miércoles, 24 de junio de 2020

24 juny 2020 (18.06.20) (3) TotBarcelona (opinió)

24 juny 2020 (18.06.20)
Un centenar de víctimes del 17ª, entre les acusacions contra els terroristes al judici

Entre ells hi ha 15 agents dels Mossos d’Esquadra i dos bombers, segons consta en una providència vista pel TOT Barcelona

El judici del 17A, encara sense data, comptarà amb la veu de 108 víctimes que, per diversos motius, van patir l’atemptat de les Rambles el 2017. Alguns van perdre familiars, altres han quedat lesionats i altres pateixen seqüeles psicològiques. És per això que tots ells estaran entre les acusacions particulars contra els tres terroristes que seuran al banc dels acusats.
Entre les víctimes de l’atemptat, segons el recompte de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), hi ha 31 nacionalitats. Aquest grup, assessorat per Robert Manrique i presidit per Sara Bosch, representarà a través de l’associació 11M a 61 víctimes, segons una providència del jutjat central d’instrucció número 4 de l’Audiència Nacional a què ha tingut accés el TOT Barcelona.
La resta estaran representats per altres advocats i, en el cas de tres víctimes, per l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme (ACVOT), enemistada amb la UAVAT. L’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) també s’ha personat en el judici com a acusació popular i en compartirà la direcció lletrada amb l’associació 11M.
Entre les víctimes que exerciran l’acusació particular es troben 15 agents dels Mossos d’Esquadra i dos bombers de la Generalitat de Catalunya. També exercirà l’acusació particular l’Ajuntament de Barcelona, segons consta en la providència. Amb tot, encara hi ha temps perquè s’afegeixin víctimes a les acusacions i la UAVAT treballa perquè se sumin 15 persones més.

Errors en el llistat de víctimes de l’Audiència Nacional

La llista de víctimes de l’Audiència Nacional de cara al judici del 17A conté diversos errors. Segons ha pogut veure aquest diari, alguns noms estan repetits i en un cas, el de M., ni tan sols estava a les Rambles el dia 17. El que va patir aquesta víctima va ser un intent de robatori de Younes Abouyaaqoub, l’autor material de l’atropellament abatut pels Mossos el dia 22 d’agost, dies després de l’atemptat, però igualment està inclosa en la llista d’afectats pels fets del dia 17.

No els jutjaran per assassinat

Els tres terroristes que seran jutjats són Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza. Cap d’ells, però, està acusat d’assassinat, tal com demanen les víctimes. Els dos primers estan acusats d’integració en organització terrorista; fabricació, tinença i dipòsit d’explosius; i estralls, de caràcter terrorista, en grau de temptativa. El tercer serà jutjat per col·laboració amb activitats d’organització terrorista. Oukabir hauria estat la persona que va acompanyar Younes Abouyaaqoub, l’autor material de l’atropellament a les Rambles i abatut pels Mossos d’Esquadra a Subirats, a llogar la furgoneta.

Opinió:

Excelent la informació preentada per l’Adrià Lizanda. IU voldria afegir un detallet mes: curiosament, tinc la sospita de que la AVT es persona com acusació popular malgrat no portar a cap ni una de les víctimes a nivell personal… es a dir, personar-se pels noms que apareixen en un llistat de víctimes sense haver atés ni assistit a cap.
Sembla una broma, no? O potser sembla més que hi ha qui espera a que d’altres facin la tasca de assistència i de traball per després afegir-se com si fosin els autors de la feina que han fet d’altres?
Tambè hi ha un detall que no cal oblidar. Per regla general, sempre hi ha una acusació popular que exerceix la direcció lletrada. Acostuma a ser la primera acusació que es presenta i en aquest cas, van ser els companys i amics de la Asociación “11-M Afectados por Terrorismo” amb qui tinc l’honor de col·laborar des de els seus atemptats del març del 2004. Per qué, doncs, es permet la presència de altre acusació per compartir aquesta direcció? Potser per que sigui del mateix parer de la Fiscalía? Potser perque es coneguda la seva excel·lent relació amb el partit polític que gobernava quan van succeir els atemptats?
Ep, que ningú s’escandalitzi, només son preguntes… però després de 30 anys de treball en materia de victimología terrorista em puc permetre tenir i presentar els meus dubtes, no?
L'estudi fet dels últims escrits rebuts de la Audiència Nacional em fan pensar molt. Potser massa i tot.
No hay comentarios:

Publicar un comentario