martes, 21 de agosto de 2018

18 agost 2018 (16.08.18) (9) cugat.cat

18 agost 2018 (16.08.18) 




Robert Manrique (UAVAT): 'Em fa fàstic que s'usi el dolor aliè per fer política de baix nivell'

La víctima de l'atemptat d'Hipercor Robert Manrique porta 31 anys assistint persones afectades per atacs terroristes. Des del desembre passat, treballa de forma activa per ajudar les víctimes i familiars de l'atac jihadista a Barcelona i Cambrils, un nombre d'afectats que puja a les 200 persones. Una assistència integral -jurídica, administrativa i psicològica- que deixa en evidència 'l'abandonament 'del govern espanyol' cap als afectats. Amb motiu del primer aniversari del 17-A, Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), atén Cugat.cat en el programa 'Connectats a l'estiu'.

Les frases més destacades de l'entrevista

-'El terrorisme jihadista no té res a veure amb el terrorisme que coneixíem fins ara. Són gent que poden fer qualsevol bestiesa'. 
-'Evitar que entre milions de persones surtin persones manipulades que facin mal a la gent és molt complicat'.
-'Si us plau, senyors polítics, poden barallar-se a partir del 18 d'agost? Aquest divendres és el dia de les víctimes'
-'És digne d'estudi que mai cap víctima del terrorisme no s'hagi pres la justícia per la seva mà. És una mostra de la dignitat infinita de les víctimes'.
'Des de la UAVAT hem fet l'assistència integral que no ha fet el govern espanyol'.
-'Vam haver d'anar a Madrid perquè el govern visités la família d'un dels menors assassinats. Havien passat 11 mesos de l'atemptat'.

Les xifres de la UAVAT

-95 de les 150 víctimes ateses presenten lesions psicològiques actualment
-182 persones han contactat amb la UAVAT en aquests mesos per demanar informació. 

-La majoria, 137, són víctimes de l'atemptat de la Rambla; dues de la Diagonal; vuit de Cambrils i tres de l'explosió d'Alcanar.
-D'aquests 150, 85 van ser testimonis directes dels atemptats; 13 són ferits físics; 37, afectats indirectes i 15 estan pendents encara de categoritzar. 
-Amb relació a les lesions, 89 presenten lesions psicològiques; vuit, físiques; sis, físiques i psicològiques i 28 no presenten lesions.
-El 63% de les 150 víctimes, 95, presenten lesions psicològiques actualment. D'aquestes, 37 persones persones pateixen records angoixants involuntaris; 41 eviten els llocs o els records que evoquen els atemptats; 33, alteracions negatives cognitives; 55, alteracions de l'estat d'ànim; 41, alerta i hiperreactivitat i 35, alteracions en altres àrees.

-De les 150 persones ateses, 108 (72%) no havien tramitat la sol·licitud al ministeri de l'Interior. 121 (81%) no havia realitzat cap denúncia penal; 124 (83%) no havia demanat assessorament jurídic i 97 no havia demanat un informe mèdic o psicològic (65%).

-De les ajudes amb tràmits dels expedients del ministeri de l'Interior, s'han cursat 85 expedients: 82 han tramitat el Reconeixement de Víctima del Terrorisme (RVT), 79, l'ajuda psicològica i tres, indemnització de danys materials (Alcanar).

-Del total d'expedients tramitats a la Subdirecció de Víctimes del Terrorisme a través de la UAVAT, nou han estat concedits; tres, rebutjats i 73 es troben pendents de resolució.

Opinió:

Nomès cal afegir una coseta mes... per sort, hi ha qui dediquem moltes hores a localitzar a víctimes com si fosim detectius... una tasca que nomes portem a terme els que realment entenem el que esser víctima de un atemptat, els que realment em viscut el dolor propi i aliè per tants anys de contacte personal amb tantes altres víctimes.

Ah, oblidava un petit detall... un dels premis que mes me han agradat ha estat el del Col.legi Oficial de Detectius... ves per on... per que ens el van donar?

No hay comentarios:

Publicar un comentario