miércoles, 12 de febrero de 2020

10 febrer 2020 (3) Parlament de Catalunya (Declaració Junta Portaveus)

10 febrer 2020




Parlament Catalunya

Ciertos medios de comunicación han ofrecido información sesgada y muy sectorizada sobre la Declaración presentada en el Parlament de Catalunya, obviando puntos incluidos en la mencionada Declaración que consideramos igualmente importantes y de imprescindible conocimiento.

Para ofrecer opiniones y criterios propios y ante las quejas presentadas por algunos representantes de colectivos “en nombre de” las víctimas del terrorismo pero que jamás nos preguntan la opinión previamente, publico la

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya de defensa
de la pau al País Basc

Després  de  més  de  cinc  dècades  de  violència,  el  País  Basc  inicia  un  horitzó  de convivència, de pau i de reconciliació. Davant aquest nou escenari, Catalunya, que ha encapçalat manifestacions multitudinàries en contra de la violència i que ha patit també la barbàrie terrorista, vol manifestar el seu suport a la pluralitat del poble basc en el seu camí cap a la consolidació d’una nova etapa.

Catalunya vol fer un pas més en el record i el reconeixement a la memòria dels morts i de llurs familiars. I ho vol fer amb la mirada posada en el futur, perquè mai més es tornin a  repetir uns fets semblants, i allunyada d’actituds venjatives que dificulten que la cultura de la pau i de la no repetició prosperi.

Per aquest motiu, el Parlament de Catalunya manifesta el seu desig d’acompanyar la ciutadania  basca  que, per mitjà  de les seves institucions i de la  majoria  dels seus partits polítics i de la societat civil, aposta per un futur de llibertat, de reconeixement mutu i de convivència, en què totes les víctimes puguin sentir reparat llur dolor. Els  llanos que  uneixen  Catalunya  amb  el  País  Basc  ens  interpel·len  com  a  societat compromesa amb els drets humans.

L’1 de juliol de 2019 una àmplia representació d’aquest Parlament va mantenir una trobada  amb  víctimes  d’ETA,  del  GAL  i  d’abusos  policials.  Durant  aquesta  trobada aquesta  mateixa  representació  va  expressar  el  seu  compromís  d’acompanyar  les víctimes en llur generós i important pas de facilitar el procés de pau mitjançant els consensos següents:

a) Defensar els drets humans com a eix central i única referència per a la convivència al País Basc, i també la construcció d’una cultura de pau que posi les bases de la no repetició.

b)  Defensar  els  principis  de  veritat,  justícia  i  reparació  de  totes  les  víctimes  del terrorisme d’ETA, i també de la resta d’expressions de violència que han tingut lloc al llarg dels cinquanta anys de conflicte al País Basc.

c) Promoure l’aplicació d’una política penitenciària d’acostament a presons pròximes als  llocs  d’origen  dels  presos  i  de  residència  de  llurs  familiars  i  gent  pròxima,  que
ofereixi un tracte humanitari als presos que pateixen malalties, tal com estableixen la legislació europea i els estàndards de drets humans.

d) Exhortar els presos a reconèixer el dany causat i a fer passos decidits en aquest camí, amb l’objectiu d’avançar cap a la reconciliació i aprofundir en el reconeixement mutu entre les diferents víctimes del conflicte.

Palau del Parlament, 14 de gener de 2020



No hay comentarios:

Publicar un comentario