viernes, 23 de septiembre de 2022

21 septiembre 2022 La Republica (opinió)

21 septiembre 2022 


 

El teixit associatiu basc rep el Premi ICIP per la tasca “discreta però imprescindible” en favor de la pau

El conjunt del teixit associatiu basc ha rebut aquest dimecres el Premi ICIP Construcció de Pau 2022 per la tasca “discreta però imprescindible” en favor de la pau. L’entitat ha atorgat el distintiu en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Pau. La cerimònia ha tingut lloc a l’auditori del Parlament de Catalunya, amb representants de disset entitats, organitzacions i iniciatives premiades. Totes elles han rebut el guardó de manera conjunta “per la seva contribució a l’avenç de la pau, la fi de la violència política i la creació de nous marcs de convivència i reconciliació”. Algunes de les entitats premiades són el Foro Social Permanente o les ja dissoltes Coordinadora Gesto por la Paz i Elkarri/Lokarri.

També s’ha reconegut les entitats que treballen per l’educació per la pau, la promoció de la convivència i els drets humans, agrupades al Foro de Asociaciones de Educación en Derechos Humanos y por la Paz, amb un paper destacat de Gernika Gogoratuz, Baketik o Bakeola.

El premi recau, a més, sobre la Fundació Museu de la Pau Guernica, el Foro Ciudadano Donostia, UnescoEtxea, la Fundación Fernando Buesa, Emagune, la xarxa de dones Ahotsak, Eskubidez, les experiències de diàleg protagonitzades per víctimes, com ara els Encuentros Ciudadanos-Memoria Lab, els Encuentros restaurativos entre presos i víctimes d’ETA o la iniciativa BatzART!.

La cerimònia ha estat presidida per la vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens, que ha destacat “el treball, tan sovint amagat i discret, de persones, grups, col·lectius i organitzacions que pensen tossudament que una bona convivència social es construeix poc a poc, i que van decidir apostar per iniciatives que basteixen ponts, per un futur lliure d’odi i de violències”. En el discurs, el president de l’ICIP també ha afirmat que el guardó és “un toc d’atenció als poders públics, perquè actuïn amb la responsabilitat i la maduresa que exigeixen les circumstàncies”.

Opinió:

Només afegir que ha estat un plaer haver estat convidat a l'acte esmentat a la notícia, juntament amb altres víctimes de la banda terrorista ETA com en Jesús Fructuoso, en Jordi Valls o la Rosa Lluch. Altres no han pogut assistir per motius familiars o laborals, però han mostrat el seu suport als premiats.

Des de 1989 he mantingut contacte amb algunes de les entitats premiades, però la relació més estreta i constant ha estat amb gent de Gernika Gogoratuz (Juan Gutiérrez), amb Gesto por la Paz (Txema Urkijo, Isabel Urkijo, Lucia Cristóbal...) o amb Elkarri i Lokarri (Paul Rios) i últimament també amb Foro Soziala (Agus Hernán).

Em consta al seu grau d'implicació en la fi de la banda terrorista ETA en tota la xarxa de resposta social al País Basc i es d'agraïr. Sempre que es parla d'aquests temes en vé a la ment al moment en què em van dir que després de l'atemptat a Hipercor van ser 400 els bascos (de Gesto Por la Paz y Bakea Orain principalment) que van sortir al carrer a manifestar-se en contra d'aquell atemptat.

Deu anys després, 1.000.000 de catalans ens varem manifestar als carrers com a protesta per l'assassinat de Miguel Angel Blanco.

Fa que pensar, no?

 



No hay comentarios:

Publicar un comentario