo, pues hace ya mucho que este conflicto político e histórico debía contar con una solución democrática justa”

Dissolució definitiva després de 800 morts


El comunicat arriba dues setmanes abans de la dissolució definitiva, segons va informar dimecres la televisió pública basca. L’anunci, que es preveu per al cap de setmana del 5 i el 6 de maig, posarà el punt final a un procés que va començar de manera sòlida ara fa set anys amb l’anunci d’abandonament de la violència per part de la banda armada, després d’haver mort 829 persones. Un missatge que va ser possible gràcies a les conferències de pau en què l’esquerra abertzale i ETA van acceptar totes les recomanacions dels experts internacionals i no hi van posar cap condició.

No hay comentarios:

Publicar un comentario