lunes, 28 de noviembre de 2011

30 octubre 2011 (4) Agencia Europa Press


30 octubre 2011 (4)

 

Un etarra d´Hipercor reconeix a una víctima el dany causat

Rafael Caride Simón ha enviat una carta a Roberto Manrique, expresident de l'Associació Catalana de Víctimes

 

 L'etarra Rafael Caride Simón, membre del comando Barcelona, condemnat per la participació a l'atemptat d'Hipercor, ha enviat una carta amb data de 27 de gener del 2011 a una de les víctimes, Roberto Manrique, expresident de l'Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme (Acvot), ha confirmat a Europa Press el mateix Manrique

 
La carta, publicada aquest diumenge per 'El Mundo', la va rebre Manrique al maig, mesos abans que ETA decidís anunciar el "cessament definitiu de la lluita armada" després de 43 anys, tal com va anunciar el 20 d'octubre en un comunicat.

El text conté fragments com aquest: "Reconec el dany i sofriment que van causar en persones com vostè les accions portades a terme durant la nostra militància a ETA. No sóc insensible al dolor que van generar aquestes accions; per això, el meu compromís sincer a intentar ajudar a tancar aquestes ferides i que ningú més pateixi el que vostès han patit".

"Considero que els qui hem pres part en aquest conflicte tenim el deure moral i polític d'implicar-nos en la resolució final d'aquest conflicte", exposa.

Alhora, adjunta articles i entrevistes procedents de la presó en què es troba i on interns etarres mostren la "predisposició a tractar de manera seriosa el tema de les víctimes", un tema que ha estat tabú entre els que han militat a ETA, assenyala.

L'enviament de la missiva es va fer a través de Lokarri, associació impulsora juntament amb el Grup Internacional de Contacte (GIC) de la 'Conferència Internacional per promoure la resolució del conflicte al País Basc', que va tenir lloc al Palacio Aiete de San Sebastián.

Manrique va accedir a rebre la carta després d'una trucada del coordinador de Lokarri, Paul Ríos, per preguntar-li si la llegiria, però lamenta que Caride no demani explícitament perdó, i així l'hi ha fet arribar en una carta de resposta, ha explicat a Europa Press.

Si l'etarra ho fa amb una segona missiva, en què Manrique confia, està disposat a accedir a l'oferiment que li ha fet el Govern basc per reunir-se amb Caride a la presó, sempre tenint en compte que no suposarà cap benefici penitenciari, ja que no desitja que se li resti "ni un dia" de condemna.

De moment, parla que s'ha fet un primer pas, però que està en espera i sense oblidar que "no tots els terroristes han dit això", ja que per exemple, la carta és de només un dels quatre condemnats per l'atemptat d'Hipercor.

Afegeix que en la manifestació d'aquest dissabte a Madrid "no hi eren totes les víctimes, sinó una part de les víctimes", i veu darrere de l'acte una qüestió política.

Caride va ser condemnat com a autor material per l'Audiència Nacional a 790 anys i mig de presó juntament amb l'exdirigent etarra Santiago Arróspide Sarasola, 'Santi Potros', de l'atemptat perpetrat per ETA el 19 de juny del 1987 a l'Hipercor de l'avinguda Meridiana de Barcelona, en què van morir 21 persones i 44 van resultar ferides.

La sentència, confirmada pel Tribunal Suprem, va considerar provat que 'Santi Potros' va autoritzar la col·locació de la bomba, dins de l'objectiu de l'organització terrorista d'atemptar contra empreses de capital francès, i va proporcionar els mitjans necessaris perquè Caride Simón, juntament amb Domingo Troitiño Arranz i Josefa Ernaga Esnoz cometessin l'atemptat.

Caride, que també ha estat condemnat per altres atemptats, va ser extradit per França a Espanya el 7 de març del 2000 per respondre per cinc causes obertes a l'Audiència Nacional, entre les quals l'atemptat d'Hipercor, set anys després de ser detingut.

A l'atemptat a Hipercor van morir 21 persones per asfíxia i cremades de segon i tercer grau que els van afectar en el 60 i el 80% dels cossos. Es van produir danys valorats en 2.187.658 euros.



No hay comentarios:

Publicar un comentario