miércoles, 14 de noviembre de 2018

13 novembre 2018 (2) La Vanguardia (opinió)

13 noviembre 2018 



Buch diu que amb l'entrada al CITCO els Mossos poden treballar "de forma més segura i més àgil"

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que "no es pot entendre" que els Mossos d'Esquadra haguessin de gestionar els atemptats de Barcelona i Cambrils sense formar part del CITCO, i ha afegit que des que hi són poden "treballar de forma més segura i més àgil". Durant la inauguració de les IV jornades sobre Intel·ligència, que enguany tractaran els atemptats de Barcelona i Cambrils, el conseller ha subratllat que va ser una dificultat més que van tenir. Per la seva banda, Javier Martínez Espinola, pare de la víctima mortal de tres anys de l'atemptat a la Rambla, ha agraït la feina de la policia en representació de totes els víctimes, i ha lamentat que algunes associacions de víctimes encara no s'hi hagin posat en contacte.




Buch ha explicat que els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost van "colpir i atemorir", però ha assegurat que els Mossos d'Esquadra van demostrar "l'excel·lència" amb una actuació "ràpida i directa". Ha reivindicat que "lluny del cofoisme, la voluntat és ser millors". També ha volgut destacar cinc aspectes que considera que "defineixen bé la policia d'aquest país", i que són la prevenció, la comunicació, la preparació, la col·laboració i el compromís dels agents. El conseller ha volgut agrair la feina de "tots i cadascun dels agents del cos", un homenatge que ha volgut fer extensiu al major Josep Lluís Trapero i als agents "que estaven a les rotondes, carreteres o carrers que marcava el dispositiu Cronos".
El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, també ha tingut paraules per a Trapero, així com un reconeixement per al comissari Ferran López. Esquius ha detallat el contingut de les jornades precedents, que se celebren cada dos anys. Jornades sobre els atemptats de Barcelona i CambrilsEsquius ha explicat que les primeres, del 2014, van ser sobre els serveis d'intel·ligència davant la radicalització, amb un anàlisi de les organitzacions terroristes. L'extremisme violent d'arrel anarquista va ser el tema de les segones, i les terceres van ser sobre la radicalització en àmbits de la seguretat. 
Les jornades d'enguany, que duraran tres dies i se celebraran a porta tancada amb la participació de diversos experts, seran sobre la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils, per estudiar el procés de radicalització dels seus membres i tractar el desenvolupament i l'eficàcia dels plans i protocols que es van desenvolupar.Esquius ha alertat que "l'amenaça continua", i per això ha demanat continuar treballant com abans. En aquest sentit, ha dit que la "mecànica" dels darrers anys ha de seguir en marxa, i ho ha de fer amb les "lliçons apreses", i amb "coordinació i lleialtat recíproca amb els cossos que operen" a Catalunya. 

Un àngel de la guarda 

Javier Martínez Espinola, pare del nen de tres anys que va perdre la vida a la Rambla, ha adreçat unes paraules en representació de les víctimes dels atemptats. Ha agraït la proximitat dels agents des del moment dels atemptats. El moment més tendre de la inauguració ha estat quan Martínez ha parlat del seu fill, que volia ser "policia del Barça". Ha dit que "si hi ha algun altre món, ell serà important perquè farà d'àngel". "Perquè una cosa tant petita, tan pura i amb tanta llum és un àngel de la guarda que tindreu amb vosaltres", ha afegit. 

Martínez ha agraït la feina de suport que li han donat algunes associacions com UAVAT, però també ha criticat les que encara no s'hi han posat en contacte. Al final de la seva intervenció ha animat els Mossos a continuar-se preparant i millorant. La seva intervenció ha acabat amb un fort aplaudiment dels assistents, que ell també ha correspost aplaudint-los.





Opinión:

Javier, saps molt be del que parles… es un honor treballar per tu, per la teva gent i per la resta de victimes dels atemptats d’agost de 2017 des de la UAVAT. Es un honor posar el vostre abast i al de proa de altres 200 afectats els mes de 30 anys de experiencia en l’assistència integral a víctimes del terrorisme i es un honor encara mes gran haver compartit aquestes Jornades amb tu i amb altres amics, gent anónima que entenen perfectament el que es pateix despres de un atemptat terrorista.
A la gent de la UAVAT només ens sap greu una cosa: no haver pogut començar a treballar per tots vosaltres abans, tot just després dels atemptats. Però com molt be saps tu i moltes altres víctimes, ens varem creure les mentides que des de la administració corresponent anaven dient en el sentit de que "tot estaba controlat", "les víctimes están molt ben atesses", "no cal que us preocupeu" i mentides similars. Us van abandonar fins i tot a vosaltres...
Van tenir que aparèixer el desembre del 2017 en Rubèn i la Núria, el febrer la Silvia i la Yolanda, la Carme i l'Anna, el març la Adriana i la seva familia... i vosaltres i tants d'altres per iniciar la etapa de la UAVAT i ens varem dir mutuament que els mesos perduts els podriem recuperar... i en això estem ara tots plegats... 

Som-hi, queda molta feina a fer i moltes víctimes encara per localitzar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario